Mire figyeljünk a héten? – 2023. június 20.

picture

Amerikai rövid hét, Powell meghallgatás, Bank of England, svájci kamatdöntés, PMI adatroham, USA lakáspiac

Az amerikai kereskedési szünnap miatt csendesen kezdjük a hetet, azonban ezt követően érkeznek figyelemre méltó események, adatok. 14 hónapnyi szigorítás után a Fed múlt hét szerdán változatlanul hagyta az alapkamatot, ugyanakkor frissen kiadott „dot-plot”-ja alapján idén még jöhet két emelés, 5,6 százalékra emelhetik az irányadó rátát, ha az infláció alakulása indokolttá teszi. A héten sem maradunk jegybankári impulzusok nélkül, szerdán és csütörtökön Jerome Powell Fed-elnök szokásos féléves kongresszusi és szentárusi meghallgatására figyelhetünk, ahol friss jelzések érkezhetnek a jegybank szerepét betöltő szervezet világképéről.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tart kamatdöntő ülést, ahol a tényleges irányadó rátát 100 bázisponttal, 16 százalékra vághatják. Habár ezt gyakorlatilag biztosra veszi a piac, a kamatdöntést kísérő kommunikációra érdemes lehet figyelni.

Csütörtökön összeülnek a Bank of England döntéshozói, ahol várhatóan 4,5 százalékról 4,75 százalékra emelik az irányadó rátát. Ez már a tizenharmadik egymást követő szigorító lépés lenne a jegybanktól.

A héten a svájci jegybank is kamatdöntő ülést tart, ahol az elemzők további emelést prognosztizálnak. Egy év alatt az ötödik szigorítást láthatjuk majd, azonban a 2022 decemberi, valamint a 2023 márciusi 50 bázispontos emelés helyett 25 bázispontos emelés jöhet.

A hetet igazi PMI adatrohammal zárjuk, amelyből teljesebb képet kaphatunk a globális növekedési képről. Várhatóan a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar közötti divergencia továbbra is fennmarad.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    Az öreg kontinensről a beszerzésimenedzser-index adatokra figyelhetünk. Ezt követően csütörtökön az EU fogyasztói bizalmi indexének júniusi olvasata érkezik, amely az előző -17,4-ről -17-re „erősödhetett”.
  • US
    Az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok érkeznek: a kiadott építési engedélyek az áprilisi 1,4 százalékos csökkenésből korrigálva 0,9 százalékkal emelkedhettek, míg a megkezdett lakásépítések gyakorlatilag stagnálhattak. Csütörtökön használtlakás-értékesítési statisztika érkezik, amely továbbra is gyengélkedhet.
  • CN
    A gazdaság élénkítése érdekében várhatóan mind az egy-, mind az ötéves irányadó hitelkamatot csökkentik a kínai bankok kedden, amelyre 2022 augusztusa óta nem volt példa.
  • HU
    Itthon az MNB keddi kamatdöntésére figyelhetünk. Ezen kívül pénteken a munkanélküliségi ráta májusi alakulását ismerhetjük meg a KSH-tól.

A hét eseményei

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.