Mire figyeljünk a héten? – 2023. július 11.

picture

Jelentési szezon, USA-infláció, NATO-csúcs, kanadai kamatdöntés, ZEW index, Fed Beige könyv

Nem indult zökkenőmentesen az új negyedév, a csütörtöki ADP adatsor utáni pofont követően az S&P 500 index 1,16 százalékos csökkenéssel zárta az elmúlt hetet, míg a Nasdaq 100 index 0,94 százalékkal került lejjebb. A következő napokban sem maradunk impulzusok nélkül. Míg adatfronton az inflációs számokra figyelhetünk, pénteken a nagybankok vezetésével elindul az amerikai jelentési szezon.

Pénteken a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo jelentésével elindul a második negyedéves amerikai jelentési szezon, ahol a Factset előrejelzése szerint az S&P 500 index esetében 7,2 százalékos eredménycsökkenést láthatunk majd. A törékeny növekedési kép fényében a vállalatok várakozásait is kiemelt figyelem fogja övezni.

Szerdán júniusi inflációs számok érkeznek az Atlanti-óceán túlpartjáról, ahol a várakozások szerint a fogyasztói árindex 3,1 százalékos növekedést érhetett el év/év alapon, amely 2021 márciusa óta a legalacsonyabb érték lenne. A volatilis tételektől szűrt mutató az előző 5,3 százalék után 5 százalékot érhetett el.

A NATO július 11-12-én tartja következő csúcstalálkozóját, ahol többek között Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásáról is tárgyalhatnak. Habár Biden hétvégi kijelentése szerint Ukrajna nem áll készen, hogy a katonai szövetség tagjává váljon, az ezzel kapcsolatos retorika kiemelt figyelemnek örvend az orosz agresszió sodrában.

A kanadai jegybank szerdán tartja soron következő kamatdöntő ülését, ahol az elemzői konszenzus szerint újabb 25 bázispontos emelést láthatunk majd a pénteki erős munkaerő-piaci adat után.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Kedden a ZEW gazdaságkutató intézet júliusi hangulatjelentése érkezik, amelyből a német növekedési képről kapunk friss jelzéseket. A júniusi csökkenés után a jelenlegi helyzetértékelés és a jövőkép tovább romolhatott a szigorú jegybankári kommunikációk árnyékában.
  • US
    Szerdán a 12 regionális Fed-körzet gazdasági hangulatjelentését, a Beige könyvet publikálják, amelyből friss jelzések érkezhetnek az amerikai növekedési képről.
    A hetet a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének előzetes júliusi olvasatával zárjuk, amely 64,40-ről 65,50-re kapaszkodhatott az elemzők várakozása szerint.
  • CN
    Csütörtökön kínai külkereskedelmi adatok érkeznek, a várakozások szerint mind az export, mind az import csökkenhetett júniusban.
  • HU
    Hazai téren nem várható érdemi adatközlés, így elsődlegesen a nemzetközi szentiment lehet az irányadó.

A hét eseményei

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.