Mire figyeljünk a héten? – 2023. szeptember 19.

picture

Mire figyeljünk? – Kamatdöntő cunami, PMI adatözön, USA lakáspiac, Zelenszkij Washingtonban

A múlt heti EKB-ülést követően továbbra is a jegybankok lesznek a befektetők fókuszában a következő napokban, igazi „kamatdöntés-cunamira” készülhetünk. A sort a Fed szerdai kamatdöntése indítja, ahol a várakozások szerint változatlanul hagyják a jelenlegi kamatszinteket, azonban a további kamatemelés lehetősége nyitva maradhat. Ezt a várakozást árnyalhatja Jerome Powell Fed-elnök döntést követő sajtótájékoztatója is. A piac és a Fed kamatpálya-várakozása jelenleg nagyjából ugyanaz, ehhez képest fogják figyelni a jegybanki kommunikációt.

Csütörtökön a brit, a svájci, a norvég és a svéd jegybank döntéshozói is összeülnek, ahol minden esetben 25 bázispontos emelést prognosztizálnak az elemzők. Ezt a török jegybank várakozások szerint 500 bázispontos emelése fejeli meg, ahol az irányadó ráta így 30 százalékra emelkedhet. Az elemzői várakozások szerint év végéig 35 százalékra nőhet a kamatszint, ahol 2024 első negyedévéig tartózkodhat majd.

A sort a Bank of Japan pénteki kamatdöntése zárja, ahol változatlan monetáris kondíciók mellett a kommunikáció hozhat izgalmakat.

Az augusztusi beszerzésimenedzser-index siralmas adatai után pénteken többfelől előzetes szeptemberi számok érkeznek. Az eurózónában a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor továbbra is a zsugorodás jeleit mutathatja, míg az amerikai szolgáltató szektor 50-es érték felett tartózkodhat.

Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Washingtonban vezető szenátorokkal és Joe Bidennel is találkozik, miközben republikánusok egy csoportja blokkolná az Ukrajnának ígért újabb 24 milliárd dolláros támogatási csomagot. Négy vezető republikánus szenátor viszont felszólította Bident, hogy hagyja jóvá az ATACMS rakéták szállítását Kijevnek, melyekkel majdnem a teljes orosz megszállás alatt lévő ukrán terület, beleértve Szevasztopolt – és számos orosz város is – elérhető lenne.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Kedden végleges augusztusi inflációs adat érkezik az eurózónából, amely az előző olvasatnak megfelelően alakulhatott.
  • US
    A kiadott építési engedélyek – amely a lakáskereslet egyik kiemelt indikátora – az előző hónaphoz hasonlóan alakulhattak, miközben a megkezdett házépítések egy százalékot korrigálhattak vissza augusztusban. A csütörtökön érkező használtlakás-építési statisztika az előző havi esés után kisebb pozitív irányú elmozdulást tükrözhet.
  • CN
    Szerdán a vállalati hitelek benchmarkjaként szolgáló egyéves, valamint a jelzáloghitelek esetében irányadó ötéves kamatdöntésre figyelhetünk. Kérdés, hogy a lassuló gazdasági kép tekintetében érkeznek-e támogató lépések.
  • HU
    Hazai téren nem várható érdemi adatközlés, így elsődlegesen a nemzetközi folyamatok lehetnek hatással a magyar eszközárakra.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.