Mindeközben Dél-Koreában – a fiatal lakosság úgy veszi a részvényeket, mintha nem lenne holnap

picture

Az idei év egyik legjobban teljesítő részvénypiaca a világon a dél-koreai. Az alábbi ábrán a Kospi index látható napi gyertyákkal 2019. december 2. és 2020. július 6. között:

A dél-koreai Kospi index napi gyertyákkal bemutatott változása 2019. december 2. és 2020. július 6. között

Ez 2020-ban eddig -0,4 százalékos teljesítményt, a márciusi mélypontokról pedig 52 százalékos emelkedést jelent. A Wall Street Journal múlt pénteken „Cub Investors, Taking Cues From YouTube Gurus, Help Hoist Korean Stocks” című cikkében írt arról, hogy a fiatal koreai nemzedék a koronavírus turbulenciában milyen szignifikáns mértékben jelent meg a tőkepiacon.

Ahogyan azt már a világjárvány idején is láthattuk, a dél-koreai digitalizáció nagyon magas szinten áll. Ennek köszönhetően nagyon jó adatok állnak rendelkezésre arról, hogy mit csinál a koreai lakosság a szöuli tőzsdén.

Az 51,6 millió lakosú Dél-Koreában 31,3 millió darab lakossági befektetési számla van, ezzel 61 számla jut 100 lakosra. Csak összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 327 millió lakosra jut 102 millió darab befektetési számla, ami 31 számla 100 lakosra.

Azaz, a koreai lakossági lefedettség duplája az amerikainak. A koreai pénzügyi befektetési szövetség adatai szerint a 20 és 40 év közötti korosztály által használt befektetési számlák száma 50 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az alábbi ábrán az látható, hogy 2001 és 2020 között milyen mértékben volt nettó vevő vagy nettó eladó a lakosság a koreai tőzsdén (adatok ezer milliárd koreai wonban, ezer milliárd won = 834 millió amerikai dollár, a 2020-as adat június 25-ig):

Az idei első félév 32 milliárd dolláros nettó direkt lakossági vétele egy nagyon szignifikáns számnak tekinthető. Mindeközben a részvényforgalom is drasztikusan megemelkedett. Az adott év átlagos napján kereskedett részvények értéke látható az alábbi grafikonon (adatok ezer milliárd wonban, ezer milliárd won = 834 millió amerikai dollár):

Az idei napi átlagos 15 milliárd dolláros részvényforgalom is nagyon erős, a megelőző öt év átlagának 194 százaléka!

(Címlapkép: Jung Yeon-JE / AFP / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.