Százezer forintos vörösbor Kínából

A világhírű Chateau Lafite Rothschild borászat tíz éve egy érdekes kísérletbe kezdett. Kínai területen, kínai szőlőből és döntően kínai munkaerő segítségével szerettek volna csúcsbordói bort termelni. Az első mérföldkő 2019. szeptemberében érkezett el. Piacra került a Long Dai birtok 2017-es évjáratú bordóija 335 dolláros, azaz százezer forintos palackáron. 

picture

„Amikor elkezdtem (a kínai borvilág prominens tagjainál tett) látogatásaimat, sok csúcsborokra szakosodott gyűjtő mondta azt, hogy soha nem fog kínai bor inni. Ez egy igazi tét, amit megtettünk: csúcsminőségű kínai bort készíteni a kínaiak számára, amire büszkék lehetnek.”

Saskia de Rothschild-tól, a Lafite pincészet elnökasszonyától származik az alábbi idézet, aki igen komoly fába vágta a fejszéjét tíz évvel ezelőtt.

A Chateau Lafite Rothschild a világ egyik leghíresebb borászata. A Rothschild család által birtokolt pincészet egyben a világ legjobb és legdrágább vörösborainak a termelői és forgalmazói között van. A Lafite Rothschild legendás neve és márkája a 2000-es években Kínában is egy külön kategóriát alakított ki magának a luxuscikkek fogyasztásában drasztikusan feltörekvő „újgazdag” körökben. Városi legendák terjengenek többmillió forintos borokat Sprite segítségével fröccsösítő kínai üzletemberekről, miközben egyes becslések szerint a Kínában forgalmazott Lafite Rothschild borok 50-70%-a hamisítvány lehetett.

A jófajta bordói vörösbor igényes és kiváló ajándékként szolgált az elmúlt években a kínai üzleti világban. Köszönhetően azonban Xi elnök pár évvel ezelőtti korrupcióellenes kampányának, illetve a lassan már két éve tartó kereskedelmi háborús villongásoknak, a 2018-as évben először csökkent a kínai borimport mértéke 2013 és 2018 között.

Mindeközben az elit kínai borfogyasztók és a csúcsminőségű borok helyi gyűjtőinek döntő többsége sokszor deklarálta, hogy soha nem fognak kínai termelésű bort fogyasztani. A „soha se mondd, hogy soha” tétel alapigazságára mostanság a Lafite Rothschild pincészet „kínai tagozata” kívánja őket megtanítani.

Három hónappal ezelőtt dobta ugyanis piacra a Lafite által gründolt Domaine de Long Dai nevű, Shangdong tartományban elhelyezkedő borbirtok első csúcsminőségű bordói típusú borát.

A 2017-ES ÉVJÁRATÚ LONG DAI AZ ELSŐ TELJESEN MÉRTÉKBEN KÍNÁBAN ELKÉSZÍTETT VILÁGSZÍNVONALÚ VÖRÖSBOR. 30.000 PALACK KÉSZÜLT, 335 DOLLÁROS (SZÁZEZER FORINTOS) PALACKÁRON KERÜLT FORGALOMBA.

A cabernet franc és cabernet sauvignon keveréke mellé a borba belekerült a marselan típusú szőlőből származó nedű is, amely típus nagy népszerűségnek örvend Kínában. A borszakértők dicsérő szavai mellett piacra dobott palackok mindegyikén speciális chip biztosítja az ital eredetiségét.

A mostanra beérő első évjárat hosszas munka eredménye. A Lafite Rothschild még 2009-ben fogott hozzá a Domaine de Long Dai borbirtok létrehozásához. Nem ők voltak az első franciák ezen a téren. Az LVMH az alacsonyabb fekvésű tibeti területeken készít kiváló minőségű kínai borokat. Eddig mások is inkább Kína nyugati részén próbálkoztak, ezért is volt újdonság a Peking és Shanghai között félúton fekvő keleti régió Rothschildék részéről. Tíz évvel ezelőtt a projekt kezdetén volt a csúcson a Lafite márkanév a keleti országban, ahol akkoriban ez a brand egyet jelentett a menőséggel és a gazdagsággal. A Lafite nevet ekkoriban többek között apartmankomplexumokra és barbecue éttermekre is ráaggatták tulajdonosaik egyfajta villogásként.

