Biztató jövőképet vázolt fel a lengyel olajipari konszern

picture

A PKN Orlen lengyel olajipari konszern tavaly újfent erős eredményszámokkal rukkolt elő, mivel mind az üzemanyagok, mind a vegyipari termékek árai javulni tudtak a felívelő keresletnek köszönhetően, ami így növekvő árréseket és kiváló árképzési lehetőséget biztosított a vállalat számára. Az üzemanyagok iránt várhatóan az idén sem fog lankadni a kereslet, így a finomítási árrések tovább javulhatnak.

A PETROKÉMIAI VÁLLALATOKNAK VÉLHETŐLEG BIZONYOS ÁRRÉSSZŰKÜLÉSSEL KELL SZEMBESÜLJENEK A KERESLET NORMALIZÁLÓDÁSA ÉS A MEGEMELKEDETT ALAPANYAGKÖLTSÉGEK MIATT.  UGYANAKKOR AZ OLAJ ÉS AZ OLAJTERMÉKEK PIACA FESZES MARADHAT.

Természetesen aggodalomra adhat okot, hogy a nagy jegybankok monetáris szigorítási hullámának közepette a kamatlábak világszerte emelkedésnek indultak, és emiatt a globális gazdasági növekedés lassabb tempóra válthat. De úgy gondoljuk, hogy az olajhoz kapcsolódó részvényekbe történő pénzügyi befektetések némiképp védelmet nyújthatnak az infláció felgyorsulása ellen.

A Lotosszal, a PGNiG-vel, illetve az Energával való egyesülés révén lehetőség nyílik egy integrált, diverzifikált lengyel energetikai óriásvállalat felépítésére. Az integráció növeli a PKN Orlen tevékenységének léptékét és javítja a pénzügyi stabilitását. Ugyanakkor rugalmasságot biztosít számára a piacon esetlegesen fellépő extrém helyzetek és változások kezeléséhez, beleértve azokat is, amelyeket az Európai Unió szigorodó klímapolitikája vált ki.

A PKN Orlen olajtársaság 2022-es becsléseink alapján jelenleg 3,8-as EV/EBITDA szorzón kereskedik, amely 25 százalékkal alacsonyabb, mint a történelmi átlaga. Nyilvánvaló, hogy az osztalék egy roppant fontos tényező az egyre kiszámíthatatlanabb és változékonyabb részvénypiaci környezetben. Véleményünk szerint a PKN Orlen az előremutatóan erős eredménytermelő képessége révén képes lesz fenntartani a részvényenként 2-3 złoty körüli osztalékot.

A szokványos működési kockázatokon kívül a legfontosabb lefelé mutató rizikófaktor a Kelet-Európában és a Közel-Keleten tapasztalható geopolitikai feszültségek eszkalációja, valamint az ellátási láncok tartós zavarai, mely az energiaköltségek további emelkedéséhez vezethetnek.

(A cikk először a VG.hu oldalán jelent meg 2022. február 16-án jelent meg. Borítókép: a PKN Orlen lengyel olajipari konszern tavaly újfent erős eredményszámokkal rukkolt elő, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.