Pierre Andurand, az egyik legelitebb klub igazi rocksztárja

Szuperautó, modell feleség - akivel esküvőjükön állítólag Elton John is fellépett - és hobbiként felhúzott világméretű kickbox versenysorozat; talán kevesen párosítanánk ezeket a szavakat egy ötdiplomás, ex-Goldman olajtraderhez, aki a Hyde Park szomszédságában a világ egyik legnagyobb befolyású olaj hedge fundját vezeti. Annak ellenére, hogy kétséget kizáróan legalább annyira lenyűgöző személyiség, mint a széles körben ismert Michael Burry, Bill Ackman vagy Carl Icahn, viszonylag kevesen ismerik Pierre Andurand nevét. A saját nevével fémjelzett Andurand Capital alapítója és befektetési igazgatója a tavalyi év során 154 százalékos hozamot ért el, köszönhetően annak, hogy szinte mindenkinél hamarabb vette észre a koronavírus által jelentett veszélyt, és annak várható hatását az olajárra.

picture

A kezdetek

A francia születésű Andurand tanulmányait Toulouse-ban kezdte meg, ahol alkalmazott matematikából szerzett alapdiplomát, majd Párizsban az HEC-n végzett mesterképzést pénzügy szakon. A későbbiekben egyébként még három mesterdiplomával gazdagodott. Olyan “könnyed” szakokon szerezte meg, mint programozás a Columbián, matematika és elméleti fizika az Oxfordon és asztrofizika a londoni Queen Mary Egyetemen. Kivételes szenvedélyt nem érzett a pénzügyek iránt. Saját bevallása szerint csupán jól akart keresni, így került a pályára.

Tanulmányait követően a Goldman Sachs szingapúri irodájába került, mint olajtrader. Pár év múlva a Bank of America-hoz igazolt, ahol már saját csapatot vezetett. Itt sem töltött sok időt, ugyanis jobban szeretett volna fizikai leszállítású kontraktusokkal dolgozni, míg a bankok csupán befektetésként kereskedték az árut. A következő megálló így a Vitol lett, amely talán keveseknek cseng ismerősen, azonban annál jelentősebb vállalatról van szó. A holland energiakereskedő a világ második legnagyobb árbevételű magánkézben lévő vállalkozása (nem állami). A Vitol a tavalyi év során 140 milliárd dollár árbevételt generált.

EGYES FORRÁSOK SZERINT AZONBAN MÉG ITT IS KIEMELKEDETT A SORBÓL. VOLT ÉV, AMIKOR 20 MILLIÓ DOLLÁROS BÓNUSZT VIHETETT HAZA.

A szakma legjobbjai közé

2007-ben alapította meg első hedge fundját, a BlueGold Capitalt. Az első évi teljesítményével végleg a szakma legnagyobbjai közé emelte nevét. A BlueGold Global Fund 2008-as indulását követően 210 százalékos hozamot ért el még abban az évben. Andurand eltalálta a 147 dolláros csúcsot az olajban. Ott pedig kicsukta pozícióit és készpénzben ülve nézte végig, ahogy még abban az évben 33-ig esik vissza az árfolyam. 2008-ban az alap kis méretének ellenére Andurand és társalapítója, Dennis Crema, a világ 20 legjobban kereső alapkezelői közé kerültek, miután fejenként 90 millió dollárt vittek haza. A nagyjából négy éves fennállása alatt az alap közel 150 százalékos hozamot ért el összesen. Azonban 2012 elején az alapítók közötti nézeteltérést követően likvidálták az alapot egy hónapon belül, majd külön utakra léptek.

Az “Andurand alapok” hozamának hihetetlen aszimmetriája
Az Andurand alapok hozamának hihetetlen aszimmetriája

Forrás: Andurand Capital

Ezt követte az eddigi utolsó megálló, az Andurand Capital megalapítása 2013 elején, továbbra is olaj és más energiahordozók határidős kereskedésére fókuszálva. A korábbiakhoz hasonló, három számjegyű hozamok várattak magukra. Átlagosan 20-30 százalékos éves hozamokat ért el, míg nem jött 2018-2019. Ekkor egymás után két évben is veszteséges lett a két alapja, az Andurand Commodities Fund és az Andurand Commodities Discretionary Enhanced Fund. Így 2019 végére valamivel egy milliárd dollár alá csökkent kezelt vagyonának összege. Azonban akik esetleg aggódtak volna, hogy “elveszett a varázs”, azoknak nem kellett sokáig várniuk.