A Long Dai borászat érdekes vállalásként jött létre, ám az elmúlt évek gazdaságtörténeti viharai egyre jobban kezdik támogatni a „csúcsminőségű bordói – Made in China” projektet. Természeti és társadalmi eredetű nehézségek sokaságát kellett leküzdeni a Rothschild bárónő által vezetett kis csapatnak. A helyszínen heves nyári monszun követi a száraz tavaszokat. Ráadásként a helyiek is előszeretettel lopkodták a szőlőtőkék termését. A rövidtávú eredményekben gondolkozó helyi hivatalnokok sürgetése és a világszínvonalú szőlészet létrehozásának az időigénye sem állt  azonos időhorizonton. Minden nehézség ellenére kínai területen kínai szőlőből és döntően kínai munkaerő segítségével azonban mostanra létrejött a kiváló termék, egy olyan kínai-bordói vörösbor, amelyet százezer forintos palackáron el lehet adni.

A piacradobás időzítése nem is lehetne jobb. Amikor tíz éve elkezdődött a projekt, és azt követően is még hosszú éveken át a csúcsgazdag kínaiak számára a „Made in China” egyfajta szitokszóként hangzott. Napjainkban, köszönhetően az Egyesült Államokkal szemben folytatott kereskedelmi villongásoknak is, óriási változáson megy keresztül ez a fajta korábbi negatív megítélés. A hazafias érzések térhódításának is köszönhetően valószínűleg nagyon jó piaca lesz a Chateau Lafite Rothschild Long Dai birtokán előállított bordói boroknak.

Miközben a klímaváltozás következtében jó eséllyel jönnek majd a kiváló német vörösborok, illetve a skandináv rizlingek és pezsgők a következő 10-20 évben, addig a bortermelés szellemi tőkéjét Kínába áthelyező francia pioníroknak köszönhetően azon sem kell csodálkozni majd, ha kínai bor kerül majd az asztalunkra a 2020-as évek végén, vagy a 2030-as években.

picture

A klíma nem viccel – lehet, hogy jófajta skandináv borokat iszunk majd 2040-ben?

Magasabbra és északabbra – lehetne az általános jelszó Európa vezető borászatainál napjainkban. Terjed a mediterrán borászatok között az a szokás, hogy egyfajta fedezeti ügyletként északabbra fekvő országokban vesznek területeket, miközben Németországban a vörös szőlő ültetvények, Dániában és Norvégiában pedig a borászkodás hódítanak.

Most még mi is jóeséllyel azt mondjuk, hogy soha, aztán 10-15 év múlva majd meglátjuk…

(Írásom forrásaként a The New York Times „A French Wine From China? This $300 Bottle Is the Real Thing” című cikke szolgált. Köszönet érte. Címlapkép: a Rothschild birtok Kínában / Chateau Lafite Rothschild)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Inflare necesse est?

Olvasási idő: 9 p
A közkeletű, "a gazdagok nem, vagy alig fizetnek adót" mondás nem igaz, de az igen, hogy az általuk elérhető befektetések nyújtottak a leginkább védelmet az infláció, a vagyonok leértékelődése ellen. Az infláció pedig nagyobb, mint aminek mérik, és ez komoly társadalmi és politikai feszültségek forrása lehet.
picture

Öt év emelkedés után fordulat következhet a budapesti ingatlanárakban

Olvasási idő: 6 p
Az ingatlanosok azzal ijesztgettek, hogy az áfanövekedés megdrágítja a lakásokat, de ez nagy valószínűséggel nem lesz így. Az ingatlanlufi kidurranni látszik, mert a lakásvásárláshoz a lakosságnak nincs elég pénze, és a hitelfelvételt is háromszor meggondolja.
picture

Hat jóslat a 2020-as évekre - a világ nagyot változhat

Olvasási idő: 5 p
A vártnál kisebb népesedési robbanás, az aktívan kezelt alapok és hedge fundok feltámadása, techcégek által uralt amerikai kosárlabda, Tesla-szerű befektetési sztorik – mi vár ránk az évtizedben?