Az utolsó óra

picture

Márciusban olyan történt, amire utoljára 2002 júliusában volt példa. Az S&P 500 index ugyanis New York-i idő szerint délután három és négy óra között több mint 0,33 százalékos hozamot ért el öt kereskedési napon át. (Az utána következő napon sem szakadt meg az utolsó órában tapasztalt emelkedés, de ennek mértéke már valamivel kevesebb, plusz 0,1 százalék volt.) A kereskedési napok utolsó órájában nem ritka, hogy sokat emelkedik az amerikai vezető index egymás után egy-két napig, ami viszont itt érdekesnek mondható, az az öt egymást követő nap.

Elképzelhető, hogy az említett napokon látott nap végi rali csupán abból fakad, hogy a kereskedők és az algoritmusok az emelkedést veszik. Mivel jellemzően a kereskedés első, illetve utolsó órájában a legmagasabb a kereskedett volumen, a nagyobb intézményi befektetők előszeretettel kereskednek ezekben az időszakokban. Ezt a jelenséget a Smart Money Flow Index segítségével lehet követni, amely megmutatja a piac teljesítményét az első és az utolsó fél órában. A lenti ábrán láthatjuk, hogy ezalatt a hét alatt jelentősen emelkedett az S&P 500, így a SMART Index is.

A nap végi emelkedésre magyarázat lehet, hogy az intézményi befektetők és az ETF-ek jellemzően a piac zárása körül vásárolnak, vagy adnak el részvényeket annak érdekében, hogy kövessék az adott benchmark mozgását, így emelkedő piacon ők is addicionális vételi erőt jelentenek, és a keresleti oldalt erősítik.

Érdemes figyelni

Összességében elmondható, hogy a részvénypiaci pozícionáltság historikusan alacsony, érezhetően más a piaci szereplők hangulata, mint az elmúlt hónapokban. A befektetők egyre inkább tartják overnight is részvénypiaci kitettségüket, tehát valószínűsíthetően a kockázatvállalási hajlandóságuk is ismét elkezdett emelkedni. Fundamentálisan sok pozitív változás nem történt, de úgy tűnik, hogy a befektetők a felmerülő kockázatok egy jelentős részét beárazták már, és ennek megfelelően sem az infláció, sem a Fed kamatpályának alakulása nem feltétlenül fog heves piaci reakciót kiváltani.

A fenti ábrán is látható, hogy mennyivel jobban teljesített a SPY ETF, és hogy mennyire más volt a napközbeni kereskedés hangulata a vizsgált héten az azt megelőzőhöz képest. Szintén érdemes megemlíteni, hogy nem csak a nap végén és az elején való kereskedés változott, hanem valamilyen szinten napközben is sokkal kiegyensúlyozottabb, alacsonyabb volatilitású kereskedés zajlott. Ehhez hasonló, rövidebb ideig tartó piaci anomáliák időnként megfigyelhetőek a piacon, érdemes lehet őket figyelemmel kísérni.

(Borítókép: hasonló mozgásokra utoljára 2002 júliusában volt példa, forrás: Michael Nagle / Bloomberg News)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.