Gazdag részvény, szegény részvény

Az utóbbi időszak részvénypiaci emelkedése messze nem egységes piaci emelkedés, ahol a papírok döntő többsége felfelé menetel. Még a legnagyobbat teljesítő Nasdaq indexek mögött is óriási divergenciák vannak. Ha átnézzük a technológiai részvények világát, olyan kép tárul elénk, mint amilyen napjaink társadalma. A gazdagok extrém gazdagokká válnak, míg a lemaradók száma napról napra nő.

picture

„Nagyon izgalmas időket élünk – olyanokat, melyek példa nélkül állók történelmünkben. A későbbi nemzedékek bizonyára úgy fognak visszatekinteni jelenlegi korunkra, mint az emberiség egyik legizgalmasabb korszakára. A régi halálának és az új megszületésének időszaka ez, zavarokkal teli, de izgalmas… Háromszáz évvel ezelőtt a föld jelentette a vagyont. Akinek volt földje, vagyonos volt. Azután a gyárak és az ipari termelés biztosította a vagyont, és Amerika felemelkedett. Akkoriban az iparmágnásoké volt a vagyon. Ma az információ a vagyon. Az birtokolja, akié az aktuális információ. A probléma csak az, hogy az információ fénysebességgel száguldja körbe a világot. Az új vagyont nem korlátozzák országhatárok, mint annak idején a földet vagy a gyárakat. A változások gyorsabban és drámaibban következnek be. Az új multimilliomosok száma ugrásszerűen meg fog nőni. Ugyanígy azoké is, akik nem bírják az iramot és lemaradnak.”

A tűéles látlelet világunkról Robert T. Kiyosaki Gazdag papa, szegény papa című könyvéből származik, aminek az első verzióját 1997-ben (!) írta meg a szerző. Ugyan a megírás óta eltelt 24 év, ám a benne megfogalmazott igazság azóta csak még igazabb lett.

Ha körbenézünk akár a világ részvénypiacain, akár a majd ebben az írásban vizsgált amerikai részvénypiacon, akkor olyan kép fogad bennünket, amit Rio de Janeiro városában láthat az utazó. A Krisztus szobortól vagy a Cukorsüveg-hegyről nézve gyönyörű panoráma tárul elénk, a brazil városban azonban az óvatlan turista könnyen olyan helyekre keveredhet, ahová a legrosszabb rémálmában sem szeretett volna.

EGYMÁSTÓL PÁR SZÁZ MÉTERRE KEVEREDNEK A VÉGTELENÜL GAZDAG VÁROSRÉSZEK ÉS A NYOMORNEGYEDEK.

Kezdjük a panoráma látványával, ami a piac legerősebb oldaláról fogad bennünket. A Nasdaq Composite index heti gyertyákkal így fest 2017. január 3. és 2021. november 19. között:

Nasdaq Composite index heti gyertyákkal 2017. január 3. és 2021. november 19. között

A tavalyi 40 százalékos emelkedést hozó év után idén sincs lassítás. Eddig 26 százalékkal került feljebb a technológiai vállalatok túlsúlyának előnyeit élvező tőzsdeindex. (A Nasdaq-100 még ezt is megverte 8, illetve 3 százalékponttal.) Az előző ábrán zöld téglalappal jelölt elmúlt másfél évet nagyítsuk most ki. Nézzük meg napi vonalas grafikonon a Nasdaq Composite indexet 2020. május 20. és 2021. november 19. között:

Nasdaq Composite index 2020. május 20. és 2021. november 19. között napi vonalas grafikon

Nem látszanak rajta érdeminek azok a korrekciók, amikor például a befektetői társadalom többször átsúlyozott a technológiából az „újranyitó részvényekbe”, vagy megijedt az inflációtól vagy valami mástól. Az index emelkedése töretlen.

HA AZONBAN A PANORÁMAKÉP UTÁN ELKEZDJÜK KERÜLET VAGY UTCASZINTEN VIZSGÁLNI A NASDAQ „VÁROSÁT”, NEM ZÜRICHRE VAGY GENFRE HASONLÍT, HANEM INKÁBB RIO DE JANEIRÓRA VAGY FOKVÁROSRA.

Ha gazdagnak azt a Nasdaq részvényt tekintjük, amelyik a saját 50 napos mozgóátlaga fölött van, akkor meglepve tapasztalhatjuk, hogy mindössze 41 százalékos ez az arány. (Tavaly decemberben és januárban még 80 százalék körüli volt.)

A következő ábra azt mutatja, hogy a napi záráskor 2020. május 20. és 2021. november 19. között a Nasdaq Composite 3 és 4 ezer közötti darabszámú indexkomponense közül hány százalék zárt a saját 50 napos mozgóátlaga felett:

2020. május 20. és 2021. november 19. között a Nasdaq Composite 3 és 4 ezer közötti darabszámú indexkomponense közül hány százalék zárt a saját 50 napos mozgóátlaga felett

Érdekes, hogy a múlt héten miközben 1,2 százalékkal erősödött a Nasdaq Composite és 2,3 százalékkal került feljebb a Nasdaq-100 index, a saját 50 napos mozgóátlaga fölött lévő papírok aránya 53 százalékról 41 százalékra esett. Azaz minden nyolcadik részvény elgyengült ezen ismérv alapján.

Még szürreálisabb kép tárul akkor elénk, ha megnézzük, hogy hány részvény került 52 hetes mélypontjára az elmúlt másfél évben az adott kereskedési napon:

Nasdaq 407 részvény mélyponton 2021.11.18.

