Színtiszta 1999 – „Mindenki” részvénykereskedő lett az Egyesült Államokban

picture

A részvénykereskedőknek egy egész új generációja bukkant fel a színen március óta a globális karantén intézkedésekkel egyidőben. Az amerikai lakossági ügyfelek köszönhetően a részvénykereskedést nagyon leegyszerűsítő applikációknak, a világjárvány elején újjáéledő bikapiacnak és a többhónapos otthonülést sok esetben kísérő unalomnak milliószámra váltak aktív részvénykereskedőkké a pandémia alatt.

Az év első hat hónapjában a lakossági befektetők az amerikai részvényforgalom 19,5 százalékát adták szemben a 2019-es átlagos 14,9 százalékkal. Voltak olyan napok is az évben, hogy ennek a befektetői csoportnak az aktivitása elérte a 25 százalékot. Az elmúlt 11 évben így alakult a lakossági befektetők amerikai részvénypiaci kereskedési részesedése:

Az amerikai részvénypiacokon a lakossági befektetők jelenlétének arányát mutató ábra az utóbbi 11 évben.

Az Egyesült Államokban nagyon népszerű applikáció használóiról csak Robinhood hatásnak nevezett jelenség nagyon erősen látható, ha havi bontásban megvizsgáljuk azt, hogy a Robinhood felhasználóinak hány S&P 500 indextag részvény pozíciójuk volt az adott hónap végén 2019 júniusa és 2020 júliusa között:

A legtöbb Robinhood felhasználói pozíció az alábbi 20 részvényben van jelen pillanatban:

A számlanyitások száma is döbbenetes léptékű volt az applikációnál, az első negyedévben 3 millió új felhasználó csatlakozott hozzájuk. Eddig összesen 13 millió számlát nyitottak a Robinhood-nál (a felhasználók átlagéletkora 31 év). Hasonló trend kísérte az egyik vezető amerikai online brókercég, az E*Trade lakossági számlanyitásait is. Az E*Trade platformján 2018 decembere és 2020 májusa között az alábbi számú ügyfél nyitott új számlát:

A 260.493 új számlanyitás márciusban nagyobb érték egy hónap alatt, mint ami bármely korábbi évben egy év alatt előfordult.

Sok piaci megfigyelő egy az egyben az 1990-es évek végi dotkom mánia korához hasonlítja a jelenleg az amerikai részvénypiacot kísérő lakossági aktivitást.

(Címlapkép: Joahannes Eisele /AFP/ Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.