Csúfos véget ért Cathie Wood alapjának sikerszériája

Az elmúlt másfél-két évben nem lehetett nem belebotlani Cathie Wood nevébe a Wall Streettel foglalkozó online lapokban. Merész jóslatai mellé 2020-ban csúcshozamot ért el, hamar klikkmágnes lett, sokan az új gurunak kiáltották ki. Aztán hirtelen minden megváltozott. A tőzsdei fórumokon hetek alatt lett a többség kedvencéből céltábla, sőt ma már szinte nevetség tárgya, de a befektetők még mindig kitartanak mellette.

picture

Wood cége, az ARK Invest zászlóshajója, az ARK Innovation ETF (ARKK) a tavaly februári csúcsa óta több, mint 70 százalékot esett. Amivel a pandémia utáni rali alatti teljesítmény teljes egészét eltörölte. Az ETF jelenlegi összetételét tekintve az összes papír jelentős korrekción van túl a járványhelyzet után elért csúcsok óta.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az ARK Innovation ETF-ben tartott papírok mennyit estek az elmúlt ötéves csúcsukhoz képest. Látható, hogy az átlagos, portfólióban tartott papír több mint 70 százalékot esett. De a papírok korrekciójának mediánja még ennél is magasabb, 76,84 százalék.

Az ARK Innovation portfólió összetétele
Forrás: Bespoke, Concorde

AHHOZ, HOGY A KORÁBBI CSÚCSOT ÚJRA ELÉRJÉK, A PAPÍROKNAK AZ ETF-BEN ÁTLAGOSAN 423,11 SZÁZALÉKOT KELLENE EMELKEDNIÜK.

Az ARKK sztorija nagyon jól eladható volt az elmúlt években: a koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizációs és technológiai folyamatokat. Ők pedig elsősorban ezeknek a papíroknak a köréből válogattak, hatalmas beáramló tőke érkezett.

Sok papírban az ARK Invest jelentős mértékű tulajdonos, és a beáramló flow miatti megnövekedett vételek az egyes papírok napi kereskedett volumenének jelentős hányadát tették ki. Ezekben a papírokban pedig nemcsak az ARKK, de a teljes ARK alapcsalád is vevő volt az értékeltségtől és ártól függetlenül.

De ha az ETF teljesítményét nézzük az elmúlt öt évben, az derül ki, hogy Cathie Wood nevével fémjelzett ARKK összességében pénzt vesztett a befektetőinek. Az ábrán látszik, hogy kis tőkén ért el kimagasló hozamot, az erre beáramló tőkén pedig negatív eredményt ért el a stratégia.

Ami viszont érdekes, hogy ennek a tőkének a nagy része az azóta bekövetkezett közel 70 százalékos korrekció ellenére sem áramlott ki. Az ARKK legnagyobb tulajdonosai olyan intézmények, amelyek jellemzően portfóliójuk csupán kis szeletében tartják az ETF-et. (A befektetők 2020 márciusa után előszeretettel tartották például passzív termékek mellett ezeket a tematikus vagy niche termékeket. Némelyik – ahogyan akkor az ARKK is – erősen felülteljesítette a piacot.)

Equity ETF Flow

Forrás: Bloomberg

Ez adhat arra is magyarázatot, hogy miért nem adják el sokan, annak ellenére, hogy bukóban ülnek: az alap teljesítményének nincs jelentős hatása a teljes befektetői portfólió eredményére. Ezeknek a pozícióknak a leépítésére leginkább akkor lehet számítani, ha a teljes részvénypiac allokációja stratégiai okokból csökken.

picture

Cathie Wood és az ARK: korszakos zseni vagy korszakos anomália?

Nem telik el olyan nap mostanában, hogy valamelyik gazdasági hírportálon ne tűnne fel napjaink legmegosztóbb befektetési szakemberének neve. Az ARK Invest alapítóját sokan korszakos zseninek tartják, a kételkedők szerint viszont elképesztő teljesítménye az önreklámnak és a tőkepiacokon kialakult befektetői mánia keverékének köszönhető. Portré.

Az ARKK felfutásának tehát kedvezett a koronavírus első hulláma utáni makrogazdasági környezet, az alacsony kamatszint és a bőséges likviditás. Azonban ezekben mind változás volt az elmúlt másfél évben, az ARK Invest stratégiája viszont nem változott, amit a fenti táblázat kiválóan szemléltet. Érdekes kérdés lehet, hogy Cathie Wood a “jókor volt-e jó helyen” tipikus esete, vagy idővel neki lesz igaza. Mindenesetre, a fentebb említett okok miatt a jelenlegi árfolyamot egy likvidálási hullám könnyen még lejjebb sodorhatja.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. május 9-én. Borítókép: Cathie Wood az ARK Invest alapítója és vezérigazgatója, forrás: ARK Invest)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.