Mire figyeljünk a héten? – 2023. július 18.

picture

Jelentési szezon, EU infláció, US lakáspiac

A júniusi inflációs számokból erőt merítve impresszív heti emelkedésen vannak túl az amerikai részvénypiacok, az S&P 500 index 2,42 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 100 3,52 százalékot izmosodott.

Az előttünk álló napok visszafogottak lesznek adatfronton, azonban a pénteken indult amerikai jelentési szezonnak köszönhetően nem csak a nagy meleg miatt forrósodhat fel a levegő. Az elemzők 7,1 százalékos eredménycsökkenést várnak az S&P 500 index esetében, a törékeny növekedési kép fényében pedig a vállalatok várakozásait is kiemelt figyelem fogja övezni. A JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo pénteki jelentése után a hét elején is a bankok dominálnak (kedden: Bank of New York, Bank of America, Morgan Stanley, szerdán: Goldman Sachs), amelyeket olyan nevek fognak tarkítani, mint a Netflix (szerda 22:00) és a Tesla (szerda zárás után).

Az eurózóna júniusi fogyasztói árindexének második olvasata érkezik szerdán, a részletes adatokból mélyebb betekintést nyerhetünk a mögöttes inflációs folyamatokba. Emellett brit inflációs számok is jönnek szerdán, amely a várakozások szerint alapvetően meghatározhatja, hogy a Bank of England 25 vagy 50 bázispontos emelést hajt-e majd végre a következő kamatdöntő ülésen.

Amerikai lakáspiaci adatokat publikálnak a napokban: a magas jelzálogkamatok továbbra is nyomás alatt tartják a használt lakásértékesítést (várt: -1,20%), a kiadott építési engedélyek és a megkezdett házépítések májusban szépen megugrottak. A várakozások szerint innen korrigálhattunk vissza júniusban.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    A júniusi inflációs számokat várhatjuk, amelyet csütörtökön a fogyasztói bizalmi index júliusi előzetes olvasata színesít. A várakozások szerint az előző -16,10 után továbbra is nyomott szinten -15,50-es értéken alakulhatott a mutató.
  • US
    Több regionális feldolgozóipari aktivitásról szóló adat érkezik a napokban, amelyekből teljesebb képet kaphatunk az amerikai növekedési képről.
  • CN
    A piaci várakozások szerint a kínai bankok nem változtatnak csütörtökön az egy- és ötéves irányadó hitelkamatokon.
  • HU
    Nem várható érdemi adatközlés, így elsődlegesen a nemzetközi hangulat lehet majd irányadó.

A hét eseményei

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.