A világ nem elég – fanatizmus és párterápia a Coinbase mögött

A Coinbase sikere egy jó ötlet, egy embertelen elszántsággal és fanatizmussal dolgozó csapat, meg egy kis szerencse keveréke. Az áprilisban tőzsdére vitt vállalat az első kriptotőzsde a nagy techcégek elitklubjában. Sztorija színes és inspiráló, két őrült fiatalról szól, akik egyedüliként hittek az ötletükben, és végül a Nasdaq-ig vitték. Befektetőként viszont meg kell kérdeznünk magunktól: rábíznánk-e erre a két srácra a pénzünket?

picture

Coinbase, avagy a fanatikus hozzáállás hova vezet

A kriptotőzsdék közül elsőként érkezett tőzsdére a Coinbase. A cég története sokaknak adhat inspirációt: két eltökélt fiatal, Brian Armstrong és Fred Ehrsam vágott bele harmincévesen, építette fel kemény munkával, és tette meghatározó szereplővé úgy, hogy rajtuk kívül az elején nem sokan hittek az ötletben. Sőt még a barátaik is inkább arról győzködték őket, hogy lassan inkább kereshetnének valami értelmes munkát.

A kezdeti ötletet részben az Airbnb szolgáltatta, ahol akkoriban Brian programozóként dolgozott. Ahogy növekedett az Airbnb, egyre nehezebben mentek az utalások, főleg olyan országokba, mint például Dél-Afrika, ennek a problémának megoldásán indult el Brian, ami végül a Bitcoinnal egyesülve hozta meg a Coinbase koncepcióját.

Az ötletet a Y Combinator kockázati tőke csapat 150 ezer dolláros finanszírozással honorálta, ami lehetővé tette, hogy Brian kilépjen az Airbnb-től, és onnantól teljesen csak a Coinbase-re fókuszáljon.

Fontos volt, hogy a projekthez megfelelő partnert találjon, olyat, aki legalább hozzá hasonlóan

SZINTE MÁR MINDEN RACIONALITÁST NÉLKÜLŐZŐ FANATIZMUSSAL HISZ A SIKERBEN.

Ötven jelentkező után talált rá Fred Ehrsamre, hol máshol, mint a redditen. Fred egy héttel később felmondott a Goldmannál, ahol a Duke elvégzése után kezdett dolgozni, és csatlakozott a Coinbase-hez.

A Coinbase sikerének kulcsa természetesen a kriptók rohamos terjedése volt, erre a cég 2012-es indulásakor nagyon kevesen tettek volna jelentős téteket, a Bitcoin árfolyama is csupán 6 dollár volt, nem pedig 60000 dollár, mint ma.

A cég egyre nőtt, Brian pedig úgy gondolta, hogy ahhoz, hogy a termék jó legyen, nagyon fontos, hogy a céges kultúra is inspiráló, innovatív és elfogadó legyen. Ennek egyik első lépése volt, hogy az alapítók a saját munkakapcsolatukon is dolgozzanak: Brian rávette Fredet, hogy menjenek el egy „felsővezetői párterápiára”, ami akkoriban még egyáltalán nem volt mindennapos eszköz a konfliktusok rendezésére.

ÁLLÍTÁSUK SZERINT AZ ELEJÉN TELJESEN GROTESZKNEK TŰNŐ ÖTLET SEGÍTETTE AZTÁN ÁT ŐKET AZ OLYAN HOLTPONTOKON, MINT PÉLDÁUL A BITCOIN 2018-AS ZUHANÁSA, AHOL MÁR TÉNYLEG MINDENKI AZT MONDTA, ADJÁK FEL.

(A cég egyébként számos olyan embert nevelt ki, akik mostanra hasonlóan sikeres kriptovállalatot hoztak létre.)

A Coinbase mögötti sztori tehát mindenképpen jó, és arról szól, hogy nem elég egy ötlet, tehetséges csapat, hanem kell valami embertelen elszántság és némi szerencse is ahhoz, hogy egy ilyen cég sikeres legyen. Az viszont már egy következő kérdés, amit befektetőként fel kell tennünk magunknak: rábíznánk-e erre a két fiatal srácra a pénzünket?

Kevin Durant a Brooklyn Nets tízszeres NBA All-Star játékosa 2017-ben szembesült ezzel a kérdéssel, és 1.6 milliárd dolláros értékeltség mellett szavazott nekik bizalmat. Most, az első kereskedési nap során a cég értéke meghaladta a 100 milliárd dollárt, és végül 85.7 milliárd dollár körül zárt, bődületes hozamot hozva azoknak a befektetőknek, akik bíztak a két fiatalban.

