Rekordszinten a globális adósság

picture

7,5 billió dollárral emelkedett, és így új rekordszintre emelkedett a globális adósság 2019 első félévében – a világ összesített tartozása így most 255 ezer milliárd, azaz 255 billó dollárra rúg, derült ki a napokban az Institute for International Finance (IFF) friss jelentéséből. Az adósság növekedésében Kína az USA szerepe elsődleges, az okok között pedig továbbra is az olcsó hitelezést biztosító, világszerte laza és alacsony kamatokkal operáló monetáris politika a legfontosabb. A globális adósság kérdése pillanatnyilag – egy továbbra is erősen bika piacon – nem igazán van jelen a befektetők horizontján, egy piaci fordulat esetén azonban biztosan nagyobb reflektorfénybe kerül.

A globális adósságnak kevesebb mint a harmadát teszik ki az egyes államok adósságai, melyek összesítve mintegy 70 billió dollárt érhetnek el az idei év végére az IIF várakozásai szerint. A tavalyi 65,7 billió dollárhoz mérendő emelkedés döntő részét az USA hozta össze. A Visualcapitalist éppen az IIF jelentésével egyidőben tett közzé egy, az államok eladósodottságát szemléltető ábrát, arra is emlékeztetve, hogy az összesített állami adósságállomány húsz éve még kevesebb, mint a jelenlegi harmada volt.

Fontos persze megjegyezni, hogy az adósság abszolút értékét tekintve ugyan az USA az első, de GDP-hez mérten az amerikai adósság „mindössze” 104 százalék körül van, míg Japán nemcsak abszolút értelemben rendelkezik a világ második legnagyobb államadósságával – közel 12 ezer milliárd dollárral – de az övék a legnagyobb GDP-hez mért adósság 237 százalékkal. (Szudánt – 212% – és Görögországot – 185% – előzik.)  Az IMF adatok alapján az államadósságok is rekordszinten vannak – soha nem érte el még a globális államadósság a globális GDP 82 százalékát.

(Címlapkép: Tumisu képe a Pixabay -en.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.