Elon elszabadul

Elon Musk 2016-ban még úgy nyilatkozott, hogy sohasem fog Tesla részvényeket eladni. Persze közben lett az az ár, ami felülírta ezt a megnyilatkozást. A történet pedig ugyanaz, amit Jesse Livermore tanított már száz éve. A bennfentesek hirtelen akkor adnak el nagy tételt, amikor drágának találják társaságuk részvényeit. Persze mivel ezt nem mondhatják ki, mindig van valami kommunikálható indok. És Elon Musk ebben is kreatív volt.

picture

„Mindig elfelejtem, hogy te még élsz.”

Így válaszolt Elon Musk a hétvégén a 80 éves Bernie Sanders extrém gazdagok megadóztatására vonatkozó felvetésére. Az elmúlt két és fél hétben Musk „óriásit megy” a Twitteren. Egyes beszólásai és a stílus szinte egy az egyben Donald Trump legerősebb napjait idézik. Az egész október utolsó napján kezdődött, amikor az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója szólította meg a világ leggazdagabb emberévé váló Muskot azzal, hogy 6 milliárd dollárral, azaz a vagyona 2 százalékával felszámolható lenne az éhezés a világban. A Tesla vezére erre úgy válaszolt, hogy azonnal elad részvényeiből ekkora értékben, ha levezetik neki, hogy miképpen oldja meg ez az éhezést. Ez volt az első pillanat, amikor azt láthattuk, hogy a csillagos égbe emelkedő Tesla-árfolyamok mellett elkezdett viszketni Elon Musk tenyere.

AZÉRT VISZKETETT, HOGY ELADJON RÉSZVÉNYEIBŐL. ELLENTÉTBEN AZZAL, AMIT 2016-BAN NYILATKOZOTT A WALL STREET JOURNAL SZÁMÁRA, HOGY SOHA NEM TERVEZI ÉRTÉKESÍTENI RÉSZVÉNYEIT.

Egy mellékgondolat álljon itt ehhez a történethez. Az idei november egyik leginkább sokkoló száma volt a gazdasági sajtóban az, hogy amennyiben Bill Gates egy darab Microsoft részvényt sem adott volna el 1998 szeptembere óta, akkor most 693 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezne. (Ami több mint ötszöröse a jelenlegi vagyonának.)

Amikor Elon Musk 2016-ban a soha kategóriájáról nyilatkozott, akkor még csak 54 dollár volt az év maximumára és 42 dollár az átlagára. Az aktuális árfolyam 1.013 dollár. Nézzünk is meg most egy havi gyertyás Tesla chartot 2016. január 1. és 2021. november 15. között:

Egy havi gyertyás Tesla chart 2016. január 1. és 2021. november 15. között

A könnyebb értelmezhetőség miatt logaritmusos skálát alkalmaztam. Zöld karika jelöli a grafikonon a 2018 januári hónapot, amikor a Tesla részvényesei több nagy tulajdonos szavazatával és több nagy tulajdonos ellenkezése közepette minden idők talán legnagyobb részvényopciós programját szavazták meg Elon Musk számára. De erről majd egy kicsit később. Először nézzük meg most a Tesla grafikonját napi gyertyákkal az elmúlt egy évből 2020. november 16. és 2021. november 15. között:

Tesla napi gyertyákkal 2020. november 16. és 2021. november 15. között

A zöld téglalappal jelölt idei október 800 dollártól 1.200 dollárig tartó száguldása lett az a trigger. Végül Musk úgy döntött, hogy a 2016-ban bemondott sohából most lesz.

Tekintsünk vissza a vezető elektromosautó-részvény elmúlt két évére. Megállapíthatjuk, hogy a Tesla ezalatt az idő alatt a befektetési világban egy szubkultúrából világvallássá változott. Ebben a tekintetben a Tesla sokkal jobban hasonlít a kriptodevizákra, mint a többi vezető technológiai részvényre. A Tesla világvallássá változásának ezen kétéves folyamata során először szénné égtek a 2019 végén még nem kis számban Elon Musk sikertörténete ellen fogadó shortosok. Ezt követően pedig a részvény szárnyalását sokszor felgyorsító és felnagyító vételi opciós őrületben a professzionális opciókiíróknak is lehettek álmatlan éjszakáik, főleg 2020 augusztusában és novemberében, illetve most októberben.

A Tesla részvényesi világvallás egyik alapvető dogmája volt eddig az, hogy Elon Musk „szektavezér” soha nem ad el az egyébként egyre növekvő darabszámú részvényeiből. Együtt keres – persze nagyon különböző mértékben – az összes hosszútávú tulajdonossal, újdonsült hívővel és a szerencsevadász all-int nyomó opciós hadsereggel.

Most a helyzet megváltozott. Idézzük fel a száz évvel ezelőtti világ spekulánskirályának, Jesse Livermore-nak a tanításait. Látnunk kell azt, hogy a bennfentesek hirtelen érkező és nagytételben folyó részvényeladásait szinte mindig az motiválja, hogy az adott pillanatban már értékesebbnek látják a készpénzt, mint a részvényeiket az adott áron. Az ilyen eladásokkal egyben ítéletet is mondanak a saját társaságuk részvényeiről. Egy bennfentes azonban soha nem mondhatja azt, hogy túlértékelt a részvény. Ezért mindig akad egy indok arra vonatkozóan, ami miatt a papírokból el kell adni.

Elon Musk nem lenne Elon Musk, ha ebben a tekintetben nem jött volna elő valami újítással. Ez az újítás pedig az, hogy ő adózni szeretne. Adózni szeretne, ezért szeretne realizált nyereséget, amihez pedig el kell adnia a részvényeiből. Ehhez a cselekvési tervéhez először megszavaztatta a Twitter népét. Majd az igenlés után a múlt héten azonnal cselekedni is kezdett. A twitteres felhatalmazás azonban talán kevésnek bizonyult, ezért is kezdhette el piszkálni Bernie Sanders-t. Őt az idős szenátor is szólítsa fel részvények eladására, amely felszólítást és az annak való engedelmeskedést aztán fel lehet mutatni a híveknek.

ELON MUSKNAK UGYANIS JELENLEG MINÉL TÖBB, MINÉL SZÉLESEBB KÖRŰ ÉS KÜLSŐ KÉNYSZERKÉNT LEÍRHATÓ INDOKRA VAN SZÜKSÉGE AHHOZ, HOGY EGYSZERRE TUDJON A NÉP FIA TÍPUSÚ TESLA VALLÁSI VEZETŐ MARADNI, DE EMELLETT PEDIG A VILÁG CSÚCSKAPITALISTÁJA IS TUDJON LENNI.

Egy olyan csúcskapitalista, akinek a jelenlegi részvényopciós programjára még Jeff Bezos is csak a sárga irigységgel nézhetne. Természetesen egy szava sem lehet senkinek sem erre az opciós programra. Az egy a Tesla 2012-es és 2018-as részvényesei és Elon Musk között létrejött magánszerződés. És az opciók olyan célkitűzéseket tartalmaztak, amelyek akkoriban lehetetlennek tűntek, és nagyrészben Elon Musk munkásságának köszönhetően váltak lehetségessé. De azért a számok jelenleg 1.000 dollár feletti részvényárfolyamnál durvának tűnnek.

Egyrészt még 2012-ből van egy olyan csomag, amelynek értelmében 6,24 dolláros árfolyamon hívhat le Elon Musk 22,8 millió darab részvényt. Másrészt van a híres 2018-as opciós csomag, amely összesen 12 egyenlő részből áll, és 12 mérföldkőcsomaghoz (piaci kapitalizáció, EBITDA, árbevétel) van kötve. A teljes 2018-as csomag 101,3 millió részvényből áll. (Ez a jelenlegi részvénymennyiség 10 százaléka). Ez a  mérföldkövek teljesülésénél 70 dolláros árfolyamon hívható le. A mérföldkőcsomagokból már hat teljesült, és kettő közel áll a teljesüléshez.

És akkor jöjjön az opciós matek. Elon Musk két évvel ezelőtt 170 millió darab Tesla részvénnyel rendelkezett. Most lehívható a számára 22,8 millió darab részvény még a 2012-es opciókból és 50,6 millió darab részvény már a 2018-as adagból. Ha elad 17 millió darab részvényt és kap értük 17 milliárd dollárt, akkor ebből 3,7 milliárd dollárt kifizetve tud venni 73,3 millió darab részvényt az opcióinak köszönhetően. Ezért a csomagja az eladással nemhogy 170-ről 153 millió darabra csökkenne, hanem 226 millió darabra nő.

Ez egy olyan csoda, mint a csiki-csuki a malom nevű játékban. Persze amikor a 2019 végi és 2020 első féléves Teslába beszálló részvényesekről beszélünk, akkor őket nem kellett és nem is kell, hogy érdekelje az a brutális részvényállomány hígulás, ami a Teslánál zajlik. Ők egy hajóban evezve hatalmasat kaszáltak Elon Muskkal együtt. Ám a mostani beszállóknak már figyelniük kell arra, hogy vételeiknél Elon Musk 6 dolláros, illetve 70 dolláros árfolyamon lehívott részvényeiből is kaphatnak. És ez egy nagyon más sztori.

Persze a mostani jegybanki pénzbőségből folyó részvénypiaci buliban hatalmas badarság lenne azt mondani, hogy a Tesla innen már nem emelkedhet tovább. Látva azonban a kínálati oldal megerősödését, az elektromosautó-részvényekre éhes tőkepiaci hadsereg új terepet keresett magának. Meg is talált a tőzsdére frissen bevezetett Rivian Automotive papírjaiban. A részvény négynapos tőzsdei élettörténete 15 perces gyertyákkal így mutat.

Rivian Automotive négynapos tőzsdei élettörténete 15 perces gyertyákkal

A tegnapi 149 dolláros záróár 132 milliárd dollárra értékeli az egész céget. (A Ford 79, míg a General Motors 91 milliárd dollárt ér). A kibocsátási ár 78 dollár volt, miután az először 57-62 dollár közé belőtt kibocsátási ársávot 72-74 dollár közé emelték.

1999 vége újratöltve…

(Címlapkép: Elon Musk nem lenne Elon Musk, ha nem jött volna elő valami újítással, forrás: Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.