A hitelkártya-birodalom visszavág

A fizetési szolgáltatók piacán erős átrendeződések zajlanak hónapról hónapra, amely komoly nyomot hagy a részvényárfolyamokon is. Esettanulmányba illően erősen voltak a tavaly augusztus és idén január közötti félévben az oda-vissza történő rotációk és mozgások. A tavalyi nyár végén és ősz elején a részvénypiac az égig érő "Vásárolj most, fizess később" című filmet vetítette még, ám december óta már "A hitelkártya-birodalom visszavág" forog a tőzsdei moziban.

picture

Jelen pillanatban a maga 484 milliárd dolláros tőkepiaci értékével a Visa a 9., míg 375 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a Mastercard a 17. legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat. Ezen a ranglistán a két hitelkártyás behemót még szinte soha nem volt együtt ennyire előkelő helyen. Az elmúlt bő félév azonban messze nem ennek a két cégnek a töretlen emelkedéséről szólt, hanem egy olyan oda-vissza rotációról, ami kiválóan megmutatja, hogy a befektetői gondolkodás mennyire villámgyorsan képes változni. És hogy a piaci szereplők attitűdjének változásai milyen heves, párhetes árfolyammozgásokat tudnak generálni.

Bő fél évvel ezelőtt a 2021. augusztus 2-i hétfőn a fizetési szolgáltatók tőzsdei világa még gyökeresen máshogy nézett ki, mint a mostani február 10-i csütörtökön. Az azóta már Block névre átkeresztelt (látva a Meta-Facebook átnevezést ez mostanában nem tűnik jó ómennek) Square éppen ezen a reggelen jelentette be, hogy 29 milliárd dollárért megvásárolja az ausztrál buy-now-pay-later (BNPL) vállalatot, az Afterpay-t. A piac eleinte hüledezett, ám utána az adott hétfőn széttépték a Square részvényeket. Ezt az ominózus 2021. augusztus 2. és 6. közötti hetet kék téglalap és nyíl mutatja a 2019 és 2022 közötti heti gyertyás grafikonon:

Square részvény 2019 és 2022 közötti heti gyertyás grafikonon

A felvásárlás hatására a Square piaci kapitalizációja 160 milliárd dollár fölé is felugrott. A mostani tőkeérték félév elteltével ennek a 40 százaléka, 65 milliárd dollár, ami már alig több mint a kétszerese annak, amit a Square féléve fizetett az Afterpay-ért.

Ugyanezen a félévvel ezelőtti augusztus eleji héten a PayPal csak azért nem volt már az élete csúcsán, mert július végén elkezdődött az azóta is tartó rossz jelentésekből álló sorozata. A PayPal heti gyertyás grafikonja 2019 és 2022 között így mutat:

PayPal heti gyertyás grafikonja 2019 és 2022 között

A két zöld karika mutatja a 300 dollár feletti tavaly februári és júliusi dupla tetőt, amikor a PayPal a 20 legértékesebb amerikai tőzsdei vállalat között volt az akkori 350 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációjával, amivel majdnem annyit ért, mint a Mastercard.

Nagy nyertesek voltak

Ha vetünk még egy pillantást a Square és a PayPal grafikonjára, akkor jól látható, hogy ez a két diszruptív fizetési szolgáltató milyen hihetetlenül nagy nyertese volt a pandémia első évének 2020 márciusa és 2021 februárja között. A világjárvány előtti 2020 februári csúcsához képest az alatt az egy év alatt a PayPal 148 százalékkal, míg a Square 224 százalékkal emelkedett, szemben az S&P 500 index 16 százalékos és a Nasdaq-100 index 43 százalékos felértékelődésével. A globális pénzügyi média nagyon ritkán említette ezt a két papírt a klasszikus karanténrészvények között, pedig az árfolyam emelkedése alapján (is) odatartoznak. És az alapján is, ahogy aztán egy nagy 2021-es tetőzés után szinte teljes egészében visszaadták ezt az emelkedést.

picture

Vásárolj most, fizess később!

Buy Now, Pay Later! Röviden BNPL. Így hívják azokat a cégeket, jellemzően startupokat, amelyek újragondolták a fogyasztói hiteleket a 2020-as évek technológiai fejlettségéhez méltó módon úgy, hogy a szolgáltatásukban még véletlenül se szereplejen a hitel szó.

Térjünk most vissza a már említett 2021. augusztus 2-i naphoz, amikor bejelentették, hogy a Square felvásárolja az Afterpayt. Ekkoriban a befektetői társadalom elkezdte teljes egészében átértékelni a vásárlásokhoz kapcsolódó fizetési szolgáltatókkal kapcsolatos nézeteit. Nagyon sokan érezték azt, hogy a jövő egyértelműen a BNPL-szolgáltatóké. A hagyományos fizetési szolgáltatókból menekülni kezdtek, különösen a két hitelkártyaóriásból.

