Mire figyeljünk a héten? – 2023. november 21.

picture

Mire figyeljünk? –Hálaadás, FOMC-jegyzőkönyv, Black Friday, Nvidia-jelentés, PMI adatok, svéd, török kamatdöntés, ZEW hangulatindex, amerikai használtlakás-értékesítés, Michigan fogyasztói hangulatindex, MNB-kamatdöntés

Az amerikai hálaadás miatt várhatóan visszafogottabb lesz a hét második fele (csütörtökön zárva lesz az amerikai részvénypiac, pénteken magyar idő szerint 19:00 óráig lesz nyitva), de így is érkeznek figyelemre méltó adatok.

A hét egyik kiemelten várt eseménye a Fed Nyíltpiaci Bizottságának kamatdöntő üléséről érkező jegyzőkönyv, amely az ünnep miatt egy nappal korábban, kedden érkezik. A piaci várakozás szerint a jegybank szerepét betöltő szervezet a kamatemelési ciklus végére ért, illetve 2024 elején már akár vágás is jöhet. A kérdés, hogy a hosszú hozamok emelkedésének korrekciója – amely a döntéshozók szerint a szigorítás egy részét elvégezte – hogyan alakítja a Fed-tagok kamatvárakozásait.

Bár a Black Friday-ről szóló hirdetések egy ideje már elárasztanak mindenkit, hivatalosan csak a hálaadást követő pénteken indul a karácsonyi bevásárlási szezon. Ennek alakulása a kiskereskedelmi vállalkozások tekintetében lesz érdekes. Ugyan a magasabb kamatkörnyezet mellett látszanak gazdasági lassulásra utaló jelek (amely pl. a hitelkártya törlesztések késedelmes teljesítésében is testet ölt), a fogyasztói aktivitás eddig meglepően erősnek tűnt. Ennek egy erőpróbája érkezik a következő napokban.

A hét kiemelkedő eseménye lesz kedden zárás után az Nvidia harmadik negyedéves jelentése, főként a jövővel kapcsolatos növekedési várakozásokra fog figyelni a piac. Eddig a cég nem tudott annyi AI chipet gyártatni a TSMC-vel, mint amennyit el tudna adni, ez a helyzet vélhetően meg is marad, amíg a versenytársak megoldásai nem nőnek fel az Nvidiához.

Előzetes novemberi beszerzési menedzser index adatok is érkeznek a hét második felében, amely Európában mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltató szektor esetében zsugorodó aktivitást tükrözhet.

Az FOMC-jegyzőkönyv mellett is érkeznek friss jegybankári impulzusok: a várakozások szerint nem változtat a jelenlegi 4 százalékos kamatszinteken a svéd jegybank a csütörtöki kamatdöntő ülésen.

Ezzel szemben a török jegybank 200 bázispontos emelés mellett 37 százalékra emelheti az irányadó kamatszintet ugyanazon a napon.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Péntek a német ZEW Intézet gazdasági hangulatindexe érkezik, amelyet az egyik legjobb indikátornak szoktak tekinteni a német növekedés tekintetében. Az előrejelzés szerint az üzleti várakozások 84,7-ről 86-ra erősödhettek novemberben, miközben a jelenlegi helyzetértékelés közel stagnálhatott.
  • US
    A várakozások szerint a használtlakás-értékesítés csökkenhetett októberben, miután a függőben lévő lakásértékesítési statisztika – amely 1-2 hónapra szokta előrejelezni a mutatót – átlagosan 3 százalékkal csökkent augusztusban és szeptemberben.
    Szerdán a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének novemberi végleges olvasata érkezik, amely az előzetes becslésnek megfelelően 60,5-ös értéken alakulhatott, miközben az előzetes adatok alapján az egy éves inflációs várakozás 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelkedett.
  • CN
    A múlt héten tartott Biden-Xi találkozó után kiemelt figyelem övezi a két vezető gazdaság közti kommunikációt. Ezenkívül érkeznek még fontos vállalati jelentések, hétfőn a Xiaomi, kedden a Baidu friss számait prezentálják.
  • HU
    Kedden az MNB Monetáris Tanácsa tart kamatdöntő ülést, ahol az elemzők szerint borítékolható a 75 bázispontos vágás.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.