A történelem nem ismétli önmagát, de rímel

picture

A múlt meghatározó eseményei és az ezekre érkező tőkepiaci reakciók gyakran érdekes párhuzamokra hívják fel a figyelmünket, ugyanakkor érdemes ezeket némi fenntartással kezelni. A mostani időszakhoz leginkább az 1968-as év hasonlít. Ahogy idén, úgy 1968-ban is számos meghatározó politikai, geopolitikai esemény rázta meg a világot.

Gondolhatunk itt akár a Martin Luther King meggyilkolását követő tüntetésekre (április), vagy Humphrey és Nixon elnökválasztási küzdelmére (november), de ha nem lenne eléggé déjà vu érzésünk, ugyanebben az évben tört ki a H3N2 hongkongi influenzavírus is (július), ami több mint egymillió áldozatot követelt, főként a 65 év feletti korosztályban.

Mennyire rázta meg a tőkepiacokat ezek az események? Ha egy éves időhorizonton nézzük azt lehet mondani, hogy semennyire. Az S&P 500 index 1968 tavaszáig 9 százalékot ugyan ledobott magáról, de ezt követően 24 százalékot emelkedett és végül 7.6 százalékos pluszban zárta az évet.

2020-ban a COVID-19 vírus hatására ugyan hihetetlen gyorsasággal omlott össze a piac, de ezt a veszteséget júniusra szinte teljesen le is dolgozta, nem törődve a George Floyd halálát követő és egyre eszkalálódó tüntetésekkel, sem az amerikai elnökválasztás közeledésével járó politikai zajokkal.

A Merrill Lynch elemzése szerint, ahogy a hatvanas évek végén, most is rendkívüli figyelem fordul a FED döntéseire és ha a múlt tényleg rímel, akkor továbbra is ezek a döntések fogják leginkább meghatározni a piac alakulását.

Minden a Fedről szól(t)

Manapság is, ahogy a mostanihoz nagyon hasonló 1968-ban is a FED döntései nagy hatással vannak a piacra.
Forrás: Bank of America Merrill Lynch

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.