A keddi kamatdöntés hatására tovább drágulhatnak a hitelek

picture

Milyen hitelkamatokra számíthatunk a jövőben?

Kedden újabb 0,3 százalékponttal emelte a kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, így idén már 0,6 százalékponttal nőtt az irányadó ráta. Ráadásul várhatóan ez a trend tovább folytatódik.

Az MNB az inflációs félelmek miatt már júniusban a szigorítás mellett döntött, így hosszú idő után kamatemelési ciklus kezdődött hazánkban. Míg májusban 0,6 százalék volt az alapkamat, addig mostanra már 1,2 százalék, amely várhatóan augusztusban további 0,3 százalékponttal 1,5 százalékra emelkedhet.

Az alapkamat változásának várható alakulása.
Megjegyzés: a hitelek általában hazánkban a BUBOR-hoz vannak árazva, mely kissé eltérhet az alapkamattól, de várakozásokat tekintve azonos pályát járhat be.

A további kamatemelés üteme még kérdéses, de ha az év utolsó négy hónapjában további havi 0,15 százalékpontos emelés lenne, akkor év végére elérhetjük a 2,1 százalékos alapkamat szintet is. Ennek fényében a hitelek kamata is tovább nőhet. Aki nem fixálta be 5-10 évre hitele kamatát, azaz változó kamatozású hitelt vett fel, annak már 1-2 hónap múlva feltűnhet a havi törlesztőrészletének emelkedése.

Érinti a kamatemelés továbbá azokat is, akik csak az ősszel szeretnének eladósodni, azaz mondjuk lakáscélú hitelt felvenni, ők pedig magasabb hitelkamatokra számíthatnak.

(Címlapkép: a Magyar Nemzeti Bank épülete, forrás: MTI)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.