Mire figyeljünk a héten? – 2023. szeptember 12.

picture

Mire figyeljünk? – Apple termékbemutató, USA infláció, EKB kamatdöntés, ZEW index, MNB jegyzőkönyv, Oracle és Adobe jelentés

Csökkenéssel zárt az amerikai részvénypiac a hétfői szünnap miatti csonka héten, az S&P 500 index 1,29 százalékkal, a Nasdaq 100 index 1,36 százalékkal került lejjebb. A növekedési és értékalapú részvények egyaránt gyengélkedtek (Russell 1000 growth -1,25% vs. Russell 1000 value -1,42%), miközben egyedi papírok szintjén is láttunk figyelemre méltó mozgásokat: az Nvidia 7,67 százalékot, míg a kínai szankciók árnyékában az Apple 5,16 százalékot dobott le magáról.

E tekintetben kiemelt figyelem övezi az Apple keddi termékbemutatóját, ahol többek között az új iPhone 15-ről is lerántják a leplet.

Adatfronton az amerikai inflációs számok dominálják a hetet, szerdán 14:30-kor lát napvilágot a fogyasztói árindex augusztusi olvasata. A várakozások szerint év/év alapon 3,60 százalékot érhet el a pénzromlás mértéke az előző 3,2 százalék után, míg a volatilis tételektől (élelmiszer és energia) tisztított maginflációs mutató 4,3 százalékra korrigálhatott vissza a júliusi 4,7 százalékról. Ezt követően csütörtökön a termelői inflációról kapunk friss jelzéseket.

Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az EKB, ahol a konszenzus szerint újabb 25 bázispontos emelést láthatunk, miután az infláció továbbra is magas szinteken tartózkodik, ugyanakkor a lassulás jeleit mutató gazdaság tükrében többen a kamatemelési ciklus utolsó szigorítását vizionálják. Erről kaphatunk több jelzést Christine Lagarde EKB elnök 14:45-kor kezdődő sajtótájékoztatóján.

Vállalati fronton a szoftverszektorból érkezik olyan jelentés, amely említésre méltó: az Adobe csütörtökön teszi közzé friss eredményszámait.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Kedden a ZEW gazdaságkutató intézet szeptemberi hangulatjelentése érkezik, ahol a szigorú monetáris politika és a lassulás jeleit mutató gazdasági környezet árnyékában mind a jelenlegi helyzetértékelés, mind a jövőkép romolhatott.
  • US
    Csütörtökön a kiskereskedelmi értékesítés augusztusi olvasatát publikálják, amely stagnálhatott év/év alapon.
    A hetet a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexével zárjuk, amely a szeptemberi előzetes olvasat szerint az előző hónappal hasonló értéket vehet fel.
  • CN
    A lassuló kínai gazdaságról kapunk friss képet pénteken az augusztusi ipari termelés és kiskereskedelmi forgalom adataiból, ahol a várakozások szerint év/év alapon mindkét esetben javulást láthatunk majd.
  • HU
    Szerdán érkezik az MNB legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, ahol igazából a várakozásoknak megfelelő lépéseket láthattunk a döntéshozóktól, ugyanakkor teljesebb képet kaphatunk a jegybankárok jövőképéről.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.