Mire figyeljünk a héten? – 2023. november 28.

picture

Mire figyeljünk? – PCE árindex, EU infláció, Fed Bézs könyv, OPEC-találkozó, USA lakáspiac, Conference Board fogyasztói hangulat

A hálaadás csonka hete nem hozott érdemi elmozdulást a nagyobb amerikai részvényindexekben, ugyanakkor adatközlésekben gazdag napok elé nézünk, amelyek kecsegtethetnek figyelemre méltó mozgásokkal. Ezen belül is a legfontosabbak közé sorolhatjuk a Fed által preferált inflációs mutató, a PCE árindex októberi alakulását (csütörtök). A prognózis szerint hó/hó alapon 0,1 százalékot érhetett el a mutató, szemben az előző 0,4 százalékkal, amely megerősíthetné azokat a várakozások, miszerint a Fed idén már nem változtat az irányadó kamatszinten. Az FOMC következő kamatdöntése december 13-án lesz, ahol a figyelem a jövőbeni kamatpálya alakulásával kapcsolatos előrejelzésre összpontosulhat. Több Fed-tag beszédére is figyelhetünk a napokban, ezen belül Jerome Powell Fed-elnök pénteki szavai kiemelendőek.

Szerdán spanyol és német inflációs számok érkeznek, amelyet csütörtökön az eurózóna mutatója követ. Az elemzői várakozások szerint a tömb országainak fogyasztói árindexe 2,8 százalékot érhetett el novemberben év/év alapon, szemben az előző 2,9 százalékkal, míg a maginflációs mutató 3,9 százalékra mérséklődhetett.

Szerdán a 12 Fed-körzet kvalitatív hangulatjelentését, a Bézs könyvet publikálják, ahol teljesebb képet kaphatunk a konjunktúra helyzetéről, a kereslet alakulásáról és a munkaerő-piaci kondíciókról. Emellett több régiós aktivitás adat is érkezik (Dallas Fed, Richmond Fed, Chicago), amely tovább árnyalhatja a képet.

Konszenzus hiányában az eredetileg november 26-ra időzített nagy olajkitermelő országok és szövetségeseinek (OPEC+) találkozóját e hét csütörtökre halasztották, ahol a téma a jövő évi termeléscsökkentési tervek lesznek. Az ezzel kapcsolatos hírfolyam hozhat mozgásokat az olaj árfolyamában.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Európába az inflációs számok dominálják az e heti gazdasági naptárt, emellett pénteken végleges novemberi feldolgozóipari PMI adatok érkeznek, amelyek az előző olvasattal megfelelően zsugorodó aktivitást tükrözhetnek.
  • US
    Amerikai lakáspiaci adatok is érkeznek: az újlakás-értékesítés (hétfő) várhatóan csökkent októberben, amely az épp csúcsokat elérő kamatkörnyezetben nem meglepő. Ezzel párhuzamosan a függőben lévő lakáseladások (csütörtök) is korrigálhattak a szeptemberi felpattanást követően. Ezt a várakozást erősíti meg a jelzáloghitel-kérelmek alakulása is, amely közel 8 százalékkal csökkent októberben.
    A Conference Board fogyasztói hangulatindexe (kedd) az októberi 102,6-ról 101-re korrigálhatott a várakozások szerint.
    A harmadik negyedéves GDP második olvasatát publikálják szerdán, amely évesítve az előző becslés 4,9 százalékáról, 5 százalékra javulhatott.
  • CN
    Csütörtökön hivatalos beszerzésimenedzser-index adatok érkeznek Kínából, ahol mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltató szektor javulhatott az előző hónaphoz képest (habár a feldolgozóipari aktivitás továbbra is az emelkedés/csökkenés határát jelző 50-es érték alatt alakulhat).
  • HU
    Itthon csendes hét elé nézünk az adatokat tekintve: csütörtökön a termelői árak októberi alakulásáról kapunk friss jelentést a KSH-tól, míg a hét utolsó napján a harmadik negyedéves GDP adat végleges olvasata lát napvilágot.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.