A világ legértékésebb márkái ma és 18 évvel ezelőtt

picture

A permanens technológiai forradalom időszakát éljük már egy ideje, és ahogy mindenre, úgy cégek brandértékére is rányomja bélyegét az IT-gigászok működése. A Visualcapitalis.com az éves listákat készítő, a 2019-es adatokkal (pdf-ben nyílik) októberben kijött Interbrand adatait zenésítette meg, jól láthatóvá téve, milyen változás következett be alig 18 év alatt.

Alább a legértékesebb márkák 2001-ből:

És 2019-ben:

Őrült változásról azért nehéz lenne beszélni – a top10-ből négy cég továbbra is ott van a mostani élbolyban, és a többi sem tűnt el. Ami szembetűnő lehet, hogy a techcégek uralma egyértelművé vált: a Microsoft már 2001-ben is ott volt az első hely kapujában, a mostani listán azonban már az első négy cég jön a techszektorból. Ugyanakkor azért a mozgás ennél a lista első, 2001-es publikálása óta mégis nagyobb volt: 18 év alatt 137 jól ismert márka – köztük a Nokia vagy az MTV – esett ki a listáról, az pedig a technológiai uralom képét árnyalja, hogy a Facebook a top10-ből kiesve idén csak a 14.

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.