A múlt csütörtökön ez a szám 407 volt, ami jóval több, mint a Nasdaq platformján jegyzett papírok 10 százaléka.

EGYBEN MÁSFÉL ÉVE CSÚCSÁN VAN EZ A MUTATÓ, AMELY A „MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN LÉVŐ” RÉSZVÉNYEK SZÁMÁT MUTATJA, MIKÖZBEN A TECHNOLÓGIAI INDEXEK MEGÁLLÍTHATATLANUL SZÁGULDANAK.

A pénteki napon 160 darab Nasdaq részvény került éves (elmúlt 52 hét) csúcsra, miközben 322 papír ütötte meg éves (elmúlt 52 hét) mélypontját. Minimum fordított arányra számítanánk akkor, ha ránézünk a Nasdaq indexekre, amelyek töretlenül törnek újabb és újabb életük csúcsára.

MIKÖZBEN A SZUPERGAZDAG RÉSZVÉNYEK MÉG GAZDAGABBAK LESZNEK.

Pénteken az Apple (2.634 milliárd dolláros piaci kapitalizáció) és a Microsoft (2.576 milliárd dolláros piaci kapitalizáció) is élete csúcsára emelkedett. A két behemót egymást előzgeti éppen a világ legértékesebb vállalata címért folyó versenyben. Együtt már 5.200 milliárd dollárnál is többet érnek. Miközben ha visszagondolunk, három éve, 2018 nyarának végén még hüledezett a befektetői társadalom azon, amikor az amerikai tőzsdetörténelemben először váltak ezer milliárd dolláros tőkeértékű céggé egyes vállalatok (az Apple és az Amazon).

Ami nagyon érdekes az elmúlt hetek amerikai részvénypiacán, az óriási divergencia. Egyszerre működnek a felfelé kitörő bika setupok bizonyos részvényekben és az összecsukló medve setupok más részvénycsoportokban. Nézzünk most mindkét irányra példákat.
A legnagyobbak között az immár 822 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú, és hetedik legértékesebb amerikai részvénynek számító Nvidia száguldása volt a leginkább figyelemreméltó. Napi gyertyákkal a 2021-es év így mutat:

Nvidia napi gyertyákkal a 2021-es évben

Az elmúlt egy hónap (kék téglalap) 48 százalékos emelkedést hozott. A grafikus chipgyártó mesterséges intelligencia vállalat minden befektetői vételi hullámban a jó oldalon állt (metaverzum, elektromos-önvezető autózás, chiphiány).

Vele szemben áll a még mindig a 33. legértékesebb (volt top20-as is) amerikai tőzsdei vállalat, a még mindig 227 milliárd dollárt érő PayPal. A fizetési szolgáltatásokban kvázi hétről hétre élesedik a verseny, és a korábbi diszrupciós hullámok nyerteseinek sem lehet nyugtuk már napjainkban. A PayPal 2021-es éve így alakult:

A PayPal 2021-es éve

Az elmúlt egy hónap 29 százalékos eséssel járt (kék téglalap). Az intézmények menekülését jól mutatja a rengeteg – kiemelkedően magas forgalommal is járó – nagyméretű piros gyertya.

És az Nvidia és a Paypal esete csak a jéghegy csúcsa abban a folyamatban, amely a jelenlegi Nasdaq-on zajlik.

OLYAN, MINTHA KÉT PIAC ÉLNE EGYMÁS MELLETT A TECHNOLÓGIAI RÉSZVÉNYEK VILÁGÁBAN.

Van egy dühödten száguldó bikapiac, ahol ismertebb nevű papírok (a teljesség igénye nélkül) az alábbi teljesítményekre voltak képesek az elmúlt mindössze egy hónap alatt:

(A gazdag részvények ábrájára az egyetlen hónap alatt 123 százalékot rakétázó, és immár 91 milliárd dollárt érő Lucid Group azért nem került fel, hogy ne torzítsa a grafikont a kiugró érték.)

A piac napos oldala után pedig nézzük meg a nem kevésbé erős számokkal sokkoló árnyékos oldalt. A technológia világának grizzly medve piaca így mutat most:

EXTRÉM GYORSAN ÁTÉRTÉKELŐDŐ VILÁGBAN ÉLÜNK: MINDÖSSZE HÚSZ KERESKEDÉSI NAPRÓL BESZÉLÜNK ÉS REPKEDNEK A MÍNUSZ ÉS PLUSZ 25-35 SZÁZALÉKOK NEM KIS NEVEKBEN.

És van olyan is, aki pillanatok alatt gazdagodik meg, majd utána gyorsan elszegényedik. Ennek eklatáns példája az Upstart Holding, ami egy mesterséges intelligencia alapokon álló hitelezési cég. A 2021-es részvénypiaci produkció a következő volt eddig:

Upstart Holding 2021-es részvénypiaci teljesítmény

A kék téglalappal jelzett augusztus óta eltelt három és fél hónapban először megháromszorozódott az árfolyam (már másodszor az évben, mert március és augusztus között már volt egy triplázás), majd a felére esett.

Amikor a befektetők napjaink vállalatait értékelik újra napról napra a tőzsdéken, duplán nehéz helyzetben vannak. Egyrészt villámgyorsak azok a közép- és hosszútávra kiható változások, amelyek alapján percek alatt át kell írni a számokat a vállalati modellekben. Másrészt a pénz értékmérő szerepe is egyre jobban sérül a túltolt jegybanki pénznyomtatás világában.

Egyedi részvények szintjén ne számítsunk sok nyugalomra az előttünk álló hónapokban.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.