Az ő csődjükről szólt a legutóbbi válság, de mi van most a görögökkel?

picture

Mi a helyzet most a görög gazdasággal?

Michael O’Higgins „világ kutyái” (Dogs of the World) stratégiája alapján minden év januárjában megnézzük, melyek voltak a világ legrosszabb befektetései. A stratégia leegyszerűsítve arra épül, hogy az átlaghoz való visszatérés működik a hatékony tőkepiacokon, így az adott év legrosszabbul teljesítő piacai („dogs”) a következő időszakban kimagasló eredményeket érhetnek el.

A GÖRÖG GAZDASÁG AZ ELMÚLT ÉVTIZED SORÁN ÖTSZÖR KERÜLT FEL ERRE A NEM ÉPPEN HÍZELGŐ LISTÁRA.

A stratégia csupán kétszer teljesítette a tőle vártat, vagyis esetükben túlzás lenne azt állítani, hogy mindig működik. (A 2011-es 50 százalékos esését követően 2012-ben közel 40 százalékot emelkedett, illetve 2018-as 22 százalékos esést egy 50 százalékos emelkedés követte 2019-ben.)

Ez már nem az az ország

Bár az intézményi befektetők múltban elszenvedett hatalmas veszteségeik miatt roppant mértékű frusztrációval és szkeptikusan állnak az országhoz, az utóbbi néhány évben már tagadhatatlanul látszottak a változás jelei Görögországban. A gazdaság ugyan 2019-ben is a korábbi válság okozta recesszióból igyekezett kilábalni, a kormányváltás pozitív kilátásokkal kecsegtetett, látszott a fény az alagút végén, egy évtized után először.

EKKOR AZONBAN KÖZBESZÓLT A VÍRUSVÁLSÁG.

A görög gazdasági növekedés leghangsúlyosabb eleme pont az a turizmus, ahol a lezárások a legnagyobb pusztítást végezték. A gazdaság hihetetlen sebességgel térdelt le, és ezt érthető okokból követte a görög tőkepiac is, amelyik számtalan ciklikus vállalatot foglal magába. A világ kutyái stratégia első kritériumát ismét sikerült a görög piacnak abszolválni.

A görög GDP változása 2008 és 2019 között
A görög GDP alakulása 2008-tól 2019-ig összesítetten és egy főre jutóan.

Forrás: Macrotrends/Eurostat

Az átoltottságtól is függ, hogyan teljesítenek majd a piacok

A másodikhoz, vagyis a 2021-es kimagasló teljesítményhez viszont arra a kérdésre kell választ találnunk, hogy lesz e 2021-ben turisztikai szezon? Ha nem lesz szezon, akkor abban biztosak lehetünk, hogy nagyon nagy gond lesz a görögöknél, spanyoloknál és minden turizmusnak jelentős mértékben kitett gazdaságban. Viszont ha a beoltottság, illetve az átmeneti immunitás júniusra eléri az EU lakosságának 50 százalékát, akkor jó esély van egy „V” alakú felpattanásra, ami nagy valószínűséggel magával hozza a tőkepiaci szárnyalást is.

A görög turizmus legnagyobb bevételeit a német, angol és amerikai turisták jelentették a múltban. Utóbbi kettő azért is lehet kiemelten fontos a mostani körülmények között, mert ebben a két országban halad jelentősen az EU átlag előtt a beoltottság, így nagy eséllyel a kereslettel nem lesz gond idén.

Válságkezelés: ehhez tényleg nagyon értenek

A görög kormány 2020 során jelesre vizsgázott kríziskezelésből, és a tőkepiaci vállalatok is megtették, ami szükséges volt, de nekik, ahogy az egyik helyi finomító pénzügyi igazgatója mondta egy beszélgetésünk során

„az elmúlt évtizedük nem szólt másról, mint válságkezelésről, nagy tapasztalatuk van benne”.

A kormány lélegeztető gépre tette a gazdaságot, fiskális élénkítéssel és mérhetetlen EU-támogatással stabilizálta a helyzetet, valamint nagyon jó érzékkel zárta le és nyitotta ki az országot, hogy a 2020-as turisztikai szezon legnagyobb mértékben megmaradhasson. Ennek, illetve a hitelmoratóriumnak köszönhetően, még ha mesterséges kómában is, de túlélt a szektor. A kérdés, mikor lehet a lélegeztető gépről lekapcsolni a beteget, és milyen utóhatásokkal szembesülhetünk. Az biztos, hogy a válság okozta sokk után a rengeteg pénz a rendszerben marad, és ez komoly támogatást adhat a kilábalásnak.

Alapkezelőként az ilyen helyzetek a legérdekesebbek. A többi befektető mérhetetlen pesszimizmusa, egyesülve a „végtelen” pénzzel és hatékony járványkezeléssel egy olyan lehetőséget kínál, ami ritkán látható. Lehet, hogy tévedünk, de annak nagyobb a valószínűsége, hogy a görögök, ha most még a padlón is fekszenek, mint korábban annyiszor, ezúttal fürgébben pattanhatnak fel, mint azt a frusztrált intézményi befektetők várnák, és reagálni tudnának.

(A cikk először a Forbes.hu-n jelent meg, 2021. február 24-én. Címlapkép: turistákra várva, forrás: Edgar Chaparro)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.