Csak múló hóbort? Épp ellenkezőleg, ide aztán brutális pénzek ömlenek

Az olyan 2021-es hype szavak, mint a kriptó, a FOMO, a Tesla és a metaverzum, idén már kevésbé dominálták a közbeszédet. A befektetők fókusza érthető okokból a klasszikusabb fogalmak felé terelődött: az infláció, a kamatok, a háború és az energiaválság kerültek a figyelem középpontjába.

picture

,. e zz z z.És bár 2022 a klasszikus befektetési eszközök piacán is nagyon nehéz év volt, a korábbi nagy kedvencek piacain még inkább: vesszőfutásukat jól mutatja az alábbi grafikon is. A Nasdaq index (USA tech cégek), a METV (Metaverzum ETF), a bitcoin és az ethereum idei teljesítménye látható. Sorrendben: -27.49%, -48.35%, -61.32% és -63.83%.

A korábbi nagy slágertermékek tehát szenvednek, de adódik a kérdés, hogy mit jelent mindez a jövőre nézve? Tényleg csak egy átmeneti divat volt például a metaverzum-sztori, ami most megy is a süllyesztőbe? A McKinsey kutatásai szerint nem így tűnik.

Kriptó és NFT

A metaverzumot sokan egy az egyben a kriptóval és az NFT-vel azonosítják, ami bár nem felel meg a valóságnak, kétségtelenül van kapcsolat a jelenségek között. Így érdemes ezt a szegmenst is szemügyre venni.

A kriptós befektetések 2022 első félévében 14,2 milliárd dollárra estek a 2021-es a 32,1 milliárd dolláros csúcsértékről. A második féléves számok várhatóan további csökkenést mutatnak majd a piaci környezet és a botrányok fényében (pl. FTX), bár ez még mindig bőven meghaladja a korábbi évek számait. 2019-ben 5,3 milliárd, 2020-ban 5,7 milliárd dollár volt ez az érték.

Az OpenSea, ami a világ legnagyobb NFT felülete (tőzsdéje) idén augusztus végén napi 5 millió dolláros forgalmat bonyolított. Ez 99 százalékkal alacsonyabb, mint a május eleji, közel 406 millió dolláros csúcsérték. De a 2022 elejei átlagos forgalomhoz képest is 90 százalékos csökkenés látható az alábbi grafikonon, elérve a hype előtti 2021 elejei értéket.

opensea forgalom

A nagy techcégek nem álltak le

Mindez azonban nem járt együtt a metaverzumtól való elfordulással. A nagy technológiai cégek, a kockázati tőke társaságok (VC), magántőkealapok (PE), startupok, illetve az ismert globális márkák továbbra is igyekeznek kihasználni a metaverzum lehetőségeit.

A metaverzumhoz kapcsolódó befektetések értéke (milliárd dollár)

A metaverzumhoz kapcsolódó befektetések értéke

Forrás: McKinsey

A fenti grafikonon látható, hogy a vállalatok, a kockázati- és magántőke alapok 110-125 milliárd dollárt fektettek a metaverzumba 2022 első öt hónapjában. Ez nagyjából a kétszerese a teljes 2021-es évben befektetett 57 milliárd dollárnak, és közel négyszerese a 2020-as 29 milliárdnak. (Nagy része egyébként a Microsoft által tervezett 69 milliárd dolláros felvásárlás, az Activision Blizzardot a metaverzum terjeszkedés miatt szeretnék akvirálni, de a szabályozói jóváhagyás még nem érkezett meg.)

A legnagyobb befektetők eddig is a nagy techcégek voltak, érdeklődésük pedig nem úgy tűnik, hogy csökkent volna, minden gazdasági nehézség ellenére továbbra is jelentős beruházások várhatók a metaverzumba.

A McKinsey által, több mint 3400 fogyasztó és vezető bevonásával végzett felmérés szerint a metaverzum mai korai verzióját használó fogyasztók csaknem 60 százaléka izgatottan várja, hogy a mindennapi tevékenységében is aktívan ki tudja használni a technológiában rejlő lehetőségeket. Szerintük az emberek közötti kapcsolódás a legnagyobb mozgatórugó a technológia mögött, amit a digitális világok felfedezésének lehetősége követ.

Az üzleti vezetők mintegy 95 százaléka arra számít, hogy a metaverzum öt-tíz éven belül pozitív hatással lesz iparágára. 61 százalékuk pedig arra számít, hogy mérsékelten megváltoztatja iparáguk működését.

A metaverzum 2030-ra akár 5 ezer milliárd dolláros hatást is generálhat

Metaverzum 2030

Forrás: McKinsey

A metaverzum által leginkább érintett iparágak közé tartozik a kiskereskedelem, a média, a távközlés valamint az egészségügy. Ezek az iparágak már most elindultak a metaverzum irányába.

Míg a metaverzum potenciális gazdasági értékére vonatkozó becslések nagyon eltérőek, a McKinsey számításai szerint 2030-ra akár 5.000 milliárd dolláros hatást is generálhat, amely a világ harmadik legnagyobb gazdaságának, Japán mai méretével egyenlő.

Szerintük ez lehet a legnagyobb növekedési lehetőség számos iparág számára a következő évtizedben. A metaverzum új üzleti modelleket, termékeket és szolgáltatásokat hoz létre, és növelheti az ügyfelek elkötelezettségét a B2C és B2B szegmensekben.

A tanácsadó cég úgy számol, hogy a metaverzum 2030-ra 2.000 és 2.600 milliárd dollár közötti piaci hatást gyakorolhat az e-kereskedelemben. 180-270 milliárd dollár hatást a virtuális akadémiai/tanulási piacra, 144-206 milliárdot a hirdetési piacra, és 108-125 milliárdot a játékpiacra. Ezek a hatások azonban nagyon eltérő módon nyilvánulhatnak meg az értékláncon keresztül.

A piaci szereplők költései és mozgásai alapján az látható, hogy bár az árak leestek és a buborékok kidurrantak, a metaverzumban rejlő piaci potenciál nem csökkent, és ennek megfelelően a befektetések sem álltak le.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. december 22-én. Borítókép: Metaverzum piaci potenciálja nem csökken, forrás: Getty/Cristina Annibali Krinaphoto)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Elsőre nem pont így képzeltük - A metaverzum lesz a 2030-as évek idősotthona?

Olvasási idő: 3 p
Egyre többet interneteznek az idős emberek. Avatárjaikat havi többszáz órán át a metaverzumban vendégül látni hatalmas üzlet lesz. Erről szól jelenleg Mark Zuckerberg őrültnek tűnő költekezése.
picture

Mi van akkor, ha a Metaverzum nem egy virtuális hely, hanem egy időpillanat?

Olvasási idő: 3 p
A legtöbb ember azt gondolja, hogy a Metaverzum egy virtuális hely, egy virtuális világ, mint a Read Player One filmben, a Minecraft és Roblox felületeken és a Zuckerberg által bemutatott Meta Platforms videóban. Vajon mindenki téved ezzel kapcsolatban?
picture

Bejelentkezés a metaverzumból!

Olvasási idő: < 1 p
Az utóbbi idők szalagcímeiben egyre gyakrabban szerepel a metaverzum. De mi is ez pontosan, milyen lehetőségeket és veszélyeket hordoz magában és egyáltalán hogy néz majd ki az élet a digitális valóságban? Megmutatjuk!