Amit érdemes azért végiggondolni

Persze az egy dolog, hogy a cég alapítói ügyesek, vagy hogy Durant megint nem tudott hibázni, de az már egy másik kérdés, hogy ezen az áron is jó befektetés-e a Coinbase. Ehhez pedig érdemes pár dolgot átgondolni.

A Coinbase nagyon szépen beleillik azok közé a részvények közé, amelyek a karantén idején felfutottak, minden buzzword, hívószó kipipálható, amire a reddites forradalmárok ugranak. Nem véletlen, hogy Cathie Wood ARK Invest-je is 250 millió dollárért vásárolt az első nap, és az se, hogy a Coinbase vezetése külön online-prezentációt tartott a redditeseknek a tranzakció után.

A CÉG LEGNAGYOBB ÉRTÉKE, HOGY A LEGUTÓBBI ADATOK SZERINT 56 MILLIÓ ÜGYFÉLLEL RENDELKEZIK, AMI TÖBB MINT A VENMO, CASHAPP, ROBINHOOD ÉS AZ ETORO EGYÜTTVÉVE.

A Coinbase terjeszkedése

Az ügyfélbázisban rejlő potenciál hatalmas, a Coinbase egyre több szolgáltatást építhet ki, hasonlóan ahhoz, ahogy a Square tette. Ezzel pedig diverzifikálni is tudja az amúgy főként a forgalomból származó árbevételét, és egy kevésbé hektikus cash-flow modellt alakíthat ki.

AZ ÜGYFELEK SZÁMA MELLETT FONTOS AZ ÜGYFELEK ÖSSZETÉTELE IS: A FORGALOM JELENTŐS RÉSZÉT MÁR AZ INTÉZMÉNYI ÜGYFELEK ADJÁK.

Ez nem csak a cég elfogadottságát mutatja, hanem bővíti a jövőben kínálható szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket. Az ábrán nagyon jól látszik, hogy mennyire lemaradtak az intézmények ebben az egész kriptós történetben, és hogy 2020 hozta meg a feleszmélést. A stabil intézményi bázis kialakításához nagyban hozzájárult a cég biztonsági protokollja, amire a menedzsment nagy hangsúlyt fektet. Nem is csoda, hiszen a Coinbase a világ kriptoállományának 11 százalékát tárolja, és számos hasonló vállalatot hekkeltek már meg az elmúlt évek során. De a Coinbase rendkívül jól kiépített, sokszinten védett rendszerét az indulás óta nem sikerült senkinek feltörnie.

Az se baj ha egy kicsit drágábbak

A Coinbase jelenleg a versenytársaihoz képest magas tranzakciós díjakkal dolgozik, és bár egyelőre lehet azt mondani, hogy ez arányban van a platform nyújtotta biztonsággal, az 51 kriptoeszközös kínálattal, és az egyik legjobb felhasználói élménnyel, a verseny élesedésével a díjaik csökkenhetnek, ami értelemszerűen kihathat a cég eredményességére. Ez mindenképpen egy kockázat, ahogy a különféle bitcoinszabályozások is mindig azok ezen a piacon.

A CÉG ÉRTÉKÉNEK MEGVITATÁSÁHOZ TALÁLNAK A PESSZIMISTÁK ÉS AZ OPTIMISTÁK IS KELLŐ MUNÍCIÓT.

Előbbiek gondolhatnak arra, hogy a piac már tegnap többre értékelte, mint a chicagói árutőzsdét, a CME-t és Intercontinental Exchange-et is, pedig ezeknek jelenleg némileg nagyobb az eredménytermelő képessége (de a nagy növekedés miatt csak idő kérdése mikor billen át), de ha optimistaként tekint valaki a vállalatra, akkor hasonlíthatja a Square-hez is, aminek hasonló a profilja, mégis 120 milliárd dollárt ér jelenleg.

Összességében azt hiszem nem is érdemes feltétlen a számokkal zsonglőrködni, a végén az számít, hogy tud-e további áttöréseket elérni a kriptovilág, vagy sem, én az előbbire tennék inkább tétet.

(A cikk először a Forbes.hu-n jelent meg, 2021. április 18-án. Címlapkép: Fred Ehrsam (bal) és Brian Armstrong, a Coinbase alapítói, forrás: Josh Valcasrcel / Wired.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.