Mire figyeljünk a héten? – 2023. július 25.

picture

Kamatdöntő űlések (Fed, EKB, MNB, BOJ), jelentési szezon, PCE deflátor

A piac idei emelkedésének erőpróbája érkezik szerdán a Fed kamatdöntés formájában. A S&P 500 index 18,15 százalékkal, a Nasdaq index 41 százalékkal került feljebb, miközben a Fed az elmúlt évtizedek legintenzívebb szigorítási ciklusát hajtotta végre az inflációval szembeni küzdelem jegyében. A piac további 25 bázispontos emelést vár szerdán, ugyanakkor egyesek szerint ez lehet az utolsó. Ezt a várakozást erősítette meg pénteken a Deutsche Bank elemzője is. A Fed által elképzelt kamatpálya miatt kiemelt figyelem fog vetődni Jerome Powell döntést követő sajtótájékoztatójára.

Csütörtökön az EKB döntéshozói is összeülnek, ahol az elemzői várakozások szerint borítékolható az újabb 25 bázispontos emelés. Itt is a döntést követő kommunikációra figyelhetünk, hogy vajon ez a trend a szeptemberi ülésen is folytatódhat-e. A jegybankárok 2022 július óta nyolcszor emeltek kamatot.

Kedden az MNB Monetáris Tanácsa várhatóan 13 százalékon hagyja az irányadó kamatot, miközben a piaci konszenzus szerint a ténylegesen irányadó kamatot egy újabb bázisponttal, 15 százalékra vághatja.

A jelentési szezon e korai szakaszában az S&P 500 index vállalatainak mintegy 18 százaléka tette közzé friss eredményszámait. Ezen belül 75 százalékuk számolt be a várakozásokat meghaladó eredményszámokról, amely elmarad az ötéves 77 százalékos átlagtól, viszont meghaladja a 10 éves 73 százalékot. A következő napokban is érkeznek igazi nagyágyúk, kedden zárás után a Microsoft és az Alphabet számaira figyelhetünk, míg szerdán a Meta Platforms fog jelenteni.

Pénteken a japán jegybank döntéshozói is összeülnek, ahol várhatóan továbbra is fennmarad az ultralaza monetáris politika. Ezzel szemben az inflációs előrejelzést kiemelt figyelem övezheti, miután a maginflációs mutató már 15 egymást követő hónapban tartózkodott a 2 százalékos célszint fölött.

Pénteken érkezik a Fed által preferált inflációs mutató, a PCE árindex, amely az inflációs nyomás enyhülését tükrözheti. Elemzői várakozások szerint a PCE deflátor 3,1 százalék lehetett év/év alapon júniusban, szemben az előző 3,8 százalékkal. A maginflációs mutató az előző 4,6 százalékról 4,2 százalékra araszolhatott vissza.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Kedden az IFO gazdaságkutató intézet júliusi helyzetértékelése érkezik, amely várhatóan mind a jelenlegi helyzet, mind a várakozások tekintetében némileg romolhatott.
    A hét utolsó napján francia és német júliusi inflációs számok érkeznek.
  • US
    Lakáspiaci adatok érkeznek a héten: szerdán új lakásértékesítési statisztika érkezik, amely júniusra 5,4 százalékos mérséklődést tükrözhet az előző felpattanás után.
    Kedden a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének júliusi adatsora érkezik, amely az előző 109,7-ről 112-re kapaszkodhatott.
    A hetet a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének júliusi végleges olvasata zárja.
  • CN
    Csütörtökön júniusi ipariprofit-adatok érkeznek, amelyek a nyomott növekedési kép mellett várhatóan harmatosak lesznek.
  • HU
    Itthon a keddi kamatdöntés dominálja a naptárat, amelyet pénteken a KSH által publikálandó munkanélküliségi ráta színesít majd.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.