Mire figyeljünk a héten? – 2023. szeptember 5.

picture

Mire figyeljünk? – Fed Beige könyv, Fed-beszédek, PMI adatözön, török infláció, ausztrál kamatdöntés, magyar infláció, szenvedő kínai export

Amerikai kereskedés hiányában csendesen indul az adatfronton is visszafogottabb hét, ugyanakkor így is érkeznek figyelemre méltó események. A múlt hetet tekintve impresszív emelkedéssel zártuk az augusztust (és nyitottuk a szeptembert), az S&P 500 index 2,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 100 index 3,67 százalékkal izmosodott. A Dow Jones index 1,43 százalékot tudott feljebb kapaszkodni az elmúlt öt kereskedési napon.

Historikusan szeptember a legrosszabb hónap a részvénypiacon. Az idősort tekintve ugyanakkor némi reménnyel szolgál, hogy amennyiben az S&P 500 index 10 százalékos vagy azt meghaladó emelkedést mutat az év eleje óta (+17,61%), valamint augusztusban gyengélkedett (-1,77%), a szeptemberi hónap korrekt szokott lenni. 1950-től vizsgálva 10-ből 8 esetben emelkedést láthattunk, amelynek medián értéke 2,6 százalék.

Szerdán publikálják a 12 Fed-körzet gazdasági hangulatjelentését, a Beige könyvet, amely teljesebb képet fog nyújtani az amerikai gazdasági növekedés egészségi állapotáról. Ezt fogja több Fed-jegybankár beszéde árnyalni.

Ugyancsak a növekedési képről kapunk teljesebb képet a végleges augusztusi beszerzésimenedzser-index adatsoraiból, amelyek az előrejelzés szerint megfelelhetnek az előzetes olvasatnak. Ebből kirajzolódik, hogy a zsugorodó feldolgozóipari aktivitás a szolgáltató szektorra is kezd kihatni, ahol lassuló növekedési kép rajzolódik ki.

Négy hónap után ismét 50 százalék fölé ugorhat a török infláció, a várakozások szerint év/év alapon 54,3 százalékot érhetett el a pénzromlás mértéke az előző 47,8 százalék után, köszönhetően a magasabb energia- és élelmiszeráraknak.

A várakozások szerint a harmadik egymást követő kamatdöntő ülésen hagyják változatlanul az irányadó rátát kedden az ausztrál jegybank döntéshozói, miután az infláció a korábban előrejelzettnél gyorsabban korrigál vissza. A 2022 májusában kezdődő kamatemelési ciklust követően a jelenlegi kamatszint 11 éves csúcson, 4,1 százalékon tartózkodik.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Nem múlnak a sötét fellegek a német gazdaság felett: az ipari termelés (csütörtök) 2,1 százalékkal csökkenhetett júliusban év/év alapon az előző 1,7 százalékos mérséklődés után.
  • US
    A hétfői kereskedési szünnap miatti csonka héten kevés adat várható az Atlanti-óceán túlpartjáról, elsődlegesen a Fed Beige könyvére figyelhetnek a piaci szereplők.
  • CN
    Csütörtökön kereskedelmi számok érkeznek Kínából, amelyek az export további szenvedését mutathatják. Emellett az import is nyomott lehet, köszönhetően a visszafogott belföldi keresletnek.
  • HU
    Csütörtökön az ipari termelés júliusi statisztikája érkezik, amely 6,9 százalékos zsugorodást mutathat az előző 6,1 százalékos mérséklődés után.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.