Gigászok csatája: ilyen amikor egy sztárbefektető ellen fogad a piac

picture

Cathie Woodot napjaink talán legismertebb sztárbefektetőjének tartják számon, de growth – avagy növekedési – részvényekbe fektető agresszív befektetési politikájának viszont számos kritikusa is akad. A Wood által kezelt ARK ETF-ek (Exchange Traded Fund – tőzsdén kereskedett befektetési alap) tavaly csillagászati hozamokat értek el masszív tőkebeáramlás mellett. A sikerszéria viszont megtörni látszik: az ARK alapok év eleje óta gyengélkednek, nemhogy érdemi növekedést, leginkább csak értékcsökkenést tudtak felmutatni eddig.


Míg tavaly a kezelt vagyon növekedése jelentősen meghaladta az organikus, árfolyam emelkedés miatti eszközérték bővülést, addig idén már egy enyhe kiáramlást, stagnálást tapasztalhattunk az alapnál.

Wood elképesztő sikere sokaknak szemet szúrt, a legújabb 13F jelentésekből pedig egyre több hedge fundról derül ki, hogy

AZ ARK ALAPJAI ELLEN FOGADNAK.

Közülük emelkedik ki az ingatlanpiaci összeomlást, és az ezáltal bekövetkezett 2008-as gazdasági világválságot megjósoló Michael Burry. Az általa kezelt Scion Asset Management hedge fund legutóbbi 13F jelentése szerint közel 31 millió dollár értékben vásárolt az ARK-ra vonatkozó PUT opciókat. (Egy PUT opció feljogosítja vevőjét, hogy egy adott időpont előtt egy meghatározott áron eladja az instrumentumot, melyre az opció szól – ebben az esetben az ARKK ETF-et -, ezzel az árfolyam esésére fogadva.)

Burry véleményére sokan figyelnek, különösen a 2015-ös Christian Bale főszereplésével készült, kasszasikert arató The Big Short című film megjelenése óta kapnak nagy nyilvánosságot kijelentései.

Maga Cathie Wood sem hagyhatta szó nélkül a Scion pozícióját. Az ARK-alapító augusztusban twitteren védte meg befektetési tézisét, és kérte számon Burryt. Wood nyilatkozata szerint

BURRY ZSENIÁLISAN MEGÉREZTE AZ INGATLANPIAC ÖSSZEOMLÁSÁT 2008-BAN.  AZ INNOVÁCIÓS TÉRBEN ZAJLÓ ROBBANÁSSZERŰ NÖVEKEDÉST, ÉS AZ EZEK TEREMTETTE BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK FUNDAMENTUMAIT VISZONT NEM ÉRTI.

Összeállt a koalíció Wood ellen

Burry nem egyedül vonult hadba Wood és az ARK ellen. A híres befektetőn kívül számos más piaci szereplő is felrakta már tétjeit. Több hedge fund-ról is kiderült azóta, hogy jelentős pénzekkel fogadtak Wood ellen:


Ahogy az a fenti diagramból is látszik, közel sem Burry rakta fel a legnagyobb téteket az ARK ellen – pusztán hírneve miatt az ő pozíciója kavarta a legnagyobb port -, számos más hedge fund is az ARK zászlóshajó alapja ellen fogadott az elmúlt hónapok során.

Az ARK elleni negatív hangulatot az elmúlt év során exponenciális növekedésnek indult short állomány és a short arány is jól mutatja. Ahogy az a fenti ábrából is látszik, a piaci szereplők egyre bizonytalanabbak a korábban tévedhetetlennek tartott Wooddal szemben.

Pusztulásra ítélve?

Kérdezhetnénk, miért fogad ennyi szakember egy különösen sikeres alapkezelő ellen? Habár tagadhatatlan, hogy az ARK alapjai lenyűgöző teljesítményt nyújtottak tavaly. Kihasználva a járvány miatt felgyorsult digitális átállás teremtette befektetési lehetőségeket –, az alapok jövőjét illetően már sokkal árnyaltabb a kép. A további átlagon felüli teljesítmény ellen jóval több érv szól jelenleg. Az első, és talán legfontosabb, hogy

A WOOD ÁLTAL KEZELT ALAPOK – ÉS AZ AZOK ÁLTAL TARTOTT RÉSZVÉNYEK – SZINTE MIND EXTRÉM MAGAS ÉRTÉKELTSÉGEN FOROGNAK. MÉG AKKOR IS, HA TÖBB ÉVRE ELŐRETEKINTŐ MUTATÓKAT NÉZÜNK.

