Vissza a startvonalra

picture

Az elmúlt év egyik fontos jelensége a globális tőkepiacokon a karanténpapírokban való kitettség leépítése volt. A legtöbb vállalat, aminek a vírus okozta időszak és ezzel együtt az otthonmaradás kedvezett, a világjárvány kezdetével felpörgött, bizonyos papírok értékeltsége a járvány hatásai és feltételezett következményei miatt az egekbe szökött.

Az otthonmaradás papírjai

A növekedési várakozások azonban sok esetben túlzónak bizonyultak, ez pedig a tavalyi évben már heves eséseket hozott és pozíciók leépítését eredményezte. Sok szó esik például arról, hogy a Netflix vagy a Peloton jelentős korrekción vannak túl. De az otthonmaradás közkedvelt papírja, a Zoom is igen távol van mindenkori csúcsától.

Ezzel szemben a járvány vesztes papírjai a közelmúltbeli fellendülés ellenére sem örvendenek ekkora érdeklődésnek. Nem csak a vírus terjedt futótűzként 2020 tavaszán, de a félelem is bármilyen utazással vagy szabadidővel kapcsolatos vállalat iránt. Az ágazat azonban egyre jobb bőrben van. A napokban az S&P 500 Hotels Index 4,8 százalékot emelkedett a Marriott erős jelentése után, amelyből többek között az is kiderült, hogy az egy szabad szobára jutó bevétel a pandémia előtti szint felé közelít.

Az alábbi ábrán látható, hogy a Hilton és a Zoom relatív teljesítménye milyen nagy utat járt be 2020 február vége óta. A karanténpapír felülteljesítette a vírus miatt alacsony szinten üzemelő hotelláncot. Azonban ami ennél is érdekesebb, hogy az eddig csak szűkülő olló a napokban bezárult.

Ez a példa jól szemlélteti, hogy a pandémia által sújtott vállalatok nagy részének teljesítménye nem különbözik jelenleg a Covid-nyertes papírokétól. A két részvény összehasonlítása elsőre kiragadott példának tűnhet. Ha azonban ha megvizsgáljuk az ARKK és a Berkshire Hathaway karakterisztikáit, akkor érthető a hasonlat. A lenti ábrán látható két ETF széleskörűbben, portfóliók szintjén mutatja be azt, amit a Hilton és a Zoom példája hivatott szemléltetni. Láthatjuk, hogy a kettő teljesítménye is hasonló alakzatot formál.

(Borítókép: Warren Buffett, a világ egyik legsikeresebb befektetője, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója, forrás: AP Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.