Közeledünk az olajár csúcsához?

picture

A Saudi Aramco-t, Szaúd-Arábia nemzeti olajcégét 2019 decemberében vezették be a rijádi tőzsdére, ami után fél évvel az amerikai típusú olajár negatívba fordult. Természetesen nem állítom, hogy a tőzsdei bevezetésnek és a pandémia kialakulásának köze van egymáshoz, ám utólag a szaúdiak részéről mindenképpen egy jól időzített lépésnek tűnik az értékesítés.

Picit több mint két év elteltével és 50 százalékkal magasabb olajár (WTI) mellett, a Wall Street Journal értesülése szerint a szaúdiak ismét az Aramco részvényeinek értékesítésén gondolkoznak, ám ezúttal egy még nagyobb pakettet terveznek a piacra dobni. Az IPO során 29,4 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket, most pedig 50 milliárd dollárnyi részvény értékesítését szellőztették meg,

AMI BÁR A JELENLEGI PIACI ÁRAZÁS MELLETT CSAK A CÉG 2.5 SZÁZALÉKÁT JELENTENÉ, ÍGY IS AZ EDDIGI LEGNAGYOBB RÉSZVÉNYELADÁS LENNE. ÁTVÉVE AZ ELSŐ HELYNEK JÁRÓ DÍJAT SAJÁT MAGÁTÓL.

Pár érv mindenképp az Aramco mellett szól. Egyrészt a három számjegyű olajár következtében vélhetően rekord profit és így rekord osztalék várható. Másrészt az Aramco olajpiac feletti kontrollja nőhet, miután nem sok olajcég tud mostanában érdemben kitermelést növelni a finanszírozási csapok elzáródása miatt (ESG). (Jelenleg a világ kitermelésének 11 százaléka tartozik hozzá).

Ám az Aramco jelenlegi piaci árazásáról biztosan nem lehet azt elmondani, hogy a cég mögé állítaná a befektetők seregét. Jelenleg az Aramco 16x P/E’22 és 7.6x EV/EBITDA’22 szorzókon forog és 4 százalékos osztalékhozamot ígér a befektetőinek. Ezzel szemben szektortársai, egy BP vagy Shell fele ekkora szorzón forog és bőven kétszámjegyű hozamot (osztalék + részvényvisszavásárlás) ígér.

A SZÁMOKAT LÁTVA JOGGAL MERÜL FEL A KÉRDÉS, HOGY AKKOR MÉGIS MIÉRT AZ ARAMCO-T VEGYE A BEFEKTETŐ?

Magas vagy alacsony

Vagyis nem lesz egyszerű dolguk a szaúdiaknak, ám a múltkor is sikerült a külföldi kereslet hiányát a baráti kezek nagyobb szerepvállalásával, hitellel felturbózott lakossági részvétellel pótolni. Érdekes lesz figyelni, hogy ugyanaz a séma fog-e megismétlődni, mint az IPO során vagy a szaúdiak félreteszik a büszkeségüket és engednek az árból.

Mindezt látva, egyelőre nem érdemes az olajár érdemi esésére fogadni, mivel a WSJ értesülése szerint a tranzakciót jövő év elejére tervezik. Így 2022-ben a szaúdiak alighanem megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy az olajár olyan magasra kússzon, ami kellő módon támogatja az Aramco pénzügyi számait, és így az értékesítést a következő év elején. Ettől függetlenül, ha a történelem ismétli önmagát, akkor ez sem lesz jó beszálló az Aramco-ba.

(Borítókép: a Saudi Aramco részvényeinek debütálása a rijádi tőzsdén, forrás: CNBC)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Trump miatt nem adják el az Aramcot a szaúdiak?

Olvasási idő: 3 p
A gazdaságtörténet legnagyobb tőzsdei bevezetése lett volna, de a szaúdi olajcég, az Aramco eladása elmaradt: az egyik lehetséges magyarázat szerint Trumpnak kedveztek, tartják az olajárat (ami mellett nem éri meg eladni a céget), hogy az USA-ban ne legyen gond a benzinárakkal.
picture

Nem kérnek a befektetők a világ legnyereségesebb cégéből

Olvasási idő: 3 p
Hiába a világ legnyereségesebb cége a szaúdi Aramco, a kétbillió dolláros értékelés csak a koronaherceg fejében létezett. A kockázatokkal és állami tulajdonostárssal terhelt részvényekből a befektetők azonban olcsóbban és kevesebbet sem nagyon kérnek.
picture

Lehet-e negatív az olajár?

Olvasási idő: 4 p
A csökkenő kereslet és a telítődő tározókapacitások mellett zajló orosz-szaúdi kitermelési háború elméletileg oda is vezethet, hogy a nagy termelők fizetnek azért, hogy valaki átvegye tőlük az olajat. A helyzet senkinek nem optimális, de még így is sokkal jobban állnak, mint az eladósodott 40-50 dollár költségszintű amerikai kitermelés.