Mire figyeljünk a héten? – 2023. augusztus 29.

picture

Mire figyeljünk? – USA munkaerőpiac, PCE deflátor, EU infláció, végleges PMI adatok, kínai PMI, MNB kamatdöntés

Izgalmas hetet tudhatunk magunk mögött, az Nvidia jelentése és Jerome Powell Jackson Hole-ban elmondott beszédét követően fokozott volatilitás mellett végül Nasdaq felülteljesítéssel zárt az amerikai részvénypiac. A technológiai papírokat felölelő részvénykosár 1,68 százalékos pluszban zárt, szemben az S&P 500 index 0,82 százalékos emelkedésével, illetve a Dow Jones index 0,45 százalékos megbicsaklásával. Ez a divergencia rajzolódik ki a növekedési és az értékalapú részvények teljesítményében is: a Russell 1000 növekedési papírokat felölelő alindexe 1,72 százalékot izmosodott, szemben value indexpárjának 0,24 százalékos csökkenésével.

Az előttünk álló napok leginkább várt momentuma a pénteken érkező részletes munkaerő-piaci adatsor. A várakozások szerint a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 168 ezer fővel bővülhetett augusztusban, szemben az előző 187 ezerrel, miközben a munkanélküliségi ráta 4 százalékon stabilizálódhatott. Ezt megelőzően – ahogy már megszokhattuk – szerdán az ADP munkaerő-piaci jelentése érkezik, csütörtökön pedig a heti új munkanélküli segélyért folyamodók számát ismerhetjük meg. Kedden a JOLTS új álláshelyek statisztikája érkezik, amely a júniusi 9,58 millió után 9,45 milliót érhetett el.

Csütörtökön a Fed által preferált inflációs mutató, a PCE deflátor érkezik, amely ugyancsak kiemelt figyelemnek örvend a szeptember 20-i kamatdöntés előtt. A maginflációs mutató az előző hónaphoz hasonlóan 0,2 százalék lehet hó/hó alapon, míg az évesített mutató 4,20 százalékon alakulhat. Miközben a személyes jövedelmek 0,3 százalékkal nőhettek júliusban, a költések 0,7 százalékkal izmosodhattak az előző 0,5 százalék után, jelezve, hogy azért van még költési hajlandóság az amerikai fogyasztóknál.

Európából inflációs számokra figyelhetünk: szerdán a spanyol pénzromlás mértékéről jönnek friss jelzések, ahol 2,1 százalékról 2,6 százalékra nőhetett az infláció, elsődlegesen a magasabb üzemanyagáraknak köszönhetően. Növekedés jöhet a francia mutatókban is, amely ugyancsak az energiaárakra és a magasabb üzemanyagárakra vezethető vissza. Szerdán német inflációs számok érkeznek, ahol mérsékelt csökkenés rajzolódhat ki.

Az eurózóna inflációja (csütörtök) ugyanakkor 5,3 százalékról 5,1 százalékra korrigálhatott, miközben a volatilis tételektől tisztított maginflációs mutató is némileg enyhülést mutathat, habár továbbra is magas szinteken tartózkodik.

Végleges augusztusi beszerzésimenedzser-index adatokat publikálnak a hét utolsó kereskedési napján, amely az előzetes olvasattal megfelelően a feldolgozóipari aktivitás zsugorodását jelezheti.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Az öreg kontinensen az inflációs adatok dominálják az előttünk álló napokat.
  • US
    Kedden az amerikai GDP második olvasata érkezik, amely az előző becsléssel megfelelően 2,4 százalékos növekedést mutathat.
  • CN
    Csütörtökön hivatalos beszerzésimenedzser-index adatok érkeznek Kínából, amely továbbra is a növekedési félelmeket erősítheti. E tekintetben kérdés, hogy érkeznek-e gazdaságtámogató lépéseket meglebegtető bejelentések.
  • HU
    Viszonylagos unalom várható az MNB keddi kamatdöntő ülésén, ahol a várakozások szerint 100 bázispontos vágás jöhet az irányadó effektív kamatban, az alapkamat változatlansága mellett.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.