Mire figyeljünk a héten? – 2023. május 16.

picture

Adósságplafon tárgyalások, Fed-beszédek, USA kisker, EU infláció, USA lakáspiac, ZEW hangulatindex

Múlt héten is fennmaradt a növekedési és értékalapú részvények között fennálló divergencia, a Russell 1000 value indexe 1,11 százalékkal csúszott lejjebb, miközben a növekedési alindex 0,48 százalékos pluszban tartotta magát. Ennek megfelelően a Nasdaq 100 index 0,61 százalékos emelkedésével szemben az S&P 500 0,29 százalékot, a Dow Jones index 1,11 százalékot korrigált.

A hét kiemelt eseménye az amerikai adósságlimit tárgyalások alakulása lesz, miközben a friss számítások szerint elvileg június elején már valamely költségvetési tételre nemfizetést kell bejelentenie a szövetségi kormánynak. Ez lehet egyes szolgáltatások leállása, mint ahogyan a Clinton-korszakban történt 1995 végén – ez akkor komoly politikai muníciót adott a demokratáknak, miután a közvélemény a republikánusokat tette felelőssé – , vagy akár a befektetők és a világgazdaság számára sokkal riasztóbb módon az adósságfizetések elhalasztása.
Elemzők szerint a politikai érdekek mentén most is többen arra számítanak mindkét oldalon, hogy a kialakuló viharban előnyre tehetnek szert, a másik oldalt téve felelőssé, emiatt el fognak menni a falig a tárgyalások során. Joe Biden szerint a tárgyalások megfelelően haladnak előre és holnap újra találkozik Kevin McCarthy republikánus házelnökkel.

Emellett számos Fed döntéshozó is fog beszélni a napokban, amelyekből friss jelzéseket kaphatunk a várható kamatpályáról. A Fed felügyelőbizottságának elnöke, Michael Barr a Kongresszus előtt fog beszélni a bankszektort ért kihívásokról és a jegybank szerepét betöltő szervezet válaszlépéseiről. Pénteken a jelenlegi és egy volt Fed-elnök, Jerome Powell és Ben Bernanke fognak beszélni egy Washingtonban tartandó konferencián.

Az amerikai fogyasztás erejéről kapunk friss jelzéseket a kedden érkező áprilisi kiskereskedelmi forgalmi adatokból, amelyet több kiskereskedelmi nagyvállalat jelentése fog tarkítani: kedden a Home Depot, szerdán a Target, míg csütörtökön a Walmart számait ismerhetjük meg. Ezen belül kiemelt figyelem övezi a vállalatok jövőbeni várakozását.

Szerdán az eurozóna áprilisi infláció végleges olvasata lát napvilágot. Az előzetes olvasat szerint a pénzromlás mértéke a márciusi 6,9 százalékról 7 százalékra emelkedhetett, miközben a maginfláció 5,6 százalékon stagnálhat.

Fontosabb adatok – mi várható?

  • EU
    A keddi német ZEW gazdasági hangulatindex az első jelentős adatsor lesz, amely már a májusi aktivitást méri. Fontos kiemelni, hogy az index pénzügyi szakemberek és nem gazdasági szereplők visszajelzéséből készül, így a pénzügyi viharokra is érzékenyebben reagálhat. A várakozások szerint mind a jelenlegi helyzetértékelés, mind a jövőkép romolhatott.
  • US
    Lakáspiaci adatok érkeznek az Egyesült Államokból: míg a kiadott építési engedélyek stagnálhattak áprilisban, a megkezdett házépítések ismét csökkenést mutathattak. Csütörtökön a használt lakásértékesítés áprilisi statisztikája lát napvilágot, amely ismét csökkenhetett a magasabb kamatkörnyezetben.
  • CN
    Kedden áprilisi aktivitási adatok érkeznek, a várakozások szerint mind a kiskereskedelmi forgalom, mind az ipari termelés jobban alakulhatott az előző év nyomott időszakához képest.
  • HU
    Hazai téren csendes napok elé nézünk, a kedden érkező első negyedéves GDP adatra figyelhetünk, amely negyedéves alapon ismét zsugorodást mutathat.

A hét eseményei

A hét főbb jelentései

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.