What??? Yellen kamatemelést ígér, de ő már nem is jegybankár

Tegnap komoly piaci vihart kavart Janet Yellen, egykori Fed-elnök, jelenlegi amerikai pénzügyminiszter kijelentése, amely szerint a gazdaság túlfűtöttsége miatt szükség lehet a hozamok (kamatok) emelkedésére. Az első dolog, ami szemet szúr az olvasónak, hogy Yellen már régen nem jegybankár, hanem a Biden-adminisztráció tagja. Pénzügyminiszterek pedig ritkán szokták várni a kamatemelést. Ezt Yellen sem akarja nyíltan, sőt tagadta, hogy ezt javasolná, de azért egy jelzést kapott most a piac.

picture

Mi lesz az inflációval?

Yellen jegybankári, makroközgazdászi, Fed-vezetői múltja alapján természetesen abszolút indokolt, hogy van véleménye egy ilyen kérdésben, de a sorok között olvasva, nem csupán erről van szó. Az elmúlt hetekben a gazdasági hírekben szinte minden a felborult kereslet-kínálati egyensúlyról, a szárnyaló nyersanyag- és szolgáltatás árakról, a kialakult hiányokról szól, miközben a Fed hivatalosan még mindig csak átmeneti inflációs nyomást lát.

Elképzelhető, hogy az utóbbi valósul meg, de a monetáris politikai döntéshozók már vélhetően dolgoznak a B-terven, az inflációs várakozásokat kordában tartó monetáris normalizáció forgatókönyvén. A soha nem látott mértékű költségvetési és jegybanki stimulus miatt óriási kereslettöbblettel szembesül számos szektor, ez pedig tartósan emelheti az inflációt, ha beindul emiatt egy ár-bér spirál. Ennek hosszú távú gazdasági kára pedig hatalmas lehet, mellyel kapcsolatban Powell is határozott fellépést ígért nemrég.

MINDEZEK ALAPJÁN SZINTE KIZÁRHATÓ, HOGY YELLEN LÉGÜRES TÉRBEN, A FEDTŐL FÜGGETLENÜL NYILATKOZOTT.

Ezzel szemben teljesen tudatosan egy kísérleti léggömböt engedett el, tesztelve, hogy miként reagálna a piac egy ilyen szigorítási jelzésre, a Fed korábbi döntéshozójaként ezt kisebb kockázattal tehette meg, mint Powell. Elképzelhetjük, hogy ha az utóbbi nyilatkozott volna ilyen értelemben, akkor összeroskadtak volna az eszközárak, amely a reflexivitás elmélete alapján a fundamentális képre is negatívan hatna.

Jelezni azonban kellett, miután az infláció már köznapi téma, és nemsokára politikai probléma lehet. Az inga átlendül, emiatt megkezdődött a monetáris irányváltás jelzéseinek csepegtetése, melyet egyébként nem biztos, hogy gyorsan követnek érdemi lépések. Egyelőre egy óvatos kommunikációs tesztről van szó.

Érdekes módon egyébként a hosszú oldali hozamok eséssel reagáltak a hírre, ez azonban nem logikátlan, ha a Fed időben lép az infláció ellen, akkor az hosszú távon kisebb inflációt és így alacsonyabb hosszú hozamokat is jelenthet.

(Janet Yellen pénzügyminiszteri beiktatása, forrás: Doug Mills/The New York Times)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.