Masszívan alulértékelt a Richter

picture

Kiváló első negyedéves eredményekkel rukkolt elő a Richter, az összes eredménysoron messze túlteljesítve az elemzői várakozásokat. A vezetőség mégis ismételten hangot adott aggodalmának, hogy a szállítási késedelmek, a vegyianyag- és energiaárak, továbbá a bérköltségek számottevő növekedése miatt megemelkedő gyártási költségek a későbbiekben fokozottan éreztetik hatásukat a fedezeti szintekben, mivel az első negyedéves értékesítést nagyobbrészt a meglévő (alacsonyabb költséggel előállított) készletek terhére realizálta a társaság. Ezzel egy időben a vezetőség kijelentette, hogy sem az árbevétel, sem a profit, sem a fedezeti szintek romlására nem számít idén. Mindezek után joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon melyik kijelentésnek adjanak hitelt a befektetők.

RÉGÓTA JELLEMZŐ A RICHTER KOMMUNIKÁCIÓJÁRA, HOGY TALÁN TÚLSÁGOSAN IS ÓVATOS, AMIKOR A KILÁTÁSOKRÓL ESIK SZÓ.

Az esetek többségében a menedzsment aggodalmai utólag túlzónak bizonyulnak. Tulajdonképpen nem az elővigyázatos megközelítéssel van gond, hanem az ellentmondásos üzenettel, amelyet a menedzsment a piacnak közvetít a jövőbeli erdeményességet illetően. A befektetők nyilván tisztában vannak a bizonytalan gazdálkodási környezetből fakadó kockázatokkal. (Úgymint gyorsuló bérinfláció, emelkedő kamatok, lassuló növekedés, háború). De leginkább arra lennének kíváncsiak, hogy mindezek következményeit miként látja a Richter vezetősége a vállalat működésére nézve. Ennek alapján lehetőleg valós képet szeretnének kapni a társaság várható teljesítményéről.

A kétértelmű üzenetek erősen kontraproduktívak. A Richter az elmúlt tizenkét évben – látványosan elmozdult az úgynevezett a specialty gyógyszeripari vállalati arcél kimunkálása felé a PregLem (EsmyaTM) és a szájon át szedhető orális fogamzásgátló (Grünenthal) készítmények megszerzésével. Euróban mérve 25 százalékos összhozamot ért el (árfolyam-emelkedés és osztalékhozam formájában), ami mindössze 1,8 százalékos éves átlagos hozamnak fel meg.

Ugyanebben a periódusban az európai gyógyszerszektort reprezentáló SXDP index összesített hozama 275 százalék volt. De még a tisztán generikus készítmények gyártójaként számon tartott, ugyancsak jelentős orosz és ukrán kitettségű szlovén Krka is 108 százalékot tudott felmutatni.

Az alulteljesítés okai között a Richter-részvények viszonylagosan alacsony piaci likviditása. A folyamatosan bizonytalan makro- és szabályozási környezet. A Vraylaron kívüli más gyógyszerek (például nőgyógyászati portfólió) alulértékelt teljesítménye. A megszerzett eszközök értékvesztése (EsmyaTM). És legutóbb az orosz és az ukrán kitettségből adódó kockázatok mellett (13 százalék az árbevételben) két további fontos tényezőt mindenképpen érdemes megemlíteni:

  1. szuboptimális tőkestruktúra (a Richter kifizetési hányada átlagosan 27 százalék volt az elmúlt öt évben, ami 2-3 százalékos osztalékhozamnak felelt meg. Szemben a Krka 62 százalékos, illetve 4-5 százalékos mutatójával, miközben a Richter évről évre jelentékeny nagyságú készpénzt termel);
  2. indokolatlanul óvatos útmutatás az eredmény várható alakulását illetően. Ezeknek pedig végső soron az a következménye, hogy a piac a Vraylaron kívüli egyéb készítményekből származó profitnak (25 százalék) és a társaság k+f-tevékenységének semmilyen értéket nem tulajdonít. Ami nyilvánvalóan nonszensz.

AZ SEM REÁLIS, HOGY A RICHTERT PILLANATNYILAG 25 SZÁZALÉKOS DISZKONTON KERESKEDIK A KRKÁHOZ KÉPEST.

Miközben a gyógyszergyártáson elért bruttó fedezete több mint 10 százalékponttal magasabb. A részvényeseknek nagy valószínűséggel más választásuk nem marad, mint kérni a Richter vezetőségét az osztalékkifizetési hányad radikális, akár 100 százalékra történő emelésére. Annak érdekében, hogy realizálhassák a társaságban rejlő értékpotenciált, ám ettől függetlenül a céget továbbra is masszívan alulértékeltnek tartjuk.

(A cikk először a VG.hu oldalán jelent meg 2022. május 17-én. Borítókép: a Richter debreceni irodaháza, forrás: Czeglédi Zsolt / MTI)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.