Segíthet az EKB szigorítás az Erstén

picture

A világ központi bankjai már nagyban emelgetik a kamatokat a gazdaságokban – régiónkról pedig ez még inkább elmondható. Az Erste ennek már élvezi a pozitív hatását – különösen a cseh és magyar leányvállalatain keresztül, ahol a 2021-es évben közel 10 és 20 százalékkal nőtt a nettó kamatbevétel. Egy része a növekedésnek a volumennek volt köszönhető, de a kamatmarzsok tágulása is jelentősen éreztette már hatását, és ez 2022-ben is folytatódhat. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az Erste az egyik legnagyobb kereskedelmi bank Ausztriában, illetve Szlovákiában is rendelkezik operációval.

Az elmúlt időszakban hosszú idők után felerősödtek a hangok az EKB részéről, hogy eljött a szigorítás ideje. A piaci szereplők már két kamatemelést áraznak a 2022-es év második felére. Véleményünk szerint ez – bár kismértékű – de pozitív hatással járna az Erste esetében, ami a részvény árfolyamát is segítheti a nyár folyamán. A menedzsment az első negyedéves eredmény után arra számít, hogy az első néhány eurozónás kamatemelés hatása pár tízmillió eurót jelentene. Ez nem nagy összeg (kb. a profit 0,5 százaléka). Ám véleményünk szerint az európai bankszektorral kapcsolatos pozitív attitűdöt erősítené, miközben ha 0 fölé menne a jelenlegi -0,5 százalékos európai betéti kamat, az már tényleg jelentős pozitív hatást idézne elő az eredményben.

Az Erstét is megtépázta az ukrán-orosz háború. Még úgy is, hogy a bank közvetlenül nem érintett szemben az osztrák Raiffeisennel – év eleje óta 30 százalékkal került lejjebb. Ennek egy része véleményünk szerint indokolt volt, miután a makrogazdasági környezet és a jövőbeli növekedési kép romlott. Különösen az inflációs nyomás fényében. Ugyanakkor a masszív esést figyelembe véve illetve a már említett EKB szigorítás fényében felülteljesítő lehet a bank a szektortársaival szemben az elkövetkezendő időszakban. Ami persze beárnyékolhatja a képet, akárcsak más régiós bankok esetében, az a szabályozói beavatkozás. Mint például bankadó emelése vagy bevezetése azokban az országokban, ahol az osztrák bank jelenleg működik. Jelenleg Magyarországon és Ausztriában van bankadó. Míg néhány éve Szlovákiában, Csehországban és Romániában is kellett hasonló jogcímen hozzájárulást fizetnie az osztrák banknak. De remélhetőleg ezek a költségek nem emelkednek jelentősen.

(A cikk először a VG.hu oldalán jelent meg 2022. június 8-án. Borítókép: az Erstét is megtépázta az ukrán-orosz háború, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.