Az ember tragédiája – avagy miért kellenek a kereskedési szabályok

Egy régi tanítás szerint az ember kis „én”-ek sorozatából áll. Ezek a kis „én”-ek pedig nincsenek összhangban egymással. A tőzsdei kereskedés napjainkban a világ egyik legkeményebb játéka, ahol nincs helye a hip-hop kis „én”-eknek, csak a következetes stratégiát követő sziklaszilárd szabályrendszer alapján cselekvő professzionális Énnek.

picture

„Az embernek nincsen egyénisége. Nincs egy nagy egyetlen Én-je. Az ember kis „én”-ek sorozatából áll.

És minden különálló kis „én” Egésznek hívja magát, az Egész nevében cselekszik, tesz ígéretet, egyetért vagy nem ért egyet, hoz döntéseket, amikkel aztán egy másik „én”-nek vagy az Egésznek kell majd foglalkoznia. Ez megmagyarázza, hogy miért van az, hogy az emberek sokszor elhatároznak valamit és nagyon ritkán tartják be. Az ember elhatározza, hogy holnaptól kezdve korán fog kelni. Ezt egy „én” vagy az „én”-ek egy csoportja határozza el. De a felkelés egy másik „én” feladata, aki egyáltalán nem ért egyet ezzel az elhatározással és lehet, hogy nem is tud róla. Természetesen a következő reggel az ember tovább alszik és este ismét elhatározza, hogy másnap reggel korán fog kelni. Ennek nagyon kellemetlen következményei is lehetnek. Egy kis ideiglenes „én” egy bizonyos pillanatban ígérhet valamit, nem magának, hanem másnak, egyszerűen hiúságból, vagy szórakozásból. És aztán eltűnik, de az ember, vagyis a többi „én” összessége, akik teljesen ártatlanok, egész életükben fizethetnek ezért. Ez az emberi lét tragédiája, minden egyes kis „én”-nek meg van a lehetősége kötelezvényeket aláírni és azután az embernek, vagyis az Egésznek kell érte felelősséget vállalni. Az emberek egész élete gyakran a kis, véletlenszerű „én”-ek ígéreteinek visszafizetéséből áll.”

Az eszmefuttatást P. D. Ouspensky jegyezte le „Egy ismeretlen tanítás töredékei” című művében. Az idézet forrása (miképp a hamarosan felbukkanó cselekvési lefutásé is) egy fantasztikus tanítómester, George Ivanovich Gurdjieff (1866-1949).

Sok-sok évvel ezelőtt láttam valamelyik ismeretterjesztő csatornán a tévében egy amerikai börtönéletről szóló dokumentumfilmet. A műsor arról szólt, hogy fiatalkorú, jellemzően 14-16 éves kis bűnözőpalántákat vittek be az egyik legkeményebb intézménybe, ahol brutális keményfiúk, jellemzően húszévestől az életfogytiglanig terjedő büntetésüket töltötték éppen. Ezek a nehézfiúk a maguk keresetlen hangnemében magyarázták el az utánpótlásjelölteknek, hogy most azonnal térjenek észhez. Többen – akik több évtizedes büntetésüket töltötték – elmesélték a saját sorstragédiájukat.

Ez jellemzően az volt, hogy rettenetesen dühösek lettek valamire és valakire egy adott helyzetben, és egy nagyon rövid időre előbukkanó pusztító én vagy éncsoport tett valami olyat, aminek a következményeként évtizedeket töltenek büntetésvégrehajtási intézetben. Egy 15 másodpercnyi dühös én elég volt náluk ahhoz, hogy az „Egész”, illetve más éncsoportok életminőségét akár teljes hátralévő életükre gallyra vágják.

