Mi szükséges a klímacélok eléréséhez?

picture

Ha tematikusan megnézzük, hogy mi szükséges a klímacélok eléréséhez, akkor az energiahatékonyság javítása a legfontosabb eszköz a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai szerint.

Hatékonyságjavítás a CO2 kibocsátás csökkentéséhez

Tételesen az energiahatékonyság (37%) és a megújuló energiatermelésre való átállás (32%) a két leginkább domináns faktor. Ezt követi a szén-dioxid elnyelő technológia széleskörű használata (9%) és az üzemanyag váltás (8%) a 2050-ig tartó rögös úton. Az ügynökség szerint az energia hatékonyabb felhasználásának 3 fő területén tudnánk érdemi károsanyagot “megspórolni” ez idő alatt. Ezek rendre a szállítási szektor (38%), az épület szigetelés és gépészet (33%), valamint az ipar (29%).

Energia hatékonyság javításába fektetett pénzek

Érdekes ugyanakkor, hogy ha szembeállítjuk az előbb említett igényeket az energiahatékonyságra költött beruházásokkal, akkor viszont az épületek fenntarthatóságára költünk arányaiban a legtöbbet (kb. 55%). De gondoljunk csak bele, hogy az utóbbi időben hányszor hallottunk az épületminősítési rendszerekről (BREEAM, LEED)?

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.