A kínai részvénypiaci exodus nyertese India lehet

picture

Ahogyan arról már többször szó esett a blogon, a kínai nyitást követő meglehetősen optimista növekedési szcenárióra számító befektetőket komolyabb csalódás érte. Ugyanis szemben az Európában vagy az USA-ban járvány után jelentkező fogyasztási boom-mal, Kínában ez a jelenség szinte teljesen elmaradt. Az ingatlanpiaci krízis alapjaiban ingatta meg a befektetők bizalmát a kínai eszközökben, melyet a kormányzati stimulusok aligha tudtak visszaállítani.

Az USA és Kína feszült viszonya, valamint az egymással szembeni szankciók a Kínába áramló működő tőkét is jelentősen megnyirbálták. A kínai gyártásra nagymértékben támaszkodó vállalatok inkább más országokban igyekeznek terjeszkedni, melynek egyik nyertese például India lehet.  Az előbb említett kockázatokat mérlegelve az intézményi befektetők kínai eszközökből történő menekülése az indiai részvénypiacnak kedvezett.

Az indiai részvényalapokba augusztusban 2,44 milliárd dollár áramlott, ami közel háromszorosa a júliusi értéknek.  Az augusztusi indiai rali keretében különösen a kis- és közepes kapitalizációjú vállalatok papírjait vették, mellyel tovább nőtt az indiai kis papírok idei felülteljesítése (idén 30% feletti emelkedés) a nagy kapitalizációjú részvényekéhez képest (2023 YTD: 10% körül). A kínai piaccal kapcsolatos aggodalmak hajtotta augusztusi indiai részvénypiaci emelkedés túlfűtöttségét jelezheti a kis kapitalizációjú papírokban jelentkező agresszív vétel, elképzelhető, hogy a következő hónapok korrekciót hozhatnak a túlvett vállalatok papírjaiban.

(Borítókép: Bombay Stock Exchange, forrás: REUTERS)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.