Hasonló kimenetelű dolgok történhetnek meg a tőzsdei kereskedővel is, csak itt a felbukkanó dühös és bűnös ének és éncsoportok nem az emberi életminőséget veszélyeztetik hosszú évekre-évtizedekre, hanem a számlaegyenleget. Ahogy az életben is jó lenne egy kiváló egységes (igazi nagybetűs) Én-ként élni, úgy a kereskedési tevékenység során is létre kell hoznia magában a tradernek egy a saját stratégiáját maximálisan betartó „kereskedői én”-t. Mert ha ez nincs meg, akkor sajnos a cselekvési funkciók az alábbi szétszóródott énekkel és éncsoportokkal rendelkező ember viselkedésére fognak hasonlítani, ahol a következő a folyamatok lefutása:

Külső befolyások nyomására működő automata -> Automatizmus által létrehozott vágyak -> Vágyakból eredő gondolatok -> A vágyak által létrehozott számos és ellentmondó akaratok

Idealisztikus esetben a cselekvési folyamatnak és a viselkedésnek ezzel szemben így kellene lefutnia:

Én, Tudat, Akarat -> Tudatnak és az akaratnak engedelmes gondolati funkció -> Intelligens gondolatnak engedelmes vágyak és érzelmi erők -> Intelligenciának alávetett érzelemnek engedelmes test

A hétköznapi életben a vágyébresztésen alapuló kapitalista világrendben elképesztően nehéz dolga van a modern embernek. A kereskedési tevékenység folyamán viszont az életben maradás alapvető feltétele, hogy

HA NINCS MEG A CSELEKVÉSI FOLYAMAT LEFUTÁSÁHOZ AZ IDEÁLISAN ERŐS ÉN-TUDAT-AKARAT TRIÓ, AKKOR EZT EGY A SAJÁT HABITUSUNKHOZ ILLŐ STRATÉGIÁT KISZOLGÁLÓ SZABÁLYRENDSZERREL KELL PÓTOLNI.

A saját kereskedési szabályrendszer legfőbb szolgálata az a trader számára, hogy távoltartsa a számlája feletti uralom átvételétől a hevesen hullámzó külső befolyások által felébreszthető hip-hop éneket és éncsoportokat. A piac ugyanis gyakran olyan, mint egy csapatsportban az ellenfelet a végletekig cukkoló és hergelő kaján mosolyú ellenfél. És aki felül a heccelésnek az már nem tudja a saját játékát játszani, sőt még gyakran ki is állítják.

Mert mi is a tőzsde valójában? Itt most egy ismeretlen amerikai szerző rövid összefoglalóját idézném:

„Üdvözlet a világ legkeményebb játékában.

Sajnos itt a világ legélesebb, leggyorsabb, legintelligensebb, legjobban informált, makacsul irracionális és sok esetben etikátlan elméi ellen játszod a játékot.

A számítógépek, botok, robotok ellen játszol, akik gyorsabban reagálnak nálad.

A traderek ellen játszol, akiknek sokkal nagyobb tapasztalata van a tiednél.

A befektetési alapok ellen játszol, akiknek sokkal több pénze van, mint neked.

A bennfentesek ellen játszol, akiknek több információjuk van nálad.

Mások félre fognak informálni téged.

És egy belső hang mindent megtesz azért, hogy megtörjön abban, amit cselekedned kellene.

Így hát felejtsd el a gyors és könnyű pénzcsinálásról szőtt álmaidat!

Az elsőszámú célod a túlélés.

Az abszolút elsőszámú célod annak a megtanulása, hogy miképpen maradhatsz játékban.

Ezt csak úgy teheted meg, ha feltérképezed a tőzsdei világ területét.

Meg kell értened azt, hogy miképp gondolkoznak és cselekednek az ellenségeid.

Kell, hogy legyen egy sziklaszilárd „gameplan”-ed.

És nagyon-nagyon óvatosan kell megválasztanod a csatáidat, amikbe belemész.

Készen állsz a játékra?”

Briliáns megfogalmazás. Ezért kellenek a saját kereskedési szabályok. Mert azok nélkül marad az összevissza felbukkanó éncsoportok által vezérelt „Ember tragédiája”.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.