Andurand és a küzdősportok

Ugyan szakmai szempontból kevésbé releváns, de elengedhetetlen része Andurand karakterének a küzdősport. Egyetemi éveiben ismerkedett meg elsőként a shaolin kungfuval, amelyet a brazil capoeira követett. Végül pedig muay thai, vagy másnéven thaibox, amelyet amatőr szinten azóta is űz. Küzdősportszenvedélyét kielégítendő Andurand 2011-ben néhány másik befektetővel megpróbálta kivásárolni a szenvedő K-1 promóciót, amelyet azonban nem kaptak meg. Miután nem sikerült a tranzakció, Andurandék 2012-ben úgy döntöttek, hogy megalapítják a Glory brandet, amelyhez három már létező versenysorozatot vásároltak meg, illetve a sportág legjobb versenyzőit szerződtették le. 9 évvel és 87 versennyel később, a Glory a világ legnagyobb kickbox versenysorozata lett. Ennek máig elnöke Pierre Andurand, így hobbijában is meglehetősen jó hozamot ért el a sztárbefektető.

Az a bizonyos 2020-as év

2020 elején saját elmondása alapján hetekig magára zárta az ajtót, és mást sem olvasott, mint orvosi szaklapokat, publikációkat és a legfrissebb adatokat Kínából. Számára korán egyértelmű lett, hogy a koronavírus nagyobb kockázatot jelent, mint akkor a legtöbben gondolták, és hogy a vírus terjedése rövid időn belül lezárásokhoz vezet. A lezárások pedig az olajkereslet csökkenésével fognak járni, megtelnek a tározók és az olajár szabadesésbe kezd. Tavaly február elején egy londoni vacsora során a világ vezető olajtradereinek vázolta várakozásait, miszerint rövid időn belül negatív tartományba eshet vissza az olaj ára. Természetesen ekkorra az alapja jelentős short állományt épített ki a nyersanyagban.

AZONBAN VEGYES FOGADTATÁST KAPOTT AZ ÖTLET, HISZEN ILYEN A TÖRTÉNELEM SORÁN MÉG SOHA NEM TÖRTÉNT.

Igaza lett, április 20-án a WTI májusi kontraktusa -37,63 dolláros árig esett vissza, amelyhez természetesen hozzájárult az szaúdi-orosz árháború is. Nem hivatalos források szerint a nagyobb kitettségű Andurand Commodities Discretionary Enhanced Fund egy hónap alatt több, mint 150 százalékot, míg a “konzervatívabb” Andurand Commodities Fund közel 70 százalékot emelkedett. A történelmi eseményt követően a pozíciók nagy részét zárták. Az év hátralévő részét szinte kitettség nélkül vitték végig az alapok, mivel inkább optimisták voltak az olajat illetően, azonban egy esetleges második hullámtól tartottak Andurandék.

Ugyanakkor hosszú távon már kevésbé optimista az olajat illetően. Az idei évben elfordult a nyersanyagtól, az új célpontja pedig a megújuló energia lett. A befektető szerint ugyan növekedhet az olajkereslet nagyjából 2027-ig, de utána jelentős visszaesés következik. Ez lehetőségeket teremt, nem csak az olajban, hanem gázban, kibocsátási kvótákban és az átalakuláshoz szükséges fémekben, mint a réz vagy a nikkel, amelyek már idén is jelentős emelkedésen vannak túl. Egy év eleji interjúban elmondta, hogy egyik kedvenc befektetése a szén-dioxid kibocsátási kvóta, amely azóta nagyjából duplázott. Andurand alapjai pedig – köszönhetően többek között az európai gázáraknak – az idei év első három negyedévében 83 és 33 százalékos hozamot értek el. Így tehát nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a “varázs” még megvan.

(Címlapkép: Pierre Andurand francia üzletember és olajpiacra szakosodott fedezeti alapkezelő, forrás: Frantzesco Kangaris / The Wall Street Journal)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Kollégiumi pókerklubból a világ tetejére: az ismeretlen Susquehanna-sztori

Olvasási idő: 7 p
Póker, lóverseny, opciók, ETF-ek, kriptodevizák és TikTok. Ritkán találni olyan sztorit, ami ennyire sok felkapott témához kapcsolódik, és még ritkább az, hogy szinte még senki sem hallott róla. Az itthon szinte ismeretlen Susquehanna története pont ilyen.
picture

Cathie Wood és az ARK: korszakos zseni vagy korszakos anomália?

Olvasási idő: 6 p
Nem telik el olyan nap mostanában, hogy valamelyik gazdasági hírportálon ne tűnne fel napjaink legmegosztóbb befektetési szakemberének neve. Az ARK Invest alapítóját sokan korszakos zseninek tartják, a kételkedők szerint viszont elképesztő teljesítménye az önreklámnak és a tőkepiacokon kialakult befektetői mánia keverékének köszönhető. Portré.
picture

Visszavonul a hedge fund menedzserek királya

Olvasási idő: 7 p
Warren Buffett, Ray Dalio, Steve Cohen és Soros György. Mi a közös bennük? Egyik befektető teljesítménye sem közelíti meg a médiában sokkal kevesebbet emlegetett, nemrégiben visszavonult Jim Simonsét.