Mire figyeljünk a héten? – 2023. június 13.

picture

Fed, EKB, PBOC, BOJ kamatdöntés, USA infláció, ZEW index

Sűrű napok elé nézünk adatfronton, a keddi amerikai inflációs adatok mellett a Fed és az EKB kamatdöntésére figyelhetünk, miközben pénteken negyedéves határidős és opciós kifutás lesz, amely plusz volatilitást kölcsönözhet a piacoknak.

Az elmúlt napokban folyamatosan csökkent az esélye, hogy a Fed júniusban kamatot emel, jelenleg a piac 30 százalékos valószínűséget rendelt ehhez a kimenethez. Emellett kiemelt figyelem övezi a növekedési- és inflációs pályával kapcsolatos előrejelzéseket, valamint friss dot-plotot is publikálnak, amelyből jelzéseket kapunk a prognosztizált kamatpályáról.

Ezzel szemben a piac gyakorlatilag már elkönyvelte az EKB csütörtöki 25 bázispontos emelését. A piac az esetleges jelzésekre figyel majd, hogy mikorra várható a kamatemelési ciklus vége. A piaci prognózis szerint júliusban még egy hasonló lépés jöhet, így 3,75 százalékon tetőzne az EKB betéti kamatlába, melyet majd 2024 első felében követhet kamatcsökkentés a jelenlegi piaci árazás szerint.

A várakozások szerint a kínai jegybank 10 bázisponttal, 2,65 százalékra vághatja az egy éves irányadó hitelezési kamatlábat, ezzel igyekezve támogatni a gazdaság talpra állását. Ezzel szemben a BOJ változatlanul hagyhatja a monetáris politikai kondíciókat a pénteki kamatdöntő ülésen. A Bloomberg prognózisa szerint a japán jegybank 2024 második feléig változatlanul hagyhatja a kamatokat.

Kedden amerikai inflációs adatok érkeznek, ahol a volatilis tételektől szűrt maginflációs mutató 0,4 százalékkal nőhetett az előző hónaphoz képest, míg év/év alapon 5,2 százalék lehetett májusban az előző 5,5 százalék után.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    A héten végleges nemzeti és eurozónás inflációs számok érkeznek, amelynek részleteiből teljesebb képet kaphatunk az infláció szerkezetéről.
    Kedden a ZEW gazdaságkutató intézet júniusi hangulatjelentése érkezik, amely a májusi meglepetésszerű gyengülést követően ismét visszafogott számokat hozhat.
  • US
    Az USA-ban az inflációs számok és a Fed kamatdöntése dominálja a hetet. Emellett több regionális aktivitás index érkezik (Empire feldolgozóipari index, Philadelphia Fed, New York Fed szolgáltató szektor). Valamint a szokásos csütörtöki jobless claims adatra figyelhetünk.
  • CN
    A kamatdöntő ülés mellett májusi ipari termelési és kiskereskedelmi forgalom statisztika érkezik, amelyek lassuló növekedési képet jelezhetnek.
  • HU
    Hazai téren nem várható érdemi adatközlés, így elsődlegesen a nemzetközi hangulat lehet az irányadó.

A hét eseményei

A Fed kamatdöntésére is figyelhetünk

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.