Mire figyeljünk a héten? – 2023. július 4.

picture

Új negyedév, függetlenség napja, USA-munkaerőpiac, Fed-jegyzőkönyv, hazai infláció, végleges PMI, Janet Yellen Pekingbe látogat

Új hét, új negyedév, új félév. Heves vételekkel zártuk az év első felének utolsó napját, a Nasdaq 1,45 százalékkal, az S&P 500 index 1,23 százalékkal került feljebb, amellyel 2022 márciusa óta nem látott szinteket ért el.

Az első félév egyértelműen a növekedési részvényeknek kedvezett, a Russel 1000 növekedési papírokat felölelő alindexe 28,36 százalékos emelkedésével szemben az értékalapú indexpárja 3,91 százalékos pluszban pihent meg. A Nasdaq 100 index 38,75 százalékos emelkedéssel történelmének legerősebb félévét zárta, közel 5 ezer milliárd dollárral nőtt a részvénykosár értéke az év eleje óta. Ezzel szemben az S&P 500 index 15,91 százalékkal, a Dow Jones index 3,8 százalékkal került feljebb.

A hetet csendesen indítjuk, de a hét második felében már érkeznek figyelemre méltó adatsorok: az Egyesült Államokból munkaerő-piaci adatokkal gazdagodunk, szerdán pedig a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét publikálják.

Kérdés, hogy a kereskedési szünnapokkal tarkított hét elején jön-e érdemi emelkedési kísérlet? A függetlenség napja miatt az amerikai piac kedden zárva tart.

A hét leginkább várt adatközlése az amerikai munkaerő-piaci adatsor lesz, ahol a várakozások szerint a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 200 ezer fővel bővült júniusban az előző 339 ezer után. Míg a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék lehet, a bérek 4,2 százalékkal nőhettek év/év alapon. Powell korábbi héja kijelentéseinek alátámasztására kiemelte a feszes munkaerőpiacot, így az ezzel kapcsolatos friss impulzusokra kiemelten figyel a piac.
A szünnap miatt a megszokottnál egy nappal később, csütörtökön érkezik az ADP júniusi munkaerő-piaci adatsora, ahol a foglalkoztatottak száma 250 ezer fővel bővülhetett, szemben az előző 278 ezer fővel.

Szerdán publikálják a Fed június 14-i kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyből teljesebb képet kaphatunk a döntéshozók várakozásairól. A legutóbbi ülésen 10 egymást követő emelés után megpihentek a jegybankárok, azonban két további emelést beharangoztak az idei évre, amelyből az első júliusban érkezhet a piaci árazás szerint.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtökön érkezik Pekingbe, ahol a szebb napokat is látott bilaterális kapcsolatok elmélyítése lehet középpontban.

Végleges júniusi beszerzésimenedzser-index adatok is érkeznek, amelyek az előzetes olvasattal megfelelően alakulhattak.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Pénteken májusi német ipari termelési adatsor érkezik, amely 0,2 százalékos növekedést tükrözhet az előző hónaphoz képest, szemben az előző 0,3 százalékkal.
  • US
    Az Egyesült Államokból a munkaerő-piaci adatok dominálnak, amelyet több jegybankári beszéd fog tarkítani. A pénteki PCE-árindex után a jegybankárok nyilatkozataira is kiemelt figyelem irányul.
  • CN
    Kínából az elsődlegesen exportorientált vállalatokat felölelő Caixin beszerzési menedzserindex adatsorára figyelhetünk. A hétfői feldolgozóipari PMI, 50,5-re korrigált vissza, amely ugyanakkor jobb a várt 50-es értéktől.
  • HU
    Szerdán az MNB kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét teszik közzé, amelyből teljesebb képet kaphatunk a döntéshozók világképéről.
    Pénteken júniusi inflációs számok érkeznek a KSH-tól, a piac várakozás szerint a fogyasztói árak 20 százalékkal nőhettek év/év alapon, szemben az előző 21,50 százalékkal.

A hét eseményei

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.