A recesszió, amely minden idők legnagyobb amerikai háztartási vagyonnövekedésével járt együtt

Különös recesszió volt a 2020-as az Egyesült Államokban, a lakossági vagyon soha nem látott mértékben nőtt, a növekmény nagyon erősen koncentrálódott a leggazdagabbak körére. Néhány ábrát mutatunk most erről a jelenségről.

picture

Recesszió és vagyonnövekedés az USA-ban

Amikor a gazdaságtörténészek néhány év vagy évtized múlva megírják a 2020-2021-es koronavírus világjárvány pénzügyi vonatkozású történetét, akkor minden idők egyik legérdekesebb recesszióját kell majd megmagyarázniuk. A 2020-ban mély visszaesésbe zuhanó amerikai gazdasági helyzet ugyanis nemhogy nem csökkentette a lakossági vagyont a 2008-ashoz hasonló módon, hanem a maga 13.530 milliárd dolláros értékével minden idők legnagyobb (nominális értelemben vett) lakossági vagyongyarapodásával járt együtt.

Ezt a precedens nélküli jelenséget vizsgálja a Wall Street Journal During Covid-19, Most Americans Got Ahead – Especially the Rich című 2021. június 27-i írása, amelyből most néhány ábrát szemlézünk. Az első ábránk azt mutatja meg, hogy 2000 és 2020 között éves szinten hogyan változott az amerikai háztartások vagyona az egyes években.

Nagyon szembeötlő a 2008-as év 8.070 milliárd dolláros vagyoncsökkenése és a tavalyi év 13.530 milliárd dolláros vagyonnövekménye közötti különbség. Az okokat jól ismerjük és rengetegszer vizsgáltuk már oldalunkon is. Az amerikai lakossági vagyon növekedése jelentős részben az együttesen alkalmazott hatalmas mértékű monetáris és költségvetési stimulus eredménye.

Ezek közül elsősorban a drámai léptékű jegybanki lazításnak köszönhetően az S&P 500 index is teljesen más pályát futott be a recesszió első évében, mint amit a megelőző három gazdasági visszaesés során láthattunk az 1990-es évek elejétől a 2008-2009-es gazdasági válságig bezárólag. Az alábbi ábrán az S&P 500 index hozamai láthatóak egy évvel az adott recesszió kezdete után.

A gazdagok még gazdagabbak

A részvénypiaci és más vagyonelemekben bekövetkezett nyereségek tetemes többsége az amerikai társadalom leggazdagabb rétegét gazdagította tovább. Az amerikai társadalmat vagyon alapján öt darab 20 százalékos részre osztva az alábbi mennyiségű vagyoni növekmény jutott az egyes kvintiliseknek.

Ennél is erősebb a kép akkor, ha a felső 1 százalékot és az alsó 99 százalékot hasonlítjuk össze. A felső 1 százaléknak a vagyoni növekmény nagyjából egyharmada, 4.630 milliárd dollár jutott, míg az alsó 99 százaléknak körülbelül kétharmadnyi, 8.900 milliárd dollár.

Még keményebb a kép azt látva, hogy Jeff Bezos, Elon Musk és Mark Zuckerberg 2020-as együttes 235 milliárd dolláros vagyon növekedése fele akkora volt, mint a teljes amerikai alsó 40 százaléké…

(A poszt forrásaként a Wall Street Journal During Covid-19, Most Americans Got Ahead – Especially the Rich című 2021. június 27-i írása szolgált. Köszönet érte.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.