Nagy luxus volt az elmúlt három évtized jelentős részét rossz döntések miatt elveszíteni

picture

A demográfia, a klímaváltozás és a technológiai változás három jól azonosítható kockázat és kihívás a következő 20 évre vonatkozóan, mondta a Portfoliónak adott interjúban Jaksity György, a Concorde igazgatóságának elnöke. (Az interjú része a Portfolio.hu húszéves születésnapja alkalmából készülő, a következő húsz év kihívásait kutató, húsz saját területén kimagasló szakemberrel készített interjúsorozatnak.)

„A csökkenő és elöregedő népesség miatt lesznek megoldatlan problémák a jövőben a nyugdíjrendszer, az egészségügy területén, ezek pedig hatással lesznek a társadalomra és a gazdaságra is. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy Magyarország jobban vagy rosszabbul felel-e majd erre a kihívásra, egyelőre azt látjuk, hogy mi történt: volt egy nem feltétlenül átgondolt, többször újraszabott nyugdíjreform, ami aztán elhalt, pontosabban legyilkolták.”

A demográfiai helyzettel kapcsolatban Jaksity György kijelentette: „nagyon elhibázottnak tartom azt a politikát, mely jelentős forrásokat csoportosít át annak érdekében, hogy a születésszámot növelje, az elmúlt években láthattuk, hogy eredménytelenül, miközben a bruttó hazai termékhez viszonyítva jelentős forráskivonást valósít meg az egészségügyből”. Utalt arra a blogunkon is kifejtett problémára, miszerint a születésszám növelésénél hatékonyabb és könnyebben megvalósítható lépés lehetne a halálozások számának csökkentése.

picture

Nem a kevés szülés, a sok halál az igazi baj

Nem a népesség csökkenése, mérete a fő gond – a világ leggazdagabb országai többségében hozzánk hasonló kispopulációjú nemzetek –, hanem a struktúrája és egészségügyi állapota. Magyarország ebben tényleg nagyon rosszul áll, mivel nem is történt semmi ennek javítására.

A hol tarthat Magyarország 2040-re kérdéskör kapcsán Jaksity György leszögezte:  „mielőtt eleresztenénk a fantáziánkat először arra lennék kíváncsi, hogy kikerülünk-e az úgynevezett sorozatban csődbe kerülő vagy fizetésképtelen (serial defaulter) országok közül”, hozzátéve: azok a tényezők, melyek társadalmi-kulturális-politikai szempontból közrejátszottak az elmúlt évtizedekben is többször, legutóbb 2009-ben látott szakadék széli állapot kialakulásában, továbbra is velünk vannak. A dollárban számított bruttó hazai termékünk tíz év alatt nem érte el a 2008-as szintet, kiesett egy évtized, ami nagyon hosszú idő. Ez a rendszerváltozás óta eltelt idő harmada és még legalább egy évtizedet töltöttünk több részletben stagnálással. „Nagy luxus volt az elmúlt három évtized nagyon jelentős részét rossz döntések, nem pedig a külső tényezők miatt elveszíteni.”

picture

Egyetlen ábrán a lemaradásunk

Magyarország élen jár a kohéziós és egyéb EU-támogatások egy főre jutó összegét tekintve, ugyanakkor a térség országai közül a legkevésbé tudtuk ezeket az ország európai felzárkózására fordítani az uniós csatlakozás óta.

Arról, hogy lesz-e és kell-e magyar euró, milyen veszélyeket hordoz a technológia a forradalom és a robotizáció, mik az európai és a magyar politika és társadalmak előtt sorakozó kihívások, illetve számos egyéb kérdésről olvassák el a teljes interjút a Portfolión.

(Címlapkép: Portfolio.hu)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Mestersége: intelligencia

Olvasási idő: 7 p
Ha a robotok a dolgoznak, honnan lesz pénze az embereknek, hogy megvegyék, amit a robotok csinálnak?
picture

Elhallgatott dolgaink - magyar versenyképesség

Olvasási idő: 3 p
Általában a ki nem mondott gondolatok a legfontosabbak és nem véletlenül maradnak kimondatlanul: mert akkor nem kell a lényeggel foglalkozni és szembenézni önmagunkkal.
picture

A munkaerőpiac és a mindenben megbújó aszimmetria, avagy győzzön az intolerancia

Olvasási idő: 4 p
Az egyik fontos budapesti éptíkezés ma állna, ha nem sikerült volna Törökországból vendégmunkásokat szervezni. A demográfiai és munkaerőpiaci válságra két megoldás van a fejlett világban: a migráció és a technológiai fejlődés.