Egyetlen elemzés hatására 100 milliárd dollárt veszített értékéből az indiai óriáscég

Az Adani Group India legnagyobbjai között szerepel, élén Gautam Adanival, a világ harmadik leggazdagabb emberével. A Hindenburg pedig egy New York-i elemzőcég, mely írásaival már számos papírt a mélybe küldött. Mi történik, ha a két cég találkozik? A 35 év alatt felépített, elképesztően sikeres családi cégcsoport értékét egyetlen elemzés 100 milliárd dollárral csökkentette egy hónap alatt.

picture

India a jelenleg leggyorsabban növekvő gazdaság, ami főként technológia- és energiaközpontú fejlesztéseinek köszönhető. A termelékenység növekedésével és az innovációval párhuzamosan az ország népessége is nő, hamarosan meghaladja Kínáét, ezzel tovább növelve az ország munkaerő-kapacitását is. Ezen az úton haladva India jó eséllyel válhat szuperhatalommá és vonzó befektetési lehetőséggé. De vannak még bukkanók ezen a felfelé vezető úton.

Például egyelőre korlátozott a véleménynyilvánítás, az elit egyes szereplői számára kellemetlen állításokat megfogalmazó elemzőket és újságírókat igyekeznek elhallgattatni, a sajtó ellenőrző funkciója gyengén vagy alig működik. Ez a környezet növeli a cégek működésének átláthatatlanságát, nagyobb teret adva a vállalati csalásoknak, hosszú távon pedig fékezi a gazdaság fejlődését. Így kérdés, hogy az Adani, mint az indiai növekedési sztori egyik zászlóshajója, melyik oldalon áll.

KÍVÁNATOS BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGGÉ TESZI INDIÁT, VAGY A KÖZELMÚLT EGYIK LEGNAGYOBB VÁLLALATI CSALÁSÁT LÁTJUK?

Az 1988-ban indult árukereskedő cég különböző akvizíciókkal mára egy 218 milliárd dollár értékű csoporttá nőtte ki magát. Érdekelt cementgyártásban, szénbányászatban, energiatermelésben, adatközpontokban és élelmiszeriparban is, de ez nem a teljes lista. Az Adani group az ország legnagyobb repülőtér-üzemeltetője, a legnagyobb napenergia-termelő, illetve hozzájuk tartozik a legnagyobb kikötő és a legnagyobb privát vasútvonal is.

A legek csoportja ezzel a diverzifikált tevékenységi körrel elég jó befektetésnek is tűnhetne első pillantásra. Összesített piaci értéke 2021-ben átlépte a 100 milliárd, 2022-ben 200 milliárd dolláros mérföldkövet, átlagosan 819 százalékos részvényár-növekedéssel az elmúlt 2-3 év során. A cég megelőzte a Tata Groupot és egy ponton a Reliance Industries-t is. Az értékelési mutatói annyira jók, hogy könnyen versenyeznek egy gyorsan növekvő technológiai céggel.

Az Adani Group mögött Gautam Adani áll, aki fiatalon ugyan kibukott az egyetemről, 20 évesen milliomos lett gyémántüzletekből. Ezt követően hozta létre a csoport első és azóta is legnagyobb cégét, az Adani Enterprisest. Hosszú évtizedekkel később a világ egyik és India leggazdagabb embere lett 156 milliárd dollárral (Hindenburg elemzés előtti adat). A cég piaci értékéhez hasonlóan az utolsó két-három év meghatározó volt személyes vagyonának növekedésében is, több mint 100 milliárddal gazdagodott.

Tavaly ősszel pár órára még Jeff Bezost is megelőzte a második helyen a világ leggazdagabbjainak listáján, amikor az amerikai tech cégek részvényei éppen estek. Sikereit segíti, hogy üzleti érzéke mellett jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Ő győzte meg például az akkori Vasútvonalakért Felelős Minisztert a kikötők és vasutak összekötöttségének fontosságáról. Emellett ügyesen és jókor mozdult el a megújuló energiaforrások felé is, döntései erős összhangban vannak az államvezetés elképzeléseivel.

Az infrastrukturális szektorra jellemző lassú növekedéssel ellentétben az ő cégeinek a részvényárfolyama és a cégcsoport értéke dinamikusan, többszörösére emelkedett az utóbbi években, valóságos sikersztori volt, amit Gautam Adani véghezvitt.

Aztán jött a Hindenburg

A New York-i elemzőcég arról vált ismertté, hogy olyan nagynevű, tőzsdén jegyzett vállalatokat vesz célba, amelyekről úgy gondolja, hogy túlértékeltek, vagy valamilyen csalást követtek el.

Az eddigi legismertebb húzása a Nikola elektromos autógyártó 2020-as leleplezése. A cég ekkoriban kezdett igazán népszerűvé válni és nagyobb partneri együttműködéseket indítani, többek között például a General Motors-szal. De túl gyorsan akart felzárkózni a versenytársakhoz. A Hindenburg meggyanúsította hamis vagy túlzó információk terjesztésével, amit aztán komoly jogi vizsgálatok is követtek. Bebizonyosodott, hogy félrevezették befektetőiket és partnereiket a termékekkel, a műszaki fejlesztésekkel és kereskedelmi kilátásokkal kapcsolatban is. Egészen konkrétan készítettek egy reklámvideót legújabb zéró-kibocsátású teherautójukról, mely látszólag egy sivatagi úton halad előre. A Hindenburg elemzésben pedig bizonyítékokkal alátámasztották, hogy valójában a felvételen az látszik, ahogy felvontatták egy lejtőn a teherautót, és engedték legurulni. Saját erőből nem lett volna képes megmozdulni a jármű, mert mint utólag a Nikola is beismerte, hiányzott belőle a hidrogén üzemanyagcella.

A cég részvényei 13 százalékot estek az elemzőcég riportjának megjelenését követő napon, azóta pedig összesen több, mint 94 százalékot. A jogi procedúra végén Trevor Miltont, a cég alapítóját és akkori CEO-ját a bíróság bűnösnek találta.

Ezt a Hindenburg persze nem csupán a leleplezés öröméért csinálja, hanem nyer is rajta. Az elemzőcég egy újfajta irányzatot követ, amit aktivista shortolásnak neveznek. Egy cég alapos elemzése után megnyitja a short pozícióját, majd ezt követően a Twitteren – ahol 525 ezer követővel rendelkezik – közzéteszi az elemzési riportot. Az elmúlt két évben nagyjából 30 céget elemzett és shortolt, amik átlagosan 15 százalékot vesztettek értékükből a riportot követő napon és 26 százalékot fél éven belül.

És itt térhetünk vissza az Adani Grouphoz. A Hindenburg aktuális elemzése ugyanis egy kétéves kutatás eredményeként részvények manipulációjával, offshore- és vállalati visszaélésekkel valamint adócsalással vádolja az Adani Groupot. A felhalmozott rövid lejáratú kötelezettségek miatt magas likviditási kockázatot is látnak benne. Állításaikat az Adani korábbi vezető tisztségviselőivel való beszélgetésekkel és terepszemlékkel is alátámasztották. A csoport cégeinek részvényeit összességében 85 százalékkal túlértékeltnek tartják, és úgy látják, hogy rengeteg tartozáson ülnek. Véleményük szerint az indiai közegben senki nem mert felszólalni az egyik legnagyobb vállalati csalás ellen.

AZ ELEMZÉS MEGJELENÉSE ÓTA ÁTLAGOSAN 65 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT A CSOPORT RÉSZVÉNYEINEK ÉRTÉKE, AMI 100 MILLIÁRDNÁL MAGASABB ÉRTÉKCSÖKKENÉST JELENT AZ ADANI GROUPNAK.

A csoport közzétett egy 400 oldalas válaszlevelet, amelyben tagadták a vádakat és bizakodóan nyilatkoztak az eddigi árfolyamveszteségekben elégett milliárdokról. Szerintük csak egy ideiglenes kilengésről van szó, a cég értéke nem csökkent, ők pedig további infrastrukturális projektekre fókuszálnak. A pozitív szavak csak a zászlóshajó cég, az Adani Enterprises árfolyamán segítettek kicsit, de sokak szerint ott is inkább a korábbi nyereségek leírása játszott szerepet az enyhe emelkedésben.

Gautam Adani személyes vagyona is 50 milliárd környékére zuhant. Így már nincs rajta a világ top 3, de még top 20 leggazdagabb ember listáján sem. India leggazdagabbjaként pedig visszavette helyét Mukesh Ambani a Reliance Industries elnöke és ügyvezető igazgatója.

A jelenleg zajló vizsgálatok még nem erősítették meg biztosan a vádak valóságtartalmát. De a Hindenburg track recordjából kiindulva nem sok jóra számíthat az Adani csoport. Akármi is történik ezután, a short-aktivista újra nyert a pozícióin. Tanulság, hogy érdemes lehet figyelni az Indiai piacot és a Hindenburg elemzéseit is. A legfrissebb írásuk a Block Inc.-et szedi darabokra, a megjelenés napján már -20 százalékban volt a papír.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2023. március 25-én. Borítókép: Adani Group)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.