Elég volt egy bejelentés, és felrobbant az autókölcsönző árfolyama

picture

Rendkívül magas shortarány, óriási opciós forgalom, elektromos autók és persze a már-már elengedhetetlen „mém” jelző – nehezen találnánk 2021-ben jobb hívószavakat egy igazi extrém részvénysztorihoz. Az Avis autókölcsönző vártnál jobb jelentése, illetve még inkább az azt követő árfolyamreakció pedig pont ilyen volt.

Az Avis részvényei kiváló éven voltak túl, a keddi jelentés után viszont egyenesen felrobbant az árfolyam. 170 dollárról egészen 550 dollárig tépték a részvényt, így rövid ideig több, mint háromszorosára emelkedett az értéke. Az elképesztő áremelkedés (illetve az azzal járó volatilitás) miatt legalább tízszer kellett felfüggeszteni a kereskedést. A mánia olyan intenzív volt, hogy a TD Ameritrade ideiglenesen felfüggesztette az Avis-ra vonatkozó shortügyletek engedélyezését, valamint korlátozta az opciós kereskedési lehetőségeket is a részvénnyel.

Hogy még jobban kontextusba tegyük, érdemes nem az árfolyamgrafikonra néznünk, hanem a piaci kapitalizációt megfigyelnünk. A rali alatt az Avis értéke a tetőponton közel 20 milliárd dollárral növekedett, ezáltal rövid ideig a Russell 2000 index legnagyobb komponensévé válva. 20 milliárd dollár. Ízlelgessük ezt a számot picit: mai árfolyamon számolva körülbelül 6200 milliárd forint. Az Avis – ami nem egy high-tech szoftvercég, hanem egy mezei, hagyományos autókölcsönző vállalat – értéke egy nap alatt az OTP értékével (plusz csekély 1000 milliárd forinttal) emelkedett.

Mindezt miért?

A vállalat vezetősége bejelentette, hogy az autókölcsönző kulcsfontosságú szerepet fog játszani az elektromos autók terjedésében az Egyesült Államokban. Közöltek bármilyen konkrét tervet? Nem. Érdekelt ez bárkit? Nem. A Tesla-Hertz ügylet miatt momentum volt, a befektetők pedig ráugrottak a papírra. Az adatok szerint az Avis az egyik, ha nem a legtöbbet említett ticker volt kedden számos fórumon, köztük a hírhedt WallStreetBets-en is.

picture

Wallstreetbets: a tőzsdézés, mint közösségi szórakozás

A Facebook, a Tiktok, a Twitter, a Youtube vagy a Reddit extrém mértékben felerősítik és meggyorsítják a szélsőséges ötletek nagy közönséghez való elérését.
Míg régebben ezek a jelenségek megmaradtak a virtuális tér határain belül, most azt láthatjuk, hogy a való világ ajtaján kopogtatnak.

Az elképesztő növekedéshez természetesen az idei évben rengetegszer emlegetett egyéb faktorok, így a short squeeze és az opciós dinamikák is hozzájárultak. Az Avis részvényei a leginkább shortoltak közé tartozott már régen is. A shortosok aránya erős növekedésnek indult az utóbbi pár hónapban, melyek zárása valószínűleg közrejátszott az extrém raliban. Arról még sajnos nincs adatunk, hogy jelenleg mekkora a shortállomány, de valószínűsíthető, hogy számos shortost kiégetett a hirtelen felpumpált árfolyam, akik vételeikkel tovább emelték a papírt.

A mémrészvények felrobbanásánál már megszokott opciókról sem feledkezhetünk meg. Itt az alábbi ábra szerintem többet mond minden szónál:

Láthatjuk, hogy november 2-án egészen elképesztő, a vállalat történetében még nem látott mértékben vásárolták a befektetők az opciókat. Természetesen nagyrészt az emelkedésre fogadva. Ahogy azt pedig már sokszor hallhattuk, az ezeket kiíró market makerek vételekkel fedezték magukat, ezzel potenciálisan tovább felhajtva az árfolyamot. Itt érdekesség, hogy Chris Murphy, a Susquehanna vezető derivatív stratégiája szerint az Avis-nál valószínűleg viszont nem ez volt most az eset. Az extrém árfolyamemelkedés fő okozói sokkal inkább a rossz likviditás és a shortok zárása volt. (Az opciós forgalom és dinamikák ma már semmiképp sem olyan tényezők, melyeket teljesen figyelmen kívül tudunk hagyni.)

picture

Kollégiumi pókerklubból a világ tetejére: az ismeretlen Susquehanna-sztori

Póker, lóverseny, opciók, ETF-ek, kriptodevizák és TikTok. Ritkán találni olyan sztorit, ami ennyire sok felkapott témához kapcsolódik, és még ritkább az, hogy szinte még senki sem hallott róla. Az itthon szinte ismeretlen Susquehanna története pont ilyen.

Mi lesz ezután?

Ahogy azt láthatjuk, az Avis árfolyama már most jelentősen korrigált lefele az 550 dolláros csúcsról, és jelenleg 300 dollár körül mozog. Habár számos elemzőház gyorsan ki is jött eladási ajánlásaikkal, miszerint a részvény jelentősen túlértékelt (ami természetesen valószínűleg igaz), viszont, hogy Keynes-t idézzem:

„a részvénypiacok sokszor sokkal tovább tudnak irracionálisan viselkedni, mint ameddig mi fizetőképesek tudunk maradni”.

Az S3 Partners adatai szerint a shortarány habár visszaesett, még mindig rendkívül magas, 21 százalék környékén van. Így bármikor esély van egy újabb potenciális squeez-re. Összehasonlításképp elég csak ránéznünk egy másik „mémrészvény”, az AMC árfolyamára, amely nagyot esett a mánia csúcsáról, továbbra is jelentősen a korábbi árfolyamszint felett forognak a papírjai.

Ennek – habár csekély -, de fundamentális megalapozottsága is van, mely abban keresendő, hogy a megemelkedett árfolyam és forgalom segítségével a vállalat sokkal könnyebben von be extra tőkét új részvények kibocsátásával, ezzel közvetve az értékeltségre is hatva.

Ami biztos, hogy a piac ma már rettentő figyelmet és óvatosságot követel meg az aktívan kereskedő befektetőktől. Akár long, akár short oldalon szállunk be a játékba. Az Avis esetében például rengeteg shortos stoppolódott ki vagy éghetett el teljesen, viszont voltak, akik nagyot kaszáltak. Az SRS, egy kevésbé ismert hedge fund, amely az Avis legnagyobb részvényese, például több milliárd dollárt keresett az extrém árfolyam emelkedés miatt – mindezt pár óra leforgása alatt.

(Címlapkép: az Avis Budget Group részvényei kiváló éven voltak túl, forrás: David Paul Morris / Bloomberg)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.