A Credit Suisse remélhetőleg nem a következő Lehman Brothers

Svájcról az embereknek általában a Toblerone hegy és csokoládé valamint a virágzó pénzügyi szektor jut az eszébe. Ehelyett aki mostanában követte a Credit Suisse (CS) körüli híreket, cifrább dolgokkal találta szemben magát: botrányok sorozata, tőkeproblémákról és stratégiai átalakításról szóló hírek borzolták a kedélyeket.

picture

A legfrissebb botrányok közé tartozik az Archegos Capital bukásában való részvétel. llletve a Greensill hitelbotrány, amikor az említett vállalat hiteleit újracsomagolva értékesítették a CS ügyfeleinek több száz millió dollárra megkárosítva a klienseket. A svájci pénzintézet kálváriáját viszont nem ez indította meg. Hanem pont egy jó szándékú komment a vezérigazgatótól, aki egy dolgozóknak szóló levelében nyugtatni próbálta a munkavállalókat, hogy a bank tőkehelyzetével semmi gond.

Sajnos a gyakorlatban az ilyen nyugtató megjegyzések néha inkább ártanak, mint segítenek. Ilyenkor ugyanis felmerül – még abban is, akiben eddig nem – hogy miért van szükség egy ilyen üzenetre. A szerencsétlen megjegyzést követő napon a bank részvényárfolyama 7 százalékot esett és a csődkockázatot mutató CDS-e is nagyot emelkedett.

Sokan már a következő Lehman eseményt látták a svájci banknál, ami rendszerszinten okozhat problémát.

Kívülről úgy tűnhet, hogy a tőke elégtelenségnek még a felvetése is elképzelhetetlen. Hiszen a második negyedév végén a bank tőkemegfelelése (saját tőkéje az eszközök arányában) 13 százalék felett állt. Jóval a szabályozó által előírt 10 százalék körüli értéknél.

A tőkeszint önmagában nem elég

Csak hogy a tőkeszintet nem elég önmagában nézni, figyelembe kell venni a jövőképet is. Ha például a bank hosszú ideig veszteséges lesz, vagy óriási leírásokat kell elszenvednie, az radikálisan tudja apasztani a tőkét.

Márpedig a Credit Suisse-nél jelenleg ez történik, csak a harmadik negyedévben 4 milliárd svájci frank veszteséget könyvelt el a bank. Sőt a negyedik negyedévben is mínuszos lesz az eredmény. Utóbbi részben már egy öngerjesztő folyamat következménye.  Ugyanis a rossz hírnév és a tőkésítési problémák miatt az ügyfelek vonják ki a pénzt a bankból, így még nehezebb helyzetbe hozva a bankot.

9000 embert tesznek lapátra

A Credit Suisse reagálva a problémákra óriási stratégiai átalakítást jelentett be költségcsökkentéssel, aminek része, hogy 2025-ig 9 000 munkavállalótól szabadulnak meg, a zürichi Hotel Savoy eladásával, a nem hatékony üzletek leépítésével.

Emellett azért a vezetői levél ellenére csak kellett egy 4 milliárd svájci frank értékű tőkeemelés, ami után a legnagyobb szaúdi kereskedelmi banknak, az SNB-nek közel 10 százalékos részesedése lesz a 2008 óta jelenlévő katariak mellett, akik 5 százalékkal rendelkeznek a svájci pénzintézetben.

Kapaszkodók

Egy banknál a fent említett okok miatt nehéz látni, hogy mikor elégtelen a tőkeszint. Ugyanakkor van esély arra, hogy a Credit Suisse elkerülje a legrosszabbat. A tőkeemelés hatására immáron 14 százalék felett lesz a tőkemegfelelése a banknak, és feltételezve a sikeres stratégiai transzformációt, a 13,5 százalék feletti szint maradhat. Főleg, ha a CS véletlenül profitot is hozna már 2024-ben, és a fogyasztói bizalmat is sikerülne visszaállítani.

Az is pozitív, hogy várhatóan a szaúdiak hosszabb ideig elkötelezettek a bank iránt. A vezérigazgató szerint az SNB legalább két évig szeretné tartani a részesedését (bár maga az, hogy egy svájci bankot közel-keleti befektetők tulajdonolnak, érdekesen hangzik).

Emellett amiben lehet bízni, hogy az elmúlt 10-15 évben nagymértékben szigorodó szabályozás megtette hatását. Így baj esetén a problémákat a helyi hatóságok gyorsan tudják kezelni. Nem okoz majd fennakadást, hosszú távon továbbra is biztosítva a globális pénzügyi rendszerek zavartalan működését. Azért remélem nem most kerül sor ennek tesztelésére.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. december 6-án. Borítókép: Credit Suisse, forrás: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.