8 óra munka

picture

A legutóbbi amerikai munkaerőpiaci adat jelentősen felülmúlta a várakozásokat. Az NFP foglalkoztatottsági jelentés alapján a foglalkoztatottak száma 528 ezerrel nőtt júliusban (ami majdnem kétszerese a várakozásoknak), a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalékra mérséklődött, ami elérte a világjárvány előtti szinteket, és így a legalacsonyabb 1969 óta.

Unemployment rate

Forrás: Calculated Risk

A júliusi szám azért is érdekes, mert mindkét fent említett mutató visszatért a 2020-as februári, avagy a pandémia előtti szintekre, azaz a vírushelyzetben munkájukat elvesztő munkavállalók nagy része újra dolgozni tud. A júliusi növekedés fő motorját a szabadidő és vendéglátás szektorok képezték, ezek együttese 96 ezer munkahellyel növekedett.

A világjárvány kezdetén, 2020 márciusában és áprilisában a szabadidő és vendéglátás szektorokban 8,20 millió munkavállaló szerződése szűnt meg. És bár ezeken a területeken a 2020-as februári szintektől még most is 1,21 millió elmaradás van, a Covid alatt kiesett munkavállalók 85 százalékát újra foglalkoztatják.

Percent job losses in Post WWII recessions

Forrás: Calculated Risk

A fenti ábrán a függőleges tengely a munkaerőpiacon tapasztalt visszaesés kezdetétől számítva mutatja a munkahelyek számának alakulását százalékos formában. Látható, hogy ez a 2020-as év során majdnem elérte a mínusz 15 százalékot is. A foglalkoztatásban százalékosan ez az egyik legrosszabb adatnak tekinthető a második világháború óta. A vízszintes tengely pedig azt mutatja, hogy az egyes időszakokban hány hónap kellett, mire a munkaerőpiac talpra állt. A pandémia okozta munkanélküliség 29 hónap után tért vissza a vírushelyzet előtti szintekre.

A MUNKAERŐPIACI ADAT AZ EGYIK LEGFONTOSABB MUTATÓ AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN, ÉS A FED IS KIEMELT FIGYELEMMEL KÍSÉRI A MUNKAERŐPIAC ALAKULÁSÁT.

Az erős adat feltételezhetően megerősíti a jegybankot abban, hogy tovább folytassa kamatemelési ciklusát. Szintén fontos, hogy a gazdasági ciklusokban a munkaerőpiac nem számít előzetes indikátornak, általában ez az, „ami utoljára ér be a célba és fordul onnan”. Ezért fontos lehet azt is megjegyezni, hogy a ciklus alakulására szenzitívebben reagáló mutatók inkább lassulást jeleznek.

(Borítókép: munkába igyekvő emberek New Yorkban, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.