Mire figyeljünk a héten? – 2023. október 17.

picture

Mire figyeljünk? – Jelentési szezon, Fed-beszédek, Beige könyv, USA kisker, USA lakáspiac, ZEW index

A geopolitikai feszültségek ellenére a múlt hetet relatív nyugalommal kezdték a részvénypiacok, azonban az izraeli háború eszkalálódásának hírei nyomás alá helyezték az indexeket. A héten a piac fő fókuszában továbbra is az olajár, illetve ezzel összegfüggésben a közel-keleti háború lesz, amelyet a vállalati jelentések, a Fed jegybankári nyilatkozatok és kínai növekedési adatok fognak tarkítani.

Pénteken a nagybankok vezetésével elindult az amerikai jelentési szezon, amely a következő napokban is hoz izgalmakat a piacra, az S&P 500 részvénykosár 55 komponense fog jelenteni. A megarészvények közül a Tesla és a Netlfix kezdi a sort a szerda piaczárást követően, az azt megelőző napon pedig a bankpapírok lesznek fókuszban (Bank of America, Goldman Sachs). Ezen kívül a Johnson & Johnson, (kedd), a Procter & Gamble (szerda) és a Philip Morris (csütörtök) fogja színesíteni a jelentők névsorát.

Jegybankári impulzusokban sem lesz hiány, számos Fed-döntéshozó beszédére figyelhetünk a napokban, amelyen belül Jerome Powell Fed-elnök csütörtöki gondolatai örvendenek kiemelt figyelemnek. Emellett szerda este publikálják a 12 Fed-körzet gazdasági hangulatjelentését, a Beige könyvet, amelyből ugyancsak teljesebb képet kaphatunk a növekedési képről.

A friss adatok szerint az amerikai hitelkártya-költések 5,5 százalékkal csökkentek szeptemberben az előző hónaphoz képest. A gyenge adatok fényében várhatjuk kedden a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom adatsorát, amely az elemzői konszenzus szerint csökkenő növekedést mutathat.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Kedden a ZEW intézet október havi hangulatjelentése érkezik, amely a jelenlegi helyzetértékelés tekintetében romolhatott (-79,4-ről -80,8-ra), míg a jövőkép -11,4-ről -9-re kapaszkodhatott.
  • US
    Az amerikai lakáspiac az emelkedő jelzálogkamatok fényében továbbra is nyomás alatt áll, amely a makroadatokban is tükröződik. Az október 6-án záruló héten a 30 éves jelzáloghitelkamat 14 bázisponttal, 7,67 százalékra emelkedett. Ennek árnyékában a lakásépítők havi szentimentindikátora a szeptemberi esés után ismét gyengébb adatot hozhat. Ezzel párhuzamosan a kiadott építési engedélyek (szerda) és a használt lakásértékesítés (csütörtök) szeptemberi olvasata is csökkenést mutathat.
  • CN
    Friss kínai növekedési adatokat várhatunk a héten, ennek alapján negyedéves szinten viszonylag stabil volt, akár enyhén nőhetett is a gazdaság teljesítménye.
    Az előrejelzés szerint a kínai gazdaság 4,5 százalékos növekedést érhetett el a harmadik negyedévben év/év alapon. Szerdán ipari termelés és kiskereskedelmi adatok is érkeznek, ezek korrekt növekedést mutathatnak szeptemberre.
  • HU
    Hazai téren nem várható érdemi adatközlés, így elsődlegesen a nemzetközi szentiment lehet az irányadó.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.