Ki finanszírozza az orosz háborút?

picture

Az EU-s tagországok nagy része jelentős mértékben Oroszországra van utalva, ami a földgázellátást illeti. A kedvezőtlen gázpiaci tendenciák és a geopolitikai kockázatok következtében megnövekedett a térség anyagi terhe. Az idei évben rendkívüli szinteket ért el a gázár. A fennálló feszült helyzetet csak súlyosbította Oroszország ukrajnai inváziója. Idén, az invázió kezdete előtt napi szinten 200 és 250 millió euró körül mozgott az EU oroszokkal szembeni gáz importjának az értéke. Majd a február 24-i háborús hírek függvényében 400 millió euró fölé szökött a napi import értéke, amely azóta is tartósan 300 millió euró fölött mozog.

Az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenére az energiahordozó szállítása zökkenőmentesen folyik a megszokott útvonalakon. De a növekvő pesszimizmus és a belengetett további szankciók miatt a határidős és azonnali piaci árak nem tudnak visszatérni a korábbi szintekre. Mindezekből kifolyólag jutottunk el odáig, hogy a március 2-án realizált, napi szinten mért EU-s gázimport értéke a háromszorosa az utóbbi másfél hónap napi értékeinek.

Érdemes megjegyezni, hogy eközben az Unió 2022-es és 2023-as évekre vonatkozó teljes gázfogyasztása, az 520 milliárd köbméteres korábbi szintekhez képest érdemben nem változott. Ezen belül az orosz földgáz aránya sem.

(Borítókép: az orosz energiaóriás, a Gazprom messze az EU legnagyobb beszállítója, forrás: Andrey Rudakov / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.