Tőzsdére lépett a Shopper Park Plus

A Concorde és az OTP, mint forgalmazó közreműködésével 37,2 millió eurós tőkebevonást követően a Shopper Park Plus euróban jegyzett részvényeivel november 21-én megindult a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A tőkebevonás nagyságát tekintve kimondottan jelentős lépésről van szó, a BÉT-en hasonlóra az elmúlt néhány évben nem volt példa. A Shopper Park Plus a Graphisoft Park és a BIF után harmadikként csatlakozik a budapesti tőzsdén forgó SZIT-ek (Szabályozott Ingatlan Társaság) csoportjához, amelynek tagjai magas osztalékfizetési hányadnak köszönhetően adómentességet élveznek.

picture

A Shopper Park Plus 18 darab élelmiszerfókuszú bevásárlóparkot tulajdonló és üzemeltető cég, amely stabil operációjának köszönhetően 8 százalék körüli osztalékhozamot biztosít. A stabil működés nagyrészt a Tescónak köszönhető, amely a legnagyobb bérlője a cégnek.

A Shopper Park Plus ingatlanjait korábban a Tesco tulajdonolta, amelyeket azonban nem üzemeltetett elég hatékonyan, az új tulajdonos számára operatív és pénzügyi szempontból is azok feljavítására nyílik lehetőség. A cégnek a stabil 8 százalék körüli eurós osztalékhozamon felül a kamatköltségek csökkenésével javulhat tovább a kifizetési képessége, amely várakozásunk szerint jó esetben akár évi 12 százalékra is nőhet. Mindez egy olyan unikális és attraktív befektetési lehetőséget kínál, ami hosszú távon stabil megtérülést biztosíthat a részvényeseknek.

A RÉSZVÉNYESI ÉRTÉKTEREMTÉS AZ OPERÁCIÓT ÉRINTŐ HATÉKONYSÁGJAVÍTÓ LÉPÉSEKNEK KÖSZÖNHETŐEN NEM CSAK FENNTARTHATÓ, DE NÉMILEG TOVÁBB IS NÖVELHETŐ.

Ennek eszköze lehet egyrészt a bérlői energiaszámlák pontosabb számlázása, másrészt a bérlői mix optimalizálása, harmadrészt pedig a bevásárlóközpontokban lévő Tescók vásárlóterének zsugorítása. Utóbbi hatása számottevő lehetne, a menedzsment várakozása szerint a felszabaduló területet akár 2-3-szor magasabb bérleti díjon is ki lehetne adni.

A részvény jövőbeli alakulása szempontjából két olyan faktor is van, amely számottevő emelkedéshez vezethetne. Mivel alapvetően osztalékpapírról van szó, a cég értékét a jövőben a hozamkörnyezet csökkenése mind az eredménytermelő képesség, mind az értékelés szempontjából pozitívan érintheti. Emellett opcióként tekintünk a Shopper Park Plus tulajdonában álló beépítetlen telkekre, amelyek aggregált területe több hektárra tehető.

Az eredmény várható jelentős bővülése miatt szektortársaihoz képest az idei eredményarányos szorzók még relatív magasabb árazást mutatnak, ugyanakkor a jövő évi várható eredményekkel már szektorátlag alatti szorzószámokkal fog rendelkezni a részvény.

Az árazás szempontjából a legnagyobb kockázatot a hozamok további növekedése jelentheti, igaz, mi az EKB részéről további kamatemelésre már nem számítunk. Emellett ki kell emelnünk, hogy elhúzódó recesszió esetén a bérlőkre áthárítandó inflációs áremelés nehézségekbe ütközhet, ráadásul a forgalomarányos bérleti díj a csökkenő kiskereskedelmi forgalom következtében hátrányosan érintené a Shopper Park Plus bevételeit.

(Borítókép: Shopper Park Plus tőzsdei bevezetése, forrás: Concorde)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.