Természetesen növekedési részvényeknél mindig nehéz meghatározni a fair értéket. Mivel ezek a – főként technológiai – vállalatok, a hagyományos iparágaknál általában sokkal gyorsabb, előre jóval nehezebben megbecsülhető növekedést tudnak felmutatni. Azonban az ARK alapok ezt figyelembe véve is elszállt értékeltségen forognak. A kamatlábak emelkedése egy másik tényező, mely az ARK felett vészjósló felhőként lebeg. A Fed még el sem kezdte kamatemelési ciklusát, a befektetői várakozások miatt az amerikai 10 éves államkötvény hozama viszont már jelentősen megemelkedett a koronavírus alatti mélypontokhoz képest.

Mégis mi köze van az amerikai államkötvények hozamának az ARK által kezelt alapok árfolyamához?

Nos, egyrészről a magasabb kötvényhozamok alternatívát nyújthatnak a jelentősen nagyobb – az ARK ETF-ek esetében sokkal nagyobb – kockázattal rendelkező részvények mellett a befektetőknek. Nem könnyű a kötvények mellett érvelni a nullához konvergáló kamatlábak esetén. Ha viszont két-három százalék a kockázatmentes hozam, akkor már jelentős átsúlyozás történhet a kötvényekbe a kockázatkerülőbb befektetők felől. A másik, és egyben talán lényegesebb ok a részvények értékeltségében keresendő. A részvényárak (elméletben) a jövőbeli cash flow-k jelenértékét reprezentálják. Ezért – ha minden más egyenlő – a magasabb kamatlábak csökkentik a jövőbeni cash flow-k jelenértékét, erősebb gravitációként hatva a növekedési részvények elszállt értékeltségére. Különösen igaz ez az ARK által tartott részvények többségére, melyek még a növekedési papírok között is kiugróan magas értékeltséggel rendelkeznek.


Habár a hozamok és a növekedési részvények árfolyama között nem mindig egyértelmű az elméletben helytálló összefüggés Az idei évben viszont gyönyörűen meg lehetett figyelni. Ha megnézzük a fenti diagramot, mely az ARKK ETF és a 10 éves amerikai államkötvény hozamát mutatja be az idei évben. Jól látjuk, hogy az államkötvény hozama negatívan korrelált az ARKK árfolyamával. Különösen jól megfigyelhető ez az utóbbi pár hétben, mikor a hozamok hirtelen megugrása ismételten jelentős eladási nyomást tett az alapra.

Vegyes kép: tér van még felfele – de lefele is volt eddig

Azt, hogy pontosan mi lesz az ARK alapok sorsa, természetesen nem tudjuk előre megmondani. Az ARK ETF-ek idén jelentős árfolyamesést elszenvedve erősen alulteljesítették a piacot, és van még tér lefelé. Ahogy arról már a fenti bekezdésben is szó volt, a piaci körülmények most Wood ellen szólnak. A Fed eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetése és a kamatemelési ciklus megkezdése mind olyan tényezők, melyek leereszthetik a felpumpált árfolyamot. Vannak azonban olyanok is, akik vételi lehetőséget látnak az ARK idei gyengélkedésében, bízva Wood zsenijében. Ha például megnézzük az intézmények által birtokolt ARKK részvények számát, akkor nem látunk jelentős visszaesést a nyár folyamán. Sajnos itt nincs frissebb adat, ami jelzi, hogy ha le is lassult az intézményi tőkebeáramlás, azért egyelőre mégsem menekülnek fejvesztve a szofisztikált befektetők.

(A cikk először a Forbes.hu oldalon jelent meg 2021. október 19-én. Címlapkép: Cathie Woodot napjaink talán legismertebb sztárbefektetőjének tartják számon, forrás: ARK Invest)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.