Tocsog a pénzben a részvénypiac

A rossz hír nem létező kategória napjaink bikapiacán. A jók jutalmat kapnak, míg a rosszak megbocsátást. De mindez semmi ahhoz az őrülethez képest, ami kiújult az elektromos autók részvényei körül. Nincs rá jobb kifejezés: tocsog a pénzben a részvénypiac.

picture

A 2021. október 25. és 29. közötti időszak volt az Egyesült Államok részvénypiacán a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon nagyhete. Nagyon kevés nagyobb cég beszámolója maradt novemberre, ezáltal elmondhatjuk, hogy az indexszintű jelentési reakció érdemi része már mögöttünk van. Ezután az eseménydús októberi hét után hét olyan amerikai technológiai vállalat van, amelyiknek nagyobb a piaci kapitalizációja, mint 500 milliárd dollár. Ennek a hét cégnek a tőkepiaci értéke az alábbi összeggel nőtt a múlt héten:

A hét cég összesített tőkepiaci értéke 615 milliárd dollárral nőtt a héten. Ennek közel a harmadát a Tesla döbbenetes értéknövekedése adta. Ezzel a Teslának csak a múlt heti 202 milliárd dolláros kapitalizáció növekménye a 42. legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat lenne.
Látva a fenti ábrát megállapíthatjuk, hogy jelenlegi állapotában az amerikai részvénypiac tocsog a pénzben. Alátámasztandó ezt az állítást, vizsgáljunk meg most összesen hat egyedi részvényhírt, amelyek a múlt héten láttak napvilágot. A rájuk adott reakció jól mutatja, hogy milyen mértékben tombol a bika jelenleg az Egyesült Államokban.

A két jó hír (Microsoft és Google)

A kedd este piaczárás után közzétett Microsoft és Google gyorsjelentés megint és sokadszorra is kiválóra sikeredett. Ebben a piac számára semmi meglepő nem volt, teljesítményüket tekintve is ez az a két technológiai behemót, amelyik az egész 2021-es évet nézve permanensen szuperül teljesített. Ami újdonságként hatott, az a szerdai (majd a csütörtöki pihenőnap után) és a pénteki nap erőteljes emelkedést hozó tőzsdei reakciója. (Kék téglalapok jelölik ezeket a következő ábrákon). Először nézzük a Microsoft idei napi gyertyás grafikonját:

Microsoft 2021 év októberig napi gyertyás grafikon

Majd a hasonló Google chartot:

Google 2021 év októberig napi gyertyás grafikon

A Microsoft idén eddig 50 százalékot, míg a Google 69 százalékot emelkedett. Az, hogy ekkora emelkedés után is még képesek a piaci szereplők a múlt héten látott mértékben megtépni a papírokat a lemaradó befektetők fájdalmáról és a jegybankok által mérhetetlenül túltolt monetáris lazítás hatásairól tanúskodik.

A két csalódást keltő hír (Apple és Amazon)

Szemben a két kiváló kedd esti jelentéssel, a két csütörtöki piaczárás utáni riport a globális ellátási lánc problémái miatt a várakozásoknál rosszabbra sikeredett. Ugyan mindkét részvényt alaposan megütötték első reakcióként, ám ezt követően a pénteki kereskedésben – leszámítva az első másfél óra hezitálását – már folyamatosan vették az Apple és az Amazon részvényeit is.
Az Apple múlt hete így nézett ki 30 perces gyertyákkal:

Az Apple 2021. október 25-29 között, 30 perces gyertyákkal

Az Amazoné pedig hasonló paraméterekkel így mutatott:

Amazon 2021. október 25-29 között, 30 perces gyertyákkal

Mindkét részvénynél hasonló volt a múlt hét kereskedésének a menete. A csütörtöki napon, még a piaczárás utáni jelentés előtt mindkét részvényt „megtépték” a befektetők. Majd a csalódást jelentő jelentések után pénteken az esésből kvázi visszahúzták a részvényeket oda, ahol szerdán zártak. Ezeket a szerdai záróárakat zöld vonal jelöli az ábrákon. Így lett a két csalódást keltő gyorsjelentésből „non-event” a múlt hét során az Apple és az Amazon papírjaiban. Az élet megy tovább, mintha mi sem történt volna.

A két hírecske (Tesla és Lucid Motors)

A bika erejét mutatja az, hogy a már mutatott két jó technológiai behemót riportját busásan megjutalmazta a piac, míg a két rossz jelentést szinte azonnal megbocsátotta. Ám a bika tombolása istenigazából az elektromosautó-szektorban volt elképesztő a múlt héten. Két apró kis hír látott napvilágot a Tesla és a sokak által majd jövőbeli kihívójának tartott Lucid Motors háza táján. A Tesla idei napi gyertyás grafikonja így mutat 2021. január 4. és október 29. között:

 Tesla 2021. napi gyertyás grafikon 2021. január 4. és október 29. között

Zöld vonal jelöli a januári 900 dolláros csúcsot, amelyet már az október 22-i pénteken átlépett a Tesla árfolyama. Ezután a múlt hétfőn piacnyitás előtt jött a hír, hogy a Hertz autókölcsönző százezer darab Teslát fog vásárolni négymilliárd dollár értékben az elkövetkező években. A hír és a jó technikai kép teljesen újjáélesztette a 2020-as évben látott Tesla-mániát. Az árfolyam a héten 22 százalékkal emelkedett (kék téglalap) és átlépte már nemcsak az 1.000, hanem az 1.100 milliárd dolláros szintet is a piaci kapitalizáció.

Elon Musk vagyona a Tesla egyheti 202 milliárd dolláros felértékelődésének köszönhetően 293 milliárd dollárra nőtt az október végi adatok szerint. Immár közel 100 milliárd dollárral előzi Jeff Bezos-t a Forbes valós idejű listáján.

Hogy mennyit változott a világ két év alatt, arról csak egy számpár álljon itt. Musk múltheti vagyonnövekménye közel annyi, mint amennyit az aktuális csúcsárain ért a Tesla az egész 2010-es évtizedben.

A Lucid Motors azt a jó hírt hozta ki, hogy első autóit a vártnál hamarabb, már az októberi utolsó hétvégén leszállítja. Ez a csütörtöki napon egy napon belüli 47 százalékos emelkedésre volt elég orbitális 377 millió darabos részvényforgalom mellett. A grafikon 2021. január 4. és október 29. között így néz ki:

Lucid Motors grafikon 2021. január 4. és október 29. között

A héten 53 százalékkal kerültek feljebb a Lucid részvényei (kék téglalap). Így az elektromosautó-gyártó 60 milliárd dollárt ért azelőtt, hogy az első autóját leszállította volna. A Teslának két évvel ezelőtt ehhez a piaci kapitalizációhoz még több százezer gépjármű leszállítására volt szüksége.

Tocsog a pénzben az amerikai részvénypiac. Ha a Fed a most szerdai napon is megmarad a szokott extralaza forgatókönyvénél, akkor hétről hétre nő annak az esélye, hogy egy komoly begyorsulást lássunk a börzéken.

(A blogposzt grafikonjai és ábrái a 2021. október 29-i tőzsdezárás adataival készültek. Címlapkép: jelenet A Wall Street farkasa című filmből, forrás: Paramount Pictures)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.