Kik jönnek Magyarországra, és hova utaznak a magyarok?

picture

Németországból jön Magyarországra a legtöbb turista, és a magyarok is Németországba mennek a legtöbben – derül ki az Eurostat által közzétett, 2017-es adatokon alapuló interaktív adatábrájából. Jól látszik az is, hogy a turizmus mindkét vonatkozásban – az adott országba érkező turisták nemzetiségét, mind egy tetszőleges országból induló turisták célországát tekintve – nagyon nagy mértékben szegmentált: a Magyarországra látogató németek például az összes turistának mindössze 6,6 százalékát teszik ki, és ezzel igen jelentősen előzik a második helyet 3,2 százalékkal megszerző briteket. De a magyarok top célországa is úgy lehet Németország, hogy mindössze az utazások 6,9 százaléka irányult oda.

Ami biztosan látszik, az az Európán belüli utazások dominanciája: az uniós polgárok magánutazásainak, illetve az uniós turizmus „kibocsátó” államai között a tagállamok aránya egyaránt 85 százalék körül van.

Az alábbi ábrán a bal felső sarokban lenyíló menüből választhatja ki, melyik ország turizmusára kiváncsi, majd a két nagyobb fül között váltogatva nézheti meg az adott tagállam legfontosabb látogatóit, avagy azt, hogy az ország polgárainak mik a legkedveltebb célpontjai. A legtöbb esetben az is látható, hogy kik, hol hány éjszakát töltve átlagosan mennyit költenek naponta.

Az adatokat bogarászva megállapítható például, hogy

  • a csehekhez érkező németek kevesebbet maradnak, de többet költenek, mint Magyarországon
  • a cseh turizmusban az oroszok és az ázsiai országok meghatározóbb szerepet játszanak, mint nálunk
  • az Eurostat emelte ki – a fenti adatokból ez nem látszik –, hogy az egy éjszakára vetített költés – az európai turisták EU-n belüli utazásainál – Romániában a legalacsonyabb 51 euróval, és Észtországban a legmagasabb, 155 euróval
  • a magyarok utazási célpontjai között csak harmadik Horvátország (Németország mellett Ausztria is többeknek célpont), de a másik oldalról nézve, a horvát turizmusban a magyarok nincsenek is a dobogón (németek 22,7, szlovének 8,3, az osztrákok 8,1 százalék).

És persze az unión belüli külföldi utak nagyobb részét (56,1 százalékát) repülővel teszik meg, a belföldi turizmusban pedig 81,6 százalékot tesz ki az autós és buszos közlekedés – a jelenleg legkörnyezetkímélőbbnek tekintett vasúti közlekedés még a belföldi utazásoknál is csak 13,2 százalékot tesz ki, derül ki az Eurostat kiemeléséből.

picture

Tudom, mit tettél tavaly nyáron

Repültél. Hiába a légiközlekedés a legszennyezőbb utazási mód(ok egyike), a légiforgalom és ezzel a légkörbe juttatott széndioxid mennyisége pár év alatt is ugrásszerűen, a kibocsátás több mint 30 százalékkal nőtt.

 

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.