Mindeközben a BNPL olyan újdonságként volt jelen, hogy fő reprezentánsainak még nem igazán volt idejük tőzsdére vinni magukat. Mindössze két olyan érdemi vállalat volt az amerikai piacon, amelyekben fel tudtak ülni a piaci szereplők erre a BNPL-vízióvonatra (így utólag már kijelenthetjük): az Affirm és az Upstart.

Esettanulmány

Most pedig jöjjön öt grafikon szépen egymás után, mert ezek önmagukért beszélnek, és a szavaknál szebben mutatják be azt a folyamatot, ami az intenzív és elborult egyedi részvénymozgások terén zajlik. Esettanulmány arról, hogy miképpen néz ki egy szektoron belüli rotáció a hagyományosnak tekinthető, a már bizonyított technológiai (ez a PayPal és a Square a már mutatott chartok alapján) és a hirtelen kedvenccé váló víziórészvények között.

Az első grafikon az S&P 500 indexé 2021. július 1. és 2022. február 9. között napi gyertyákkal (innentől minden ábra hasonló paraméterekkel fut):

S&P 500 index 2021. július 1. és 2022. február 9. között napi gyertyákkal

Ez az ábra viszonyítási alap a széles piachoz, mutatja a 2021 második félévében (is) tartó folyamatos indexemelkedést.

Visa – Affirm

A hitelkártyatársaság-BNPL szolgáltató oda-vissza rotációt pedig két párosításban nézzük meg. Az első a Visa és az Affirm. A Visa grafikonja a következő:

Visa árfolyam 2021. július 1. és 2022. február 9. között napi gyertyákkal

Piros nyíl mutatja az augusztus eleje és december eleje közötti négyhónapos beleadást a Visa részvényekbe. 23 százalékos esés, miközben az S&P 500 index 3 százalékot emelkedett. A zöld nyíl az idei 7 százalékos emelkedés (S&P 500 idén: mínusz 4 százalék), a kék téglalap pedig a januári gyorsjelentésre adott bika befektetői reakció.

Mindeközben az Affirm (21 milliárd dolláros tőkeérték) története az elmúlt hat-hét hónapból így néz ki:

Affirm árfolyam 2021. július 1. és 2022. február 9. között napi gyertyákkal

A zöld nyíl az Amazon-együttműködés bejelentésével és a jó gyorsjelentéssel még extrán meglökött augusztus eleje és november eleje közötti háromszorozást. A piros pedig az utána két és fél hónap alatt bekövetkező visszaharmadolódást mutatja. Az elmúlt két hét 50 százalékos emelkedése ellenére is az idei év eddig: mínusz 26 százalék.

Mastercard

Ugyanez pepitában immár kísérő teljesítményszámok nélkül a Mastercard és az Upstart (9 milliárd dolláros tőkeérték) párosa. A Mastercard:

Mastercard árfolyam 2021. július 1. és 2022. február 9. között napi gyertyákkal

És az Upstart:

Upstart árfolyam 2021. július 1. és 2022. február 9. között napi gyertyákkal

A Mastercard a 2022 januári gyorsjelentésére (kék téglalap) néhány nap alatt 15 százalékot rakétázott. A piac leginkább medve hetében indult el, amivel 9 cent híján élete csúcsára tudott menni.

Rengeteg piaci esemény történt az év eddig eltelt öt és fél hetében. Emellett látványos és rég nem látott összeomlásokat produkáltak egyes komolyabb technológiai cégek.

picture

Megérkeztek a kilövési engedélyek, ez már egy életveszélyes piac

Adobe, Netflix, PayPal és Facebook – mind a négy technológiai vállalat a vártnál rosszabb növekedési kilátásokról számolt be, a monetáris szigorítás világában pedig ezt már nem nézik jó szemmel a befektetők. Az elmúlt hetekben meg is érkeztek rájuk a kilövési engedélyek.

Ezek mellett a sztorik mellett nem igazán kapott figyelmet az, ami a fizetési szolgáltatók frontján zajlott le. Az elmúlt két hónapban a piac már a hitelkártyabirodalom visszavág című filmet vetíti. És ez a „film” szervesen illeszkedik a november vége óta tartó piaci átrendeződéshez. A víziórészvények 5-15 év múlva ígért profitja óriásit veszített az attraktivitásából a szigorodó jegybankok mellett. Azok a technológiai vállalatok, amelyek elkeserítik növekedési számaikkal befektetőiket, példás büntetést kapnak. Azokkal a jelenben is jól működő hagyományos vállalatokkal pedig, akiktől kiváló 2022-es cash flowra számíthatnak a befektetők, újra kezd „szerelembe esni” a részvénypiac.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. február 10-én. Borítókép: a Hitelkártya-birodalom visszavág, forrás: American